Jort Kelder herkent wangedrag Bert Huisjes: ‘Allemaal rare appjes’

Jort Kelder blijkt niet verrast door de verhalen over het wangedrag van Bert Huisjes, zijn opdrachtgever bij omroep WNL. “Ik krijg ook wel eens appjes dat je denkt: o my god.”

Bert Huisjes en Jort Kelder © NPO

We weten na het onthullende artikel van het AD allemaal dat de journalisten en presentatoren van omroep WNL niet vrij zijn om te zeggen wat ze willen op televisie. Zo is kritiek op CDA en VVD uit den boze, onthult voormalig politiek redacteur Joost Bekendam. “In die gevallen gingen we de grens van propaganda over.”

Angstcultuur

Jort Kelder is in elk geval níet bang om zijn mening te ventileren. Hij laat in de Op1 van gisterenavond blijken dat de verhalen over het wangedrag van WNL-baas Bert Huisjes geen complete verrassing voor hem zijn.

Eerst kaatst hij de bal naar zijn co-host Welmoed Sijtsma: “Waar iedereen ook iets van vindt is het bericht over de baas van deze omroep, Bert Huisjes. Hij is in het AD beschuldigd van het creëren van een angstcultuur. Ik ben eenvoudig freelancer, maar Welmoed, jij werkt in vaste dienst hier en je was bij de bijeenkomst van het personeel.”

‘Heel heftig’

Welmoed houdt zich een beetje op de vlakte. “Ja, er waren verschillende bijeenkomsten vandaag. Wij dachten: misschien is het toch goed om iets erover te delen, want het waren heftige bijeenkomsten. Mensen waren geschrokken, want mensen uiten pittige dingen in de krant. Pesten, intimidatie, manipulatie, zwangerschapsdiscriminatie.”

Ze vervolgt: “Ik denk dat veel mensen geschrokken zijn. Bert zei ook geschrokken te zijn. Hij bood zijn excuses aan. De baas van de Raad van Toezicht, Loek Hermans, kwam terug op zijn eerder gedane uitspraken. Eerst zeiden ze zich nog gelukkig te prijzen met Bert en nu zeiden ze dat dat toch niet zo handig was.”

Een hork

Jort noemt Bert vervolgens een hork. “Gaf hij ook toe dat hij een hork kan zijn? Ik bedoel: ik heb ook wel eens van die appjes van hem gehad, dat je denkt: my god, wat is dit voor tekst? Maar ik heb dan nog als presentator een positie om te zeggen: ‘Hé, doe even normaal.’ Dat heeft een jongere medewerker natuurlijk niet. Gaf hij dat toe?”

Welmoed: “Het verhaal was dat mensen zich niet echt gerealiseerd hebben hoe bepaalde dingen dan over kunnen komen en daar is ook excuses voor aangeboden. Er wordt nu onderzocht naar wat er mis is gegaan.”

Revolutie

Overigens heeft Jort naar eigen zeggen wel moeite met naming and shaming. “Ik vind het wel ingewikkeld dat dit soort dingen allemaal op de voorpagina komen en in het Journaal. Het is toch een beetje een revolutie die gaande is.”

Een revolutie die alleen maar gaande is omdat naming and shaming kennelijk de enige effectieve methode is. En dat is flink balen voor het old boys network bij WNL…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Welmoed Sijtsma een grote talkshowhost wordt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen