Wilders-woede in NPO-top? Fidan Ekiz houdt vol: ‘Géén complot!’

Fidan Ekiz wordt door veel collega’s in het vak belachelijk gemaakt om haar uitspraken over het einde van Op1, maar de presentatrice ontkent dat ze een complottheorist is. “Het is echt zo.”

Sven Kockelmann en Fidan Ekiz © NPO

De rechts-evangelische talkshow Op1 verdwijnt volgend jaar zomer van de buis om plaats te maken voor de links-progressieve collega’s van Khalid & Sophie. Een opmerkelijk besluit: beide programma’s zijn niet bepaald populair, maar laatstgenoemde titel, van BNNVARA, wordt echt verguisd. Je kunt er nu al van uitgaan dat het een kijkcijferramp wordt.

Fidan Duck

Fidan Ekiz, een van de presentatrices van Op1, is er behoorlijk pissig over. Zij heeft donderdag in de uitzending gezegd dat de enorme verkiezingsoverwinning van Geert Wilders meespeelt in de besluitvorming. “We horen dingen als dat Op1 Wilders groot gemaakt zou hebben, dat de NPO een links-progressief blok moet vormen”, zei ze in de uitzending.

Collega’s uit het vak zijn kritisch. “Kwaak maar raak”, aldus oud-NOS-baas Hans Laroes op X. En wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack: “Fidan is ook echt in alles Katrien Duck, ook nu weer met dit halve complotdenken. Hoezo ga je zo feitenvrij zitten luchtfietsen als presentatrice? Echt prima dat ze weer voor de 17e keer gecanceld wordt.”

‘Uit eerste hand’

Vreemde reacties, vindt Fidan het. “Ik wil er wel wat over zeggen”, zegt ze in haar radioshow In De Kantine. “De mensen maken er nu een soort slachtofferverhaal van. Kijk, programma’s kunnen verdwijnen, dat gebeurt. Het hoort erbij en dat is prima. Daar gaat het niet om. Ik heb iets gehoord dat ik belangrijk vond en dat heb ik genoemd.”

Ze vervolgt: “Er is mij afgelopen donderdag uit de eerste hand verteld dat er vanuit de NPO is gezegd dat er behoefte is aan een links-progressief blok en dat platforms binnen de publieke omroep, onder andere Op1, Wilders en rechts groot hebben gemaakt. Dat was mij al eerder verteld overigens, en nu kreeg ik het bevestigd in aanwezigheid van collega’s.”

Niet van de conciërge

Het is dus geen ongeloofwaardig geroddel, aldus Fidan. “Ik wil dit heel goed duidelijk maken hier. Ik heb het niet gewoon in de wandelgangen van de conciërge ofzo gehoord, dus bij deze wilde ik dat even verduidelijken.”

Ze vervolgt: “Als de vragen die ik daar heb gesteld niet terecht waren of juist waren, of ik had dit gewoon maar verzonnen, wat sommige mensen beweren, dan had ik hier vandaag niet gezeten, hè, Wieger, lijkt mij. Wat ik ook wil toevoegen is: als ons was verteld dat wij als Op1 línks groot hebben gemaakt, dan had ik dezelfde vragen gesteld.”

Bezwaarlijk

Wat vindt Fidan ervan dat collega’s uit het vak haar bespotten? Ze vindt het ‘echt bezwaarlijk’. De initiële reactie van journalisten zou moeten zijn om iets te onderzoeken, zegt ze. “In plaats van dat dat gebeurde vallen ze mijn geloofwaardigheid aan en kiezen ze ervoor om te spreken over complotdenken, onderbuik en insinueren.”

Dat doen ze nu eigenlijk zelf, aldus Fidan. “Ik zou als journalist niks waard zijn als ik deze vragen, met de kennis die ik had, niet hardop had gesteld. En als het waar is, dan is dat een schandaal. Als ik niet zou willen weten wat er mis is binnen het systeem waar ik werk, dan ben ik dit vak ook niet waard.”

Fragment

Fidan reageert op ontstane commotie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het verhaal van Fidan Ekiz geloofwaardig? Wilders-woede in de NPO-top?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen