Noa Vahle ergert zich aan woord ‘vluchtelingen’: ‘Het zijn mensen’

Noa Vahle, de dochter van Linda de Mol, ergert zich eraan dat er de hele tijd over ‘vluchtelingen’ en een ‘crisis’ gesproken wordt. Hoe noemt zij hen? “Mensen met een verhaal.”

Noa Vahle © SBS

Het stoort Noa Vahle mateloos dat er in ons land zo’n negatief sentiment heerst over vluchtelingen en asielzoekers. Ze voelt zich betrokken bij deze mensen, omdat ze wel eens heeft meegeholpen op een kamp op Lesbos, net als haar neef Johnny de Mol. Daar werkte ze mee aan een sportprogramma voor gevluchte kinderen.

Vluchtelingen

Dat werk is zinvol en het geeft voldoening, legt Noa uit in de LINDA.meiden. “Die kinderen hadden de ergste dingen meegemaakt, maar door een uurtje achter een bal aan te rennen, zag je ze voor heel even hun ellende vergeten.”

Die periode heeft haar veel gedaan, vertelt ze. “Hier hebben we het over ‘vluchtelingen’ en ‘crisis’, maar het zijn gewoon mensen met een verhaal, een opleiding, een leven dat ze hebben achtergelaten. Als ik anderen daarover hoor oordelen, ga ik het gesprek aan. Waarom zie je dat zo?”

Ongelofelijke l*l

Noa is heel erg geïnspireerd door Johnny. “Nee, ik ga niet op het Malieveld staan met een spandoek of de A12 blokkeren. Maar ik vind het wel belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Ik denk vaak aan wat Johnny me heeft geleerd: als je in staat bent anderen te helpen en je doet het niet, ben je een ongelofelijke l*l.”

Ze vervolgt: “Ik probeer m’n steentje bij te dragen waar ik kan, in de vorm van donaties, of door vrijwilligerswerk voor Movement On The Ground of de LINDA.foundation. Dat is belangrijk voor me, juist omdat ik zelf een enorm bevoorrecht leven heb.”

Schuldig

Voelt Noa zich er schuldig over dat ze een bevoorrechte positie heeft en die ook gebruikt? “Soms wel, ja. Zeker. Ik wil niet dat mensen denken dat ik dat maar normaal vind. Het is iets wat ik goed besef. Ik krijg vaak de opmerking dat ik met een kruiwagen de tv-wereld ben ingereden. Ja, denk ik dan, dat weet ik zelf ook wel.”

Vindt ze het kruiwagenverwijt vervelend? “Die kruiwagen-opmerking heb ik al zo vaak gehoord dat ik er nu makkelijker mee kan omgaan. Ik heb er meer moeite mee als er nare, persoonlijke dingen worden gezegd. Als mijn moeder zich vroeger rot voelde na negatieve reacties zei ik: trek het je niet aan. Nu weet ik dat het niet zo makkelijk is.”

Instagram

Noa op Lesbos:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat we moeten stoppen met het gebruik van het woord 'vluchtelingen'?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen