Johan Derksen krijgt standje in VI: ‘De lijken waren nog warm!’

Johan Derksen heeft zijn controversiële Joden-uitspraak gisterenavond teruggetrokken in Vandaag Inside. Hij kreeg in de uitzending een standje van Pieter Cobelens. “Onbetamelijk!”

Johan Derksen en Pieter Cobelens © SBS 6

Prominenten en politici hebben massaal hun afschuw uitgesproken over de uitspraken van Johan Derksen over de terreur in Israël. Hij riep maandag in Vandaag Inside ‘dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben’. Dat trekt hij terug: “Ik had kritiek op de Israëlische regering en ik heb dat benoemd als Joden en dan ben je heel erg generaliserend.”

Johan slikt in

Johan zegt in de VI van gisterenavond dat hij geen reacties op social media heeft gelezen. “Ik heb één reactie gehad en dat was van de heer Loonstein. Die zei: ‘Je mag best kritiek hebben op de Israëlische regering of de staat Israël, maar jij zei: ‘De Joden hebben er een beetje om gevraagd’, en dan spelen wij plotseling in Amsterdam ook een rol.'”

Dat vindt advocaat Herman Loonstein, over wie het hier gaat, vervelend. Johan: “Nou, daar had hij een punt, maar inhoudelijk verandert er niets. (…) Ik ben heel tevreden over mijn teksten. Ik sta er volledig achter, dat is het probleem niet, maar ik hoorde dat op social media de mensen er nogal een probleem van maken.”

Boodschap van Rutte

Minister-president Mark Rutte richt zich vervolgens rechtstreeks tot Johan in een vooraf opgenomen item: “Ik zou zeggen: Johan, neem die uitspraak terug dat de Joden het over zichzelf hebben afgeroepen. Dat was letterlijk zijn zin. Volgens mij zou het hem sieren – en zo ken ik hem ook – dat hij die uitspraak terugneemt.”

Dat heeft Johan dus gedaan. “Nou ja, Israël heeft het over zichzelf afgeroepen. De Joden in het algemeen niet. Dat klopt.”

‘Lijken nog warm!’

Pieter Cobelens, oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, zet Johan op zijn plek. “Ik vond het gisteren ergerlijk dat je het had over dat als Israël terug zou aanvallen dat het een terroristische daad is, maar dat is volledig in het kader van het internationale recht. Het recht om je bevolking te beschermen! Dat vond ik fout.”

Hij vervolgt: “Het andere hebben we net gezegd. Het is aan jou of je Joden of Israël zegt, ik vond dat onbetamelijk terwijl de lijken nog warm waren. Ik vind dat als je kijkt naar hoe een land opereert, dan worden ze ook gehouden aan het internationaal recht. Dat kun je van Hamas niet zeggen.”

Palestijnen

Johan blijft er wel bij dat het voor de Palestijnen net zo erg is als voor de Israëli. “Er is nog geen burgemeester geweest die een vlag van de Palestijnen op het stadhuis heeft durven zetten, hè? Terwijl daar in Vlaardingen alle aanleiding toe was, hè? Je hebt een hele grote groep Palestijnen daar wonen. De meeste wonen in Vlaardingen.”

Tafelgast Job Knoester: “Ik denk dat dat nu niet gepast is, Johan, om nu een Palestijnen-vlag op te hangen.”

Johan: “Nou, ik vind: of je nou een Israëlische vlag ophangt of een Palestijnse… Dat vind ik echt precies hetzelfde.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Mark Rutte richt zich persoonlijk tot Johan Derksen na Joden-uitspraak. Te veel eer?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen