‘GTST haalt opgelucht adem na teleurstellende cijfers Tijl Beckand’

Goede Tijden Slechte Tijden haalt opgelucht adem nu de quiz van Tijl Beckand niet zo’n groot succes is gebleken als die van Ruben Nicolai, zegt mediakenner Victor Vlam. “Het was een risico.”

GTST en Tijl Beckand © Jasper Suyk, RTL

Het is inmiddels een traditie: RTL 4 begint pas écht te scoren om acht uur ’s avonds als Goede Tijden Slechte Tijden met zomervakantie gaat en Ruben Nicolai weer opduikt met zijn hitquiz Ik Weet Er Alles Van. Dit jaar was de soapstop éxtra lang en zond het station na die quiz ook nog de nieuwe formule Waar Gaat Het Over met Tijl Beckand uit.

GTST opgelucht

Als die quiz óók was geslaagd, had GTST volgens critici – waaronder Carlo Boszhard – wel kunnen inpakken. “Als beide succesvol waren, dan zou je kunnen zeggen: dan heb je echt definitief het alternatief voor GTST. Maar in zekere zin is dat nog niet het geval, want de quiz van Tijl scoort net wat minder dan die van Ruben”, zegt mediakenner Victor Vlam.

Hij vervolgt in de podcast De Communicado’s: “Ik kan me voorstellen dat de productie van GTST wel even opgelucht ademhaalt, want ja, nogmaals, het was een klein beetje een risico. Maar ik moet er ook wel bij zeggen dat ik denk dat het onterecht zou zijn als ze opgelucht ademhalen, want ja, Tijl scoort ietsje minder, maar…”

‘Niet zoals B&B’

Maar wat? “Er is een ander programma op RTL 4 dat in de zomer fantastisch aan het scoren is en dat is B&B Vol Liefde. Ik denk dat het succes van dat programma ook wel een beetje het probleem van GTST blootlegt, want ik heb het idee dat echt iedereen het over B&B heeft. Het leeft echt enorm. Het wordt echt ontzettend veel besproken.”

Hij vervolgt: “Ik zat gewoon bij mezelf te denken van: wanneer is het voor het laatst dat GTST zo ontzettend veel besproken is? Ik denk dat dat echt een heel aantal jaar geleden is. En dat geeft ook wel een klein beetje aan dat GTST niet alleen naar kijkers heeft ingeboet, maar ook aan culturele relevantie.”

Aflopende zaak

B&B Vol Liefde laat zien dat een tv-programma nog echt het gesprek van de dag kan domineren, aldus Victor. “Zelfs bij Vandaag Inside aan tafel werd elke dag daar de aflevering van B&B Vol Liefde van de dag ervoor besproken. Kijk, ik denk eerlijk gezegd dat GTST echt een aflopende zaak is.”

Victor adviseert SBS 6 om daarop in te springen. “Volgens mij doet SBS er heel erg sterk aan om te zorgen dat ze een heel goed programma vinden voor dat acht-uur-tijdslot. Stel je voor dat SBS dat heeft: dan hebben ze een sterk programma van 8 tot half 9 en een heel sterk programma én Vandaag Inside van half 10 tot half 11.”

SBS in versnelling?

Dan zou SBS 6 zomaar eens heel dichtbij RTL 4 kunnen komen, aldus Victor. “Nou, als je het begin en het eind van primetime volledig domineert, dan ben je de koning van primetime en dan kan je RTL 4 volledig domineren. Ik zou denken voor SBS: dit is de reden om nu heel snel te investeren…”

Mediajournalist Marcus den Blanken zegt in de AD Mediapodcast dat quizzen GTST kennelijk toch niet volledig kunnen vervangen. “Je ziet dat Ik Weet Er Alles Van op een of andere gekke manier werkt. Dat is niet per se helemaal te verklaren. Maar dat is leuk dus als een zomervervanger. En dan moet je Goede Tijden gewoon daar laten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Is GTST anno 2023 nog wel relevant?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen