Jort Kelder: ‘Links-activistische show op plek Op1? Doe maar niet!’

Jort Kelder heeft er geen moeite mee dat zijn talkshow Op1 van de buis gaat, maar adviseert de NPO wel dringend over de opvolger: “Je wil geen activistische, linkse show…”

Khalid Kasem, Sophie Hilbrand en Jort Kelder © NPO

Over een half jaartje is het zo ver: dan vindt de tv-uitvaart van Op1 plaats. Na de zomer klinkt er een nieuw geluid op de late avond van NPO 1 en wel het progressieve geluid van Khalid & Sophie. Naar bed met Connie Palmen. Wat vindt Jort Kelder er allemaal van? De presentator van Op1 kreeg het gisterenavond voorgelegd in Vandaag Inside.

Op1-monster

Jort vindt het stoppen van Op1 op zichzelf niet zo’n ramp. “Ik ben werkloos, ja. Uit de krant gelezen, erg hè? Ik ben nooit aangenomen, dus ik kan ook nooit ontslagen zijn. Het circuleerde wel. Ja. Joh, laat je niet voor de gek houden – dat circuleert natuurlijk toch al heel lang. Ze wilden volgens mij een half jaar geleden ook al stoppen.”

Hij vervolgt: “Ik vind het niet zo’n probleem dat het stopt. Het is sneu voor de mensen die er werken, maar het is natuurlijk zo’n monster. Het is ooit uit paniek ontstaan omdat Eva Jinek wegging en nu komt ze terug en moet Op1 er weer af. Dat is ironie.”

Activisme-tv

Op1 is een mislukking, vindt Jort. “Tien gezichten en achttien koppels zijn er geweest; dat werkt gewoon niet op tv, dat heeft geen smoel. Ik vind het goed dat de NPO iets anders wil daar, maar je hoopt natuurlijk niet dat het een soort activistisch, linkse show wordt.”

Jort doelt hier natuurlijk gewoon op Khalid & Sophie, dat Op1 gaat vervangen. “Men zegt dat een van de redenen is dat als Eva Jinek in de vroege avond gaat zitten, dat er ’s avonds toch een soort progressief geluid tegenover moet staan om de publieke waarde te verdedigen. Dat circuleert. Ze hebben het niet tegen mij gezegd, maar dat circuleert.”

Tekens van de tijd

Khalid & Sophie naar de late avond brengen en BNNVARA twaalf maanden lang het latenightslot geven is een blunder van jewelste, meent Jort. “Volgens mij lees je dan de tekens van de tijd niet helemaal. Als je de NPO echt wil opblazen en zorgen dat ze met die formatie het budget helemaal kapotmaken, dan moet je dat gaan doen.”

Op de directe vraag of hij Khalid & Sophie een activistisch links programma vindt, antwoordt Jort: “Ik zeg niet activistisch-links, maar dat heeft natuurlijk best wel een linkse signatuur. Ik geloof dat er allemaal mensen stemadvies GroenLinks-PvdA gaven.”

Elke avond

Zou Jort zelf niet elke avond een talkshow willen maken? “Nee, liever niet. Een tijdje dan. Een week of twee weken, maar maandenlang? Nee, afschuwelijk, nee.”

Kijkt hij wel eens naar het programma van Khalid Kasem en Sophie Hilbrand? Nee. “Ik kijk nooit naar Khalid & Sophie.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen