Özcan Akyol zorgt voor verbazing: ‘Je lijkt op mijn drugsdealer!’

Özcan Akyol komt naast zijn reguliere televisiewerk regelmatig op middelbare scholen om literatuur aan de man te brengen, maar nemen ze hem wel serieus? “Je lijkt op mijn drugsdealer!”

Özcan Akyol © RTL

Er is een hele marketingmachine in werking om het nieuwe boek Afslag 23 van niemand minder dan Özcan Akyol te promoten. Hij zat gisterenavond in de talkshow van Humberto Tan. “Dit boek gaat over een jongen die in een onderklasse woont. Hij heet Eus. Dat is mijn literaire alter ego. Al mijn hoofdkarakters heten Eus.”

Sociale klassen

Özcans boek gaat over het klimmen op de sociale ladder, wat hij zelf ook heeft gedaan. Hij kon in zijn jeugd niet altijd even makkelijk aarden in andere omgevingen. “Pas veel later begreep ik dat er verschillende sociale klassen zijn in onze samenleving. Dat heeft niks met mijn etniciteit te maken, met dat ik een Turkse achtergrond heb”, legt hij uit.

Hij vervolgt: “Want dit geldt voor iedereen, denk ik, die uit een sociale onderklasse komt met ouders die niet gestudeerd hebben. Je bent dan ook de eerste generatie student en dat hele traject van hoe dat eruitziet in de praktijk, dat heb ik willen beschrijven in het boek.”

Eus op school

Özcan probeert met zijn boodschap ook de jongere doelgroep te bereiken. “Ik kom dus op heel veel middelbare scholen. Ik probeer één keer per week naar een middelbare school te gaan. Ze beginnen altijd met tegenzin. Ze hebben geen zin in mij omdat ik een schrijver ben. Het is dus niet persoonlijk.”

Die jongeren vinden hem op voorhand saai. “Verdacht, saai en ze denken: wat komt die gozer doen? Maar ik moet ze echt winnen. Ik moet elke week weer een groep jongeren voor mezelf winnen. Soms krijg je ook wel heel mooie reacties.”

Drugsdealer

Eén daarvan zal Özcan altijd bijblijven. “Ik zal nooit vergeten dat er een keer na afloop van een lezing een jongen naar me toekwam en zei: ‘Meneer, weet u wat ik zo interessant en cool aan u vind? U bent heel slim en heel grappig, maar u lijkt ook op mijn lokale drugsdealer.’ Als je dat als schrijver teweeg kan brengen…”

Hij vervolgt: “Dat is dus wat ik bedoel met drempelverlagend. We moeten niet denken dat alle schrijvers pijprokende mensen zijn die thuis achterover geleund wachten op hoe de verkoop gaat.”

TikTok

Özcan wil dat literatuur voor iedereen is en niet alleen voor schimmige Bert van der Veer-achtige types. “Dat wordt mij in literaire kringen wel eens kwalijk genomen, van: Eus, waarom ben je zo’n marketingmachine? Waarom zit je op TikTok? Maar ik vind dat je alles moet doen en alle lagen in de samenleving moet bereiken.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u wel eens iets gelezen van Özcan Akyol?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen