Claudia de Breij flink pissig op Evert Santegoeds: ‘Schateren? Ja!’

Claudia de Breij is flink pissig op Evert Santegoeds. De cabaretière vindt het niet leuk dat hij suggereert dat zij wist van het grensoverschrijdend gedrag bij DWDD. “Ja, ik schaterde, ja!”

Claudia de Breij en Evert Santegoeds © NPO, Privé

Het stoort Evert Santegoeds dat Claudia de Breij er vorige week mee dreigde om haar eigen ervaringen met grensoverschrijdend gedrag naar buiten te brengen, maar daar geen vervolg aan gaf. Er wel mee dreigen, maar vervolgens niets doen helpt echt he-le-maal niemand, aldus de Privé-baas. “Dit slaat helemaal nergens op.”

Schaterende Claudia

Evert vindt Claudia bovendien behoorlijk hypocriet, wijzend op haar grote rol in het toenmalige DWDD. “Claudia de Breij haar bijdrage is tot nu toe minimaal geweest en heeft daar ook zitten schateren aan die tafel van De Wereld Draait Door als het haar uitkwam. Zeg dan wat je weet of hou je waffel.”

Wat vindt zij nou van deze sneer? Niet leuk. “‘Ze heeft anders flink aan die tafel zitten schateren’, zei iemand over mij afgelopen week. En ik dacht: dat is waar. Want het wás me toch vaak een goed programma, dat DWDD. Want er zat me toch een goede redactie op, met ontzettend slimme en leuke en creatieve mensen”, schrijft ze in de VARAgids.

‘Matthijs is goed!’

Het wás ook om te schateren, aldus Claudia. “En Matthijs van Nieuwkerk is me toch een goede programmamaker. Nu lijkt alles wat ervan overblijft een dader en slachtoffers. Maar het was meer, en het is meer. Nergens werd muziek, literatuur, sport, film, Nederlands culturele erfgoed zo mooi gekoesterd en gevierd als in dat programma.”

Ze vervolgt: “Dat heeft níets te maken met de ellende die er achter de schermen moet zijn geweest. Kennelijk kan er tegelijkertijd met het slechtste dat mensen in zich hebben ook het beste boven komen. Het idee dat het één een voorwaarde is om het andere mogelijk te maken, dat is een totale misvatting.”

Totale hork

Claudia heeft zich goed in Matthijs vergist. “Mensen zijn dus niet alleen wat ze lijken. Iemand kan een uitmuntende vakman zijn in zijn sportverslaggeving, en zich tegelijkertijd naar vrouwen niet hoffelijk gedragen, maar als een totale hork met ongepaste, vieze opmerkingen.”

Heeft ze dan écht niets geweten? “Ik heb (begin deze eeuw) enige tijd DWDD gepresenteerd, op maandagen. Als ik nu terugkijk, realiseer ik me pas dat ik die redactie soms nogal uptight vond. De sfeer was vaak wat gespannen, zonder zichtbare reden.”

Geïntimideerd

Zelf ziet Claudia zich meer als slachtoffer van die sfeer. “Zelf raakte ik er een beetje geïntimideerd van, ook van de toenmalige eindredacteur. Dat verweet ik mezelf, niet hem. Ik dacht dat het aan mij lag. Misschien dat die redacteuren mij niet zo leuk vonden en uitkeken naar de rest van de week, dacht ik.”

Ze besluit: “Pas nu besef ik echt dat die redacteuren dag in dag uit in die sfeer zaten, en hoe zwaar dat moet zijn geweest.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen