Gaat iemand SBS 9 missen? ‘Wie keek daar überhaupt ooit naar!’

Het was vanochtend verrassend tv-nieuws: SBS 9 houdt op te bestaan en vrij plotseling ook. Het station gaat vrijdag verder als Viaplay TV. “Wie keek überhaupt ooit naar die zender?”

Max Verstappen en SBS 9 © SBS 9

Talpa heeft een deal gesloten met de noodlijdende streamingservice Viaplay. Het tv-station SBS 9 verandert in Viaplay TV en onder die naam gaat het station onder meer darts, voetbal en bovenal Formule 1 brengen. Een vleugje Max Verstappen moet van SBS 9, straks dus Viaplay TV, eindelijk een succes maken. Want dat is SBS 9 nooit geweest.

‘Wie kijkt dat!’

Het is volgens Tina Nijkamp ‘een heel slimme zet’. “Want SBS 9… Wie kijkt daar eigenlijk nog naar of wie heeft daar überhaupt ooit naar gekeken?”, zegt ze in de podcast Tina’s TV Update.

Ze vervolgt: “Het is natuurlijk in de markt gezet als een wegspeelzender, zoals dat heet. Een zendergroep heeft heel veel buitenlandse series en films uit film-en-serie-pakketten die je niet allemaal op je hoofdzenders kunt wegspelen, omdat het dan te weinig kijkers trekt in bijvoorbeeld de derde of de vierde run, maar het moet wel af worden betaald.”

Heel goedkoop

SBS 9 stelde bewust niks voor, aldus Tina. “Er staan per run allemaal bedragen voor en daarom is zo’n wegspeelzender zo fijn voor een zendergroep. Dat is SBS 9 natuurlijk jarenlang geweest en door goedkoop herhalingen uit te zenden van Nederlands product of herhalingen die niks meer kosten, kon die zender gewoon voortbestaan.”

Ze vervolgt: “Maar nu hebben ze dus een aantrekkelijke asset doordat ze allemaal die sportwedstrijden van Viaplay mogen gaan uitzenden, bijvoorbeeld darts, het Engelse voetbal en de Formule 1. Daar gaat het natuurlijk om. Die mogen ze uitzenden. Niet alle wedstrijden. Ze beginnen dit weekend met de eerste race.”

Verstappen

Max Verstappen komt zondag in actie en Japan. Iedereen die het live wil zien moet Viaplay kijken, ’s middags om één uur – zes uur later – is de wedstrijd te zien op Viaplay TV (nu SBS 9). “Dat gaat kijkers trekken. Waarom is dat zo belangrijk voor Talpa? Ze hebben ook nog te maken met Ziggo.”

Wat moet Ziggo dan? “Die zeggen: ‘Ja, dat SBS 9 stelt helemaal niks voor, daar kijkt niemand naar, dus wellicht gaan wij dat uit ons pakket gooien.’ Dat zou kunnen, hè. Dat is wel vaak een onderhandeling die kabelaars dan aangaan met zendergroepen. Het gaat uiteindelijk allemaal weer om geld. Nu is het opeens een heel aantrekkelijke zender geworden.”

Geld

En waarom is dit goed voor Viaplay? “Dat lijkt me maar één ding en dat is geld. Ik denk dat Talpa gewoon een deal heeft gemaakt. Viaplay krijgt geld omdat Talpa SBS 9 nu Viaplay mag gaan noemen en die spullen mogen gaan uitzenden, en met Viaplay gaat het financieel niet goed en zij kunnen al het geld wel gebruiken. Ze schrapen echt elke cent binnen.”

“Viaplay heeft geld nodig en SBS 9 heeft bestaansrecht nodig. Zo hebben ze elkaar gevonden. Ik vind het vooral heel slim van Talpa. Goed bedacht ook.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen