Caroline van der Plas clasht met Sven Kockelmann, zegt erna sorry

Caroline van der Plas presenteerde gisterenavond in Op1 haar premierskandidaat: Mona Keijzer. Het leverde een stroef interview op, omdat beide dames zich erg aangevallen voelden. “Sorry.”

Sven Kockelmann en Caroline van der Plas © NPO

Hoewel Pieter Omtzigt een eigen partij is begonnen, is er nog steeds een grote kans dat de BBB van Caroline van der Plas een enórme partij wordt. En aangezien ze zelf niet op hakken wil lopen, schuift ze Mona Keijzer naar voren als premierskandidaat. Ze zaten gisteren zij aan zij aan de talkshowtafel van Op1.

Stroef gesprek

Het interview van het kakelverse duo Sven Kockelmann en Tijs van den Brink met de dames verliep een beetje stroef, omdat de politieke tandem zich op meerdere momenten een beetje aangevallen voelde. Het begon met een aanvaring tussen Mona en politiek verslaggever Thomas van Groningen. Hij trok min of meer haar integriteit in twijfel.

Mona weigerde om in te gaan op een onduidelijkheid over haar vertrek bij het CDA: “Nee, meneer Van Groningen, het is niet correct wat u zegt. Ik heb geen enkel verhaal gehouden tegen de media.”

Thomas: “Hoe is dat dan in de krant gekomen? Is dat verzonnen?”

Mona ietwat hautain: “Nou, en dat zou ú eens moeten gaan uitzoeken.”

Caroline grijpt in

Caroline besluit vervolgens om in te grijpen. “Ik wil hier toch wel iets over zeggen, want Mona wordt nou toch wel een beetje neergezet van: ja, het klopt allemaal niet en nu ga je ineens naar een andere partij. Ik heb de meeste moeite moeten doen bij Mona omdat zij steeds tegen mij zij: ‘Caroline, ik zit zo lang bij deze partij, dat zit helemaal in mij.’”

Mona gaat echt niet over één nacht ijs met haar vertrek bij het CDA, benadrukt Caroline. “Ik vind het eigenlijk niet goed neerzetten ‘dat je dan zomaar even een partij verlaat en alleen maar om die en die reden’. Dan sla je het helemaal plat. Er zit echt veel meer achter.”

‘Doe niet meer mee’

Na een ongemakkelijk misverstand waarbij Caroline roept dat het presentatieduo Mona de mond snoert (Mona: ‘Dit is toch niet te geloven?!’), roept de BBB-leider het presentatieduo Sven en Tijs tot de orde. “Even kritisch op jullie: jullie slaan wel steeds dingen plat, weet je. Of het is dit of het is dat.“

Sven vraagt even later of Caroline het stikstofprobleem kan oplossen als ze mee gaat regeren: “Kunt u er dan voor zorgen dat het probleem wordt opgelost en we weer huizen kunnen gaan bouwen?”

Dan zet Caroline de hakken in het zand: “Ik ga niet hieraan meedoen, het spijt me.”

Sven verontwaardigd

Sven reageert verontwaardigd. “Dit is toch een hele normale vraag voor een politicus die meedoet aan de verkiezingen? Het spijt me zeer, mevrouw Van der Plas.”

Caroline: “Meneer Kockelmann, ik ga niet meedoen om groepen mensen in de samenleving tegenover elkaar te zetten.”

Sven: “Dat doe ik helemaal niet! Ik vraag of u het probleem kunt oplossen!”

Caroline: “‘Als de veehouderij dit niet doet, dan kunnen we geen woningen bouwen. Koeien of huizen.’”

Sven: “Dat zeg ik helemaal niet! Ik vraag aan u of u het probleem kunt oplossen als u de macht heeft en in staat bent dan om een situatie te creëren dat we in dit land weer huizen kunnen bouwen. Dat is toch een vrij normale vraag?”

Excuses

Caroline vindt het suggestief. “Ja, maar gerelateerd aan de stikstofreductie van de veehouderij.”

Sven: “Nee, ik heb het helemaal niet over de veehouderij gehad.”

Dan bindt Caroline in: “Nee, oké, sorry, dan heb ik dat verkeerd opgevat. (…) Dus excuses dat ik dan zo… Ik dacht echt dat het ‘koeien of huizen’ was, want ik word helemaal gek van die discussie. Het is niet het een of de ander.”

Tijs: “Excuus geaccepteerd.”

Fragment

Een fragment uit Op1:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen