Fidan Ekiz dropt bom: ‘Op1 van de buis vanwege Geert Wilders’

Fidan Ekiz laat een flink bommetje vallen. Zij stelt dat Op1 van de buis moet vanwege de enorme verkiezingsoverwinning van Geert Wilders. “De NPO wil een blok vormen.”

Fidan Ekiz en Geert Wilders © NPO

Het nieuws dat Op1 van de buis verdwijnt om plaats te maken voor Khalid & Sophie is voor veel mensen een schok. Het is voor BNNVARA ook de ultieme wraak, omdat zij in de zomer met bonje uit Op1 gestapt zijn. Ze lieten EO, MAX en WNL achter, waardoor Op1 nu een soort evangelische bejaardenclub met een vleugje populisme is.

Fidan bezorgd

Volgens Fidan Ekiz is juist dát wat ze niet meer willen hebben bij de NPO nu de rechts-populistische partij van Geert Wilders de grootste is geworden bij de verkiezingen. En daarom wordt Op1 volgens haar geslachtofferd.

Fidan noemt de aanpak van de publieke omroep ‘onprofessioneel’ en heeft sterk haar twijfels over de werkelijke motivatie. “Ik vind het onzorgvuldig en ik vind het eigenlijk ook heel zorgelijk, omdat we ook begrijpen dat er deels een politiek besluit aan vooraf is gegaan. En ik heb daar vragen over”, zegt ze in de Op1 van gisterenavond.

Blok tegen Wilders

Er moet duidelijkheid komen, aldus Fidan. “We horen dingen als dat Op1 Wilders groot gemaakt zou hebben, dat de NPO een links-progressief blok moet vormen. Ik heb daar vragen over. Ik wil weten of dat klopt en ik vind dat de publieke omroep er moet zijn voor het publiek.”

Of dat waar is, is onduidelijk, maar feit is dat BNNVARA wel een rouwbijeenkomst heeft belegd na de overwinning van de PVV. Daar konden medewerkers en presentatoren met elkaar treuren. Fidan vindt dat de publieke omroep ‘niet gedragen mag worden door politieke belangen’, al helemaal niet ‘over de ruggen’ van medewerkers.

Wat zegt Tina?

Kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp vindt de uitspraken van Fidan opmerkelijk. “Fidan Ekiz denkt dat er wellicht ‘een politiek besluit’ aan vooraf is gegaan, aan het stoppen van Op1. Dat lijkt me echt een brug te ver en is ook helemaal niet logisch”, zegt ze op haar analysekanaal.

Er zijn volgens haar twee redenen voor het stoppen van Op1. “Te lage kijkcijfers en weinig zicht op verbetering daarvan. En Eva Jinek komt en daar moet simpelweg ruimte voor worden gemaakt.”

Fragment

Het fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u Khalid & Sophie te politiek uitgesproken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen