Bram Moszkowicz: ‘RTL 4 kan ook zónder clausule van Matthijs af’

Bram Moszkowicz stelt dat RTL 4 het contract met Matthijs van Nieuwkerk ook zónder ontbindingsclausule zou kunnen verbreken. “De rechter zal wijzen op billijkheid en redelijkheid.”

Bram Moszkowicz, Peter van der Vorst en Matthijs van Nieuwkerk © SBS, RTL

Matthijs van Nieuwkerk is nog maar net begonnen bij zijn nieuwe werkgever RTL 4 of hij staat alweer op non-actief. De nieuwe verhalen die over hem naar buiten zijn gekomen zijn zó heftig dat tv-baas Peter van der Vorst geen andere optie ziet dan hun samenwerking on hold te zetten. Maar loopt zijn contract gewoon door? En blijft hij zijn salaris ontvangen?

‘Anders hangt RTL’

Als dat het geval is dan is Matthijs wel een héél dure miskoop. Volgens Rob Goossens kan het bijna niet anders dan dat er in het contract van de presentator een ontbindingsclausule staat, waardoor RTL hem op een gemakkelijke manier kan lozen. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat Matthijs die eruit heeft onderhandeld, om meer zekerheid te hebben.

Privé-baas Evert Santegoeds zou dat heel pijnlijk vinden voor RTL, vertelt hij in Shownieuws. “Ik hoop dat er een clausule in het contract staat waarin opgenomen is: als er nou nog wel nieuwe dingen komen, dan gaat het allemaal niet door, want anders hangt RTL voor een paar jaar.”

Geen clausule nodig

Collega Bram Moszkowicz stelt dat RTL helemaal geen ontbindingsclausule nodig heeft. “Ik denk dat zo’n clausule erin staat en dan kunnen ze van hem af, maar zelfs als die clausule er niet in staat denk ik dat een rechter – als hij de gang naar de rechter zou maken – zegt: ‘Ja, maar billijkheid en redelijkheid brengt met zich mee dat RTL van u af kan.'”

BN’er-fotograaf William Rutten: “Aan de andere kant zou een rechter ook kunnen zeggen: ‘Ja, maar luister, jullie hebben zelf het onderzoek niet afgewacht.’”

Botte boer

Bram nuanceert dat. “Ja, dat is waar, maar toen zijn die strafbare feiten eigenlijk bekend geworden. Dat hij de Champions League speelde en de botte boer uithing, dat is tot daaraantoe. Dat is ook niet best.”

Hij vervolgt: “Maar ik denk dat een rechter… Als er een clausule is, dan zijn we zo klaar. En als die clausule er niet is, dan zou een rechter ook best wel eens kunnen zeggen: ‘Naderhand zijn die strafbare feiten bekend geworden en RTL kan van u af.’”

Ondoorzichtig

Heeft RTL de samenwerking met Matthijs on hold gezet of is ook de ingangsdatum van zijn contract tot nader orde opgeschort? Dat is volgens Angela de Jong niet helemaal duidelijk.

Zij zegt tot slot in Op1: “Dat zijn allemaal van die dingen waar we het fijne niet van weten. Er ligt natuurlijk ook nog een ander contract, met de producent waar Matthijs in dienst is, en dat maakt het allemaal heel ondoorzichtig.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het contract met Matthijs van Nieuwkerk proberen te ontbinden als u RTL was?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen