Evert Santegoeds hekelt uitbarsting Bram Moszkowicz: ‘Niet zo fijn’

Evert Santegoeds is er niet blij mee dat zijn collega Bram Moszkowicz onverwacht boos werd tijdens de live-uitzending van Shownieuws. “Ik had dat vooraf even willen weten.”

Evert Santegoeds en Bram Moszkowicz © SBS 6

Bram Moszkowicz raakte dinsdagavond onverwacht geprikkeld aan de desk van Shownieuws, namelijk na een reportage over de mannen van Vandaag Inside en hun verschijning in de kerstpromo van SBS 6. De gevallen strafpleiter wil dat John de Mol de voetbalanalist weert uit die kerstreclame vanwege zijn controversiële uitspraak over Joden.

Uitglijder Johan

Vlak na de terroristische aanval op Israël riep Johan op televisie dat ‘de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben’, maar een avond later – na felle kritiek van buitenaf – corrigeerde hij zich. Hij bedoelde niet de Joden, maar Israël: “Nou ja, Israël heeft het over zichzelf afgeroepen. De Joden in het algemeen niet. Dat klopt.”

Johan, die sympathiseert met de Palestijnen, vindt het flauw dat hij gelijk wordt neergezet als een antisemiet. Hij reageert in de Vandaag Inside van gisterenavond: “Ik ben weer een antisemiet. Maar ja, ik word er een beetje moe van. Ik word er niet eens boos over ofzo hoor, want als je de naam Joden in de mond neemt ben je al een antisemiet.”

‘Ze pakken je gelijk’

Het is wel héél lichtgeraakt, aldus Johan. “Ik heb toen meteen na die beestachtige inval van Hamas gezegd: ‘Maar de Joden hebben er ook een beetje om gevraagd.’ Ik had moeten zeggen: ‘Israël heeft er een beetje om gevraagd.’ Dat vond ik heel gepast, maar dan gaat Frits Barend dan meteen roepen: ‘O, mijn kleinzoon is dan ook verantwoordelijk!’”

Hij vervolgt: “Dan denk ik: ja, ze weten toch als ik Joden zeg in een oorlog in Israël, dat het om die mensen gaat? Daar pakken ze je dan op, maar ik vind nog steeds dat als je een land generaties lang onderdrukt en die mensen echt als beesten gebruikt en benadert, met hekken eromheen, dan gaan ze zich op een ogenblik als beesten gedragen.”

Evert ook pissig

Dat heeft Hamas nu gedaan, aldus Johan. “Je mag toch wel zeggen dat je vindt dat Israël zich gedraagt als een stelletje oorlogsmisdadigers? Ten opzichte van de Palestijnen nu. Laat mij dan maar een antisemiet zijn.”

Niet alleen Johan blijkt zich te ergeren aan de oprisping van Bram, maar ook zijn directe Shownieuws-collega Evert Santegoeds. Hij vindt het weer niet leuk dat Bram dit niet voor de uitzending even overlegd had: “Ik vertel je niks nieuws dat je zo’n programma van tevoren altijd even doorneemt met z’n allen, maar dit kwam helemaal uit de lucht.”

Beetje ongemakkelijk

Evert laat in de podcast Strikt Privé blijken dat hij dit niet bij Shownieuws vindt passen. “Ik heb hem nog even gebeld toen ik thuis was. Ja, daar kan hij ook niks aan… Er is tussen ons niks aan de hand, maar ik had het eigenlijk liever even geweten dat hij van plan was om dit te gaan zeggen en het kwam nu helemaal uit het niets.”

En wat is het probleem daarvan? “Dat is een beetje ongemakkelijk in een Shownieuws-achtig programma, dus dan kun je je er beter even op voorbereid zijn. (…) Nee, dit was niet het ideale Shownieuws-moment.”

Nu wordt duidelijk waarom Evert tijdens de uitzending zo raar reageerde op Bram en hem afkapte; de Privé-baas kan dus niet omgaan met improvisatie. Gelukkig wist host Dyantha Brooks dit opzienbarende tv-moment nog te redden…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Moet Bram Moszkowicz alles wat hij in de tv-uitzending wil zeggen eerst even vooraf bespreken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen