Sven Kockelmann: ‘Fajah Lourens, je staat nu al 18 dagen droog!’

Sven Kockelmann kan zijn schunnige kant niet onderdrukken als fitgirl Fajah Lourens tegenover hem aan zijn talkshowtafel zit. “Fajah, je bent nu achttien dagen ehh… Sta je droog.”

Fajah Lourens en Sven Kockelmann © NPO

Fajah Lourens zat gisterenavond samen met bierlobbyist Fred Teeven, zanger René Karst en voedingskenner Liesbeth Velema aan de talkshowtafel van Op1 om te praten over het aan banden leggen van alcohol. De reden dat de fitgirl mee mocht praten, is omdat ze meedoet aan Dry Januari, waarbij ze een maand geen alcohol drinkt.

Fajah is bewust

Het is volgens Fajah goed om bewust om te gaan met alcohol. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je bij jezelf nagaat: waarom drink je? Doe je dat inderdaad voor de gezelligheid of omdat je het nodig hebt? Ik drink nu al achttien dagen niet en dat is natuurlijk al ontzettend raar dat je dat gaat zitten bijhouden, van: ik ga honderd dagen niet drinken.”

Dat doe je ook niet met groentes, aldus Fajah. “Van: ik ga honderd dagen geen groentes eten. De relatie met drank klopt al niet helemaal, denk ik, als je er op die manier naar gaat kijken, of dat je in januari dan niet gaat drinken. Snap je? Dat zegt al heel veel denk ik over de band die je hebt met alcohol.”

Overmatig drinken

Fajah vindt dat de mensen zich bewust moeten worden van hun alcoholgebruik. “Bij overmatig drinken denk je al heel snel aan dat je echt dronken wordt ervan, terwijl ik denk dat het gevaar veel meer zit in dat we het allemaal normaliseren en elke dag een wijntje drinken.”

Ze vervolgt: “Ik denk dat daar het gevaar schuilt. Dat je het nodig hebt om te ontspannen, dingen te vergeten en het gezellig te hebben. We vinden onszelf allemaal geen alcoholist, want je wordt niet stomdronken, maar je doet het wel elke dag.”

‘Je staat droog’

Op1-presentator Sven Kockelmann even later in de uitzending: “Fajah, je bent nu achttien dagen ehh… Sta je droog.”

Aangezien die opmerking dubbelzinnig opgevat kan worden, klinkt er wat gegrinnik in de studio. Zelf begint Sven zich ook ongemakkelijk te bewegen. “Het klinkt meteen zo heftig, vind ik eigenlijk”, merkt hij vlug op.

Fajah: “Ja, ja…”

Sven: “Is het moeilijk eigenlijk?”

Gevaarlijk

Best wel, vindt Fajah. “Ik kom er wel achter dus wanneer ik die behoefte heb en dat vind ik dus best wel gevaarlijk. Daarom wil ik het ook honderd dagen volhouden, omdat je pas na drie maanden eigenlijk een gewoonte verandert.”

“Ik heb ook heel veel associaties, bijvoorbeeld als ik een film kijk of op vrijdag omdat het vrijdag is. Gewoon automatisch pak je onbewust heel snel een drankje. Daar wil ik wel van af. En dat je niet meer afhankelijk van bent om te ontspannen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u Fajah Lourens een relevante talkshowgast?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen