Coen Swijnenberg ontzettend pissig: ‘Jeugdjournaal liegt over mij’

Coen Swijnenberg is na acht jaar nog steeds pissig over de uitzending van het Jeugdjournaal waarin zijn transfer van NPO 3FM naar Radio 538 werd aangestipt. “Het was echt heel heftig.”

Coen Swijnenberg © NPO

Het is alweer ruim acht jaar geleden als Coen Swijnenberg en Sander Lantinga voor het geld overstappen van de publieke radiozender NPO 3FM naar het commerciële Radio 538. Ze begonnen op dat moment extreem veel geld te verdienen en tegenwoordig zijn beide heren multimiljonair. Toch was de mediastorm destijds best pittig, vindt de radiomaker.

‘Leugens op tv’

Coen vond dat er op wel heel pittige wijze werd bericht over hun transfer, vertelt hij in de Beau Monde. “Toen Sander en ik de overstap van 3FM naar 538 maakten, was dat groot nieuws. Alle talkshows belden, Humberto ging ons persoonlijk appen, het haalde zelfs het Achtuurjournaal. We wisten niet wat ons overkwam.”

De manier waarop er over hun overstap werd bericht is misselijk, vindt Coen. “Op zo’n moment merk je dat de media er allemaal hun eigen verhaal van gaan maken, met als gevolg dat mijn zoon ’s avonds belde: ‘Pap, ik zag je in het Jeugdjournaal en daar zeggen ze dat je voor het geld naar een andere zender bent gegaan.’”

‘Geld geen drijfveer’

Daar is het Jeugdjournaal veel te ver mee gegaan, vindt Coen. “Dat is heel heftig, om in zo’n mediastorm te zitten. Ik kreeg ook de neiging om het recht te gaan zetten, omdat ik dacht: ja, we zijn er financieel zeker op vooruit gegaan, maar zo zit ik helemaal niet in elkaar.”

Waarom zijn Coen en Sander dan overgestapt? Omdat ze bij 538 betere koffie schenken? “Radio betekent voor mij zoveel liefde, ik ben er zo’n nerd in. Geld zou voor mij nooit een drijfveer zijn.”

Burn-out

Het werken bij 538 is kennelijk wel een stuk intensiever. Coen belandde in 2020 in een burn-out. “Ineens stond ik letterlijk als aan de grond genageld. Mijn hart ging tekeer, ik voelde mezelf afglijden. De controle die ik altijd had, was er plotseling niet meer. Ik vond het eng. In die periode heb ik me slechter gevoeld dan ik me ooit had kunnen voorstellen.”

Hij vindt het ook niet leuk als mensen in de media roepen dat burn-outs iets van zijn generatie zijn. “Ik moet zeggen dat ik me behoorlijk boos kan maken als ik mensen hoor beweren dat een burn-out iets van deze tijd is, een hype. Het kan best zijn dat mensen de term te snel gebruiken, maar als je echt een burn-out hebt, dan is dat heel pittig.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Het Jeugdjournaal riep dat Coen en Sander voor het geld van 3FM naar Radio 538 gingen. Valse suggestie of vrij feitelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen