Catherine Keyl eruit bij NPO Radio 1: ‘Na uitspraken over klimaat’

Catherine Keyl maakt geen onderdeel meer uit van het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek op NPO Radio 1. Ze is naar eigen zeggen weggestuurd vanwege haar mening over het klimaat.

Catherine Keyl © NPO Radio 1

Ze is niet meer welkom in de bekende NPO Radio 1-rubriek Het Mediaforum: de 76-jarige mediaster Catherine Keyl. De presentatrice is er telefonisch uit ‘gegooid’, vertelt ze in De Telegraaf. “Ik heb een vervelende mededeling voor je”, kreeg ze van de eindredacteur te horen. “We vinden dat je niet meer moet komen.”

Catherine afgebeld

Het is een opvallende beslissing, omdat Catherine het afgelopen jaar juist bezig was aan een heuse media-opmars. Ze heeft een luidere stem gekregen in het publieke debat, onder meer door haar column in De Telegraaf. Een optreden in Vandaag Inside lijkt ook aanstaande, want Johan Derksen heeft zich positief over haar uitgelaten.

Bij KRO-NCRV’s Spraakmakers, waar het Mediaforum onder valt, hebben ze in elk geval geen zin meer in Catherine. Na jarenlang te zijn aangeschoven in de studio, is ze plotseling afbesteld. Ze hoeft niet meer langs te komen.

Klimaatmening

Waarom is Catherine niet meer welkom? “Nee, ik was niet te oud, zei die dame. Ze wilden alleen nog maar programmamakers in dat forum. Wie voor mij in de plaats kwam? Hanneke Groenteman. Ook geen máker, maar wel met een mening die ze klaarblijkelijk liever horen.”

Het is dan ook niet de échte reden van haar vertrek, stelt Catherine. “Ik ben nogal kritisch geweest over de klimaatmaatregelen. Dat is me niet in dank afgenomen.”

Anti-Carice

Catherine heeft zich onder meer uitgesproken tegen klimaatstrijder Carice van Houten, die elke dag op de A12 bivakkeert. Ze sprak onlangs van ‘actrices die op de A12 gaan liggen als protest tegen het milieu, maar die vervolgens wel drie keer per maand naar Amerika of Australië heen en weer reizen omdat ze er vriendjes of werk hebben’.

Oftewel: Carice. “Als je ze er dan naar vraagt, heet dat functioneel reizen. Ja, lekker principieel. Net zoiets als die milieu fanatiekelingen die natuurlijk wel zelf elke dag minstens 20 minuten douchen, omdat ze dat gewend zijn.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie hoort u liever in het mediaforum van NPO Radio 1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen