Carice van Houten aangevallen op tv: ‘Die vrouw is geradicaliseerd’

Carice van Houten heeft live op televisie een flinke veeg uit de pan gekregen. Journaliste Ronit Palache noemt het bij Rick Nieman ‘wrang’ dat uitgerekend zij de stem is van een oorlogsdocu.

Ronit Palache en Carice van Houten © NPO

Er komt binnenkort een lange documentaire uit, De Bezette Stad, over de onzichtbare littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten in Amsterdam. Waar zaten de onderduikers en waar woonden de Joden die later gedeporteerd zouden worden? Journaliste Ronit Palache kwam er gisteren over praten bij WNL op Zondag.

Beetje wrang

Ronit uit in het programma stevige kritiek op de voice-over: Carice van Houten. “Het is een klein beetje wrang dat het door Carice van Houten is gedaan, de voice-over, aangezien zij nu een van de initiatiefnemers is geweest om Europa op te roepen om Israël te boycotten vanwege het woord ‘genocide’ dat zij in de woord neemt.”

Gastheer Rick Nieman: “En ze zegt nu dat Israël genocide pleegt? Oké, dat wist ik niet.”

Daar zit Ronit mee: “Dat vind ik wel lastig, omdat zij dus een film inspreekt die gaat over wat genocide is. Ik weet niet of zij het wel helemaal begrepen heeft.”

Anti-joods

Het fragmentje waarin Ronit haar beklag doet over Carice gaat viral op social media en maakt de tongen los. “Carice van Houten lag toch wakker van het klimaat? Maar blijkbaar krijg je als ‘bekeerling’ anti-joodse perspectieven erbij”, zegt NRC-columnist Aylin Bilic op X.

Aylin kotst op Carice. “Je kunt ook in de bres springen voor de Palestijnen zonder Israël te willen boycotten. De grens tussen anti-Israël en anti-joods begint goed te vervagen. En waarom spreekt ze over genocide als ze weet wat het betekent? Kwalijk. Ze gebruikt het woord genocide, bewust, dat is kwaadaardige framing en is anti-joods te noemen.”

Geradicaliseerd

Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, hekelt Carice. “Volledig met Ronit eens! Het is een gotspe, ongetwijfeld wisten de makers niet hoe zeer Carice de afgelopen weken zou radicaliseren.”

Er zijn ook mensen die Carice juist steunen. Zo zegt ene Marije: “Je kunt elk woord afwegen, op een weegschaal leggen of wat dan ook, maar het is echt kwalijk dat non-stop burgers worden gebombardeerd in Gaza. Het is een vreselijke situatie en men voelt zich daar heel onprettig en machteloos bij. Ik ook.”

Fragment

Ronit over Carice:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen