Verdwijnt GTST alsnog van RTL 4? ‘Deze zomer is allesbepalend’

RTL 4 roept steeds dat Goede Tijden Slechte Tijden gewoon op zender blijft, maar volgens Victor Vlam is dat helemaal niet zo zeker. “Deze zomer wordt eigenlijk allesbepalend.”

GTST © Jasper Suyk

De makers van Goede Tijden Slechte Tijden bezorgen RTL 4 ieder jaar op exáct hetzelfde moment een prachtige kijkcijferpiek. Wanneer? Als de zomerstop begint. De zomerse vervanger Ik Weet Er Alles Van met presentator Ruben Nicolai scoort in het vakantieseizoen meer kijkers dan de dure soapserie in het hoogseizoen: ongelooflijk gênant.

Beter dan GTST

Victor Vlam, de mannelijke Angela de Jong, denkt dat de zenderleiding het succes van Ik Weet Er Alles Van niet langer kan negeren. “Dat scoort al jaren echt ontzettend goed. Sterker nog, het scoort beter dan GTST. En dat zegt heel veel, want het zit midden in de zomer als er in ieder geval iets minder mensen tv kijken.”

Hij vervolgt in zijn podcast De Communicado’s: “Daarnaast: het is gewoon een quiz die veel goedkoper is om te produceren. Een soap is natuurlijk hartstikke duur, dus dat dit goed scoort, dat is echt wel veelzeggend.”

Allesbepalende zomer

Dit jaar is de zomerslop van GTST langer en zijn er niet één, maar twee vervangers. Op 7 augustus maakt Ruben plaats voor de Tijl Beckand-quiz Waar Gaat Het Over. “Ik durf te voorspellen: op het moment dat dit ook echt goed scoort, dan denk ik dat GTST heel snel van RTL 4 gaat verdwijnen en naar Videoland gaat”, aldus Victor.

Hij vervolgt: “Dat zou om meerdere redenen heel goed zijn voor RTL. Op het moment dat het naar Videoland gaat, zullen meer mensen een abonnement nemen op Videoland. Nou, dan betalen ze dus om GTST te zien. Dan heb je dat grote budget beter gerechtvaardigd. Plus: het feit is dan dat je een heel succesvol programma om acht uur hebt.”

RTL’s Slimste Mens

Ik Weet Er Alles Van zou het namelijk ook perfect doen in het hoogseizoen, aldus Victor. “Het heeft de potentie om door te groeien tot De Slimste Mens-achtige proporties. En het is veel goedkoper om te produceren.”

Hij vervolgt: “Laatste argument: als je te lang wacht met het vervangen van GTST, dan heb je ook het risico dat een andere zender, bijvoorbeeld SBS 6, in dat gat springt en daar ineens een heel goed programma tegenover zet. En acht uur is het belangrijkste tijdslot voor heel veel van die commerciële zenders, want het is de springplank naar prime time.”

“Ik denk dat je wil ingrijpen voordat GTST verder daalt en dat is wel de verwachting, want Videoland is de plek waar heel veel jongere mensen het tegenwoordig bekijken.”

Nagel aan doodskist

Raymond Mens, de Amerikakenner van VI, denkt dat een verhuizing naar Videoland ‘een soort nagel aan de doodskist is’. “En dat een jaar later GTST helemaal niet meer gemaakt wordt. Je moet het ook op een reguliere zender uitzenden. Als je dat niet meer doet, is denk ik het einde zoek.”

Hij vervolgt: “Dus mijn idee is misschien dat GTST naar eerder op de avond moet. En dan gaat het misschien wel terug van 700 naar 500 duizend kijkers, (…) maar als je het helemaal weghaalt van de normale programmering, dan denk ik dat je eigenlijk het programma vaarwel zegt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wat zou RTL 4 beter kunnen uitzenden in het hoogseizoen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen