Jort Kelder vindt dat rijke mensen veel te veel belasting betalen

Jort Kelder vindt dat rijke mensen veel te veel belasting betalen in Nederland. Om die reden wenst hij soms wel eens dat hij een Duitser was, schrijft de tv-ster. “Het moet eerlijker.”

Jort Kelder © NPO

Het stoort Jort Kelder mateloos dat er politiek breed wordt aangestuurd op het zwaarder belasten van hoge inkomens. Hij vindt dat er in Nederland al veel te veel belasting wordt geheven bij mensen zoals hij. En dat hoort hij ook terug in zijn kringen. “Is het nou ‘ns klaar met het pesten van de elite?”, schrijft hij in een column voor het FD.

Wereldkampioen

Jort ergert zich er mateloos aan dat er steeds wordt geroepen dat alles ‘eerlijker’ moet zijn. We zijn echt véél te gelijk in dit land, klaagt hij. “Een ambtelijke studie becijfert dat Nederland naar inkomen wereldkampioen nivelleren is.”

Alleen Tsjechië is volgens bepaalde statistieken nog iets gelijker, weet hij. “Maar Oostblokstaten kennen de markteconomie pas net.”

Toptarief

Het toptarief in Nederland is 49,5 procent; de helft van al het inkomen boven de 73 duizend euro gaat dus naar de staat. “Dat lot treft 1,3 miljoen belastingplichtigen in box 1. Waren we maar Duitsers, die pas vanaf 277.826 euro te maken krijgen met de ‘Reichensteuersatz’ van 45 procent.”

Een half miljoen landgenoten pakken bruto meer dan een ton per jaar, maar slechts 1,1 procent van de gezinnen houdt dat volgens Jort netto over. “Het is smal bij de brede schouders.”

‘Moet eerlijker’

Tien procent van de aangeslagenen zorgt nu voor een kwart van álle opbrengsten, foetert Jort. En die situatie wordt volgens hem alleen maar schrijnender door de lastenverzwaringen aan de top in alle belastingboxen.

We worden geleid door ‘eerlijkheids-evangelisten’, klaagt Jort. Maar zelf vindt hij de belastingheffing in ons land dus helemaal niet eerlijk. “Socialistischer kunnen ze het niet maken. Wel eerlijker.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jort Kelder wil minder belasting voor mensen met een goed inkomen. Begrijpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen