Carice van Houten wil niet stoppen met blokkeren A12: ‘Effectief’

Carice van Houten wil niet stoppen met het blokkeren van de A12. Ze werd daar gisteren wederom gearresteerd, net als 650 andere klimaatstrijders, maar geeft niet op. “Het is effectief.”

Carice van Houten © RTV West

Ze is inmiddels vaker op de A12 te vinden dan de gemiddelde trucker: Carice van Houten. De beste vriendin van Halina Reijn maakt zich verschrikkelijke zorgen over het klimaat. Ze vreesde begin dit jaar dat haar zoontje afgelopen zomer al geen springkussen meer in de tuin zou kunnen zetten vanwege de klimaatverandering. “Door de extreme hitte.”

‘Ik wil dit niet’

Die extreme hitte is uiteindelijk uitgebleven, maar Carice blijft voorlopig gewoon op die A12 zitten. Ze werd gisteren weer gearresteerd, samen met 650 andere klimaatstrijders. Het lukte een verslaggever van de regionale omroep om de actrice op de geblokkeerde snelweg te spreken te krijgen.

Carice tegen Omroep West: “Ik wil dit ook niet, weet je. Ik wil liever nu met mijn kind Lego gaan spelen, echt waar. Ik zit hier ook echt liever niet, maar ja, ik moet gewoon een geluid laten horen.”

‘Meer effect’

Waarom denkt Carice dat het goed is om de snelweg te blokkeren? “Omdat ik me heel veel zorgen kan en niet anders kan. Ik heb een kind. Ja, ik kan mijn kind niet in de ogen kijken en mezelf ook niet als ik niet iets doe.”

De verslaggever: “Nou kunt u er ook voor kiezen om op het Malieveld te gaan staan of op een andere plek, bijvoorbeeld bij de Tweede kamer. Waarom komt u dan toch iedere keer hier terug?”

Carice: “Ja, omdat ik denk dat dit meer effect heeft.”

Klimaatmarsen

Waarom heeft het volgens Carice meer effect om de A12 te blokkeren? “Er zijn in de afgelopen dertig jaar al zoveel klimaatmarsen en zoveel petities getekend. Het heeft geen ene zak geholpen en we hebben natuurlijk gisteren geleerd dat de subsidies nog veel meer zijn dan we al dachten.”

Ze besluit: “Ik kan het gewoon niet over mijn kant laten gaan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat Carice van Houten elke keer op de A12 gaat liggen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen