Claudia de Breij noemt Netanyahu in één adem met Poetin: ‘Wreed’

Claudia de Breij noemt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in één adem met de Russische president Vladimir Poetin. “Het is wreed en voer voor eeuwen van haat en wraak.”

Claudia de Breij © NPO

Israël werd tweeënhalve week aangevallen door Hamasterroristen en sindsdien reageert het land met vergeldingsacties, waarbij eveneens veel doden en gewonden vallen. Er wordt druk uitgeoefend op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om te zorgen voor een minimum aan burgerslachtoffers in de Gazastrook.

Poetin en Netanyahu

Claudia de Breij vindt dat Netanyahu te ver gaat, laat ze blijken in haar column in de VARAgids. “Je hebt landen die burgers bombarderen, land vernietigen, de aarde verschroeien, omdat ze vinden dat dat land, die aarde, die burgers van hen zijn. Denk aan de Oekraïners. Denk aan de Palestijnen.”

Ze vervolgt: “Wat Netanyahu doet, wat Poetin doet, het is zo onlogisch – maar dat is helaas nog het minst erge eraan. Het is wreed, het is voer voor weer jaren, misschien eeuwen van haat en wraak.”

In één adem

Netanyaha wordt door de cabaretière dus in één adem genoemd met Poetin: een duidelijke stellingname. En dat terwijl ze dat eigenlijk probeert te vermijden. “Dat eindeloze conflict in Israël en de Palestijnse gebieden, ik heb me er jaren afzijdig van gehouden omdat je weet dat wat je ook zegt altijd verkeerd zal worden opgevat.”

Ze vervolgt: “En ik vind het ook een luxe om er vanuit hier iets van te gaan zitten vinden. Ik ben geen partij. Als mijn vriend ontvoerd zou zijn door Hamas haatte ik hen. Als mijn kind gebombardeerd zou zijn door de Israëliërs haatte ik hen.”

‘Je zit ernaast’

Het grootste leed vindt momenteel plaats in de Gazastrook, vervolgt Claudia. “Ik zit hier thuis, ik zie dat alle mensenrechten van de mensen in Gaza worden geschonden, dat ziekenhuizen worden geraakt, dat kinderen van alles wat ze verdienen worden beroofd en het maakt me woest.”

Ze besluit: “Als je iets kapot moet maken omdat je vindt dan het van jou is, dan is dat het teken dat je ernaast zit. Dat het nooit van jou geweest is.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen