Tim Hofman geeft kerstklap aan Marc-Marie: ‘Whatever the f*ck!’

Tim Hofman wekt met zijn houding steevast veel ergernis op bij de mensen. Tot zijn prominentste critici behoren Marcel van Roosmalen en Marc-Marie Huijbregts. “Whatever the f*ck!”

Tim Hofman en Marc-Marie Huijbregts © RTL

De afgelopen jaren is Tim Hofman zich gaan zien als een soort wandelend moreel kompas en dat wekt bij veel mensen weerstand op. Zelfs verschillende BN’ers ergeren zich daar ontzettend aan. “Als jij een mening hebt, elke keer dat jij wat vindt, dan moeten we het meteen allemaal vinden”, beet Marcel van Roosmalen hem ooit live op televisie toe.

Messiascomplex

Die confrontatie tussen Marcel en Tim leidde tot een zeer gespannen situatie, omdat hij graag serieuzer genomen wil worden dan de columnist hem neemt. En Marc-Marie Huijbregts dan? Hij was ook bijzonder uitgesproken: “Het is een beetje iemand die een vrouw van tachtig naar de overkant brengt en daar zelf een erectie van in zijn broek heeft.”

Zowel Marcel als Marc-Marie hebben sterk het idee dat Tim lijdt aan het messiascomplex, een gemoedstoestand waardoor een persoon denkt dat hij verantwoordelijk is voor het redden of helpen van anderen. “Die zou het liefst op een ezeltje ergens in Utrecht binnenkomen met: hosanna, hosanna. Dat iedereen eromheen hangt.”

‘Whatever the f*ck!’

Wat is de kerstboodschap van Tim aan deze twee critici? “Schrijver Philip Huff schreef in een NRC-stuk dat dat soort mensen moeite heeft met het engagement van iemand anders. Onverschilligheid moet van hen de boventoon voeren. Daar teken ik niet voor. Dan kun je mij een deugneus, een messias of whatever the fuck noemen – dat zal wel.”

Tim vertelt in de Volkskrant dat hij vreselijk moe wordt van dit soort makkelijke kritiek, terwijl hij dus een ontzettend belangrijke boodschap heeft. Belángrijke inhoud. “Ik vraag me steeds vaker af of er wel op te boksen is tegen die lawine aan nepnieuws, die lawine aan makkelijke, holle frasen.”

Machtspositie

Het is overigens wel zo dat Tim graag de mensen wil helpen, naar eigen zeggen omdat hij zo’n Ontzettend Machtig Persoon is. “Daarom omring ik me met kwetsbare stemmen. Vooral op X en Instagram, daar volg ik er duizenden: transmensen, mensen van kleur, mensen van een lage sociaaleconomische klasse.”

De grote Tim is er voor al deze mensen. “Ik luister veel naar ze. Of ik dat altijd goed doe, weet ik niet, maar als iemand met een machtspositie zie ik dat als een plicht.”

Goede sier

De Volkskrant is wel een beetje cynisch over Tims statement tegen de oorlog in Gaza. “Waarom vind je dat je je als publiek figuur over zo’n oorlog moet uitspreken? (…) Je wilt geen goede sier maken?”

Tim pinnig: “Goede sier? (…) Dit draait niet om ijdelheid. Ik zeg niet dat ik nooit ijdel ben, maar zit dat bij mij anders dan bij een Telegraaf-columnist? Of een willekeurig iemand met een Instagram- of X-account? Bij iedereen speelt de dopaminerush van likes soms toch een rol? Maar nogmaals: dat was bij mijn post over Gaza niet het geval.”

Mediacourant wenst u prettige kerstdagen! 🎄

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen