Henry van Loon wil net als schoonzus Carice klimaatactivist worden

Henry van Loon overweegt om net als zijn schoonzus Carice van Houten aan de slag te gaan als klimaatactivist. “Nu mijn populariteit groeit, voel ik dat ik iets doen met mijn podium.”

Henry van Loon en Carice van Houten © Instagram, NPO

Carice van Houten is inmiddels de bekendste klimaatactivist van ons land. De actrice is eigenlijk een beetje de Greta Thunberg van de Nederlandse showbizzwereld. Ze zit tegenwoordig continu op de A12 om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. En nu lijkt ze ook haar schoonbroer Henry van Loon aan te hebben gestoken.

Carice achterna?

Henry, die een relatie heeft met Jelka van Houten, wil ook op die A12 gaan zitten en aandacht vragen voor het klimaat. “In mijn shows heb ik het nooit over politiek of maatschappelijke misstanden, maar naarmate ik ouder word en mijn populariteit groeit, voel ik steeds meer dat ik iets moet gaan doen met het podium dat ik heb”, zegt hij in de LINDA.

Daarop zegt NPO-presentatrice Nadia Moussaid, met wie hij een dubbelinterview geeft: “Ik vind ook dat je dat moet doen. Alleen erover praten in het café is niet genoeg.”

Rebel Henry

Ja, beaamt Henry. “Precies. Dus ik overweeg om me aan te sluiten bij Extinction Rebellion.”

Prijzenswaardig, vindt Nadia. “Toen jouw schoonzus Carice dat deed kreeg ze behalve bijval ook veel kritiek. Ze wil haar bekendheid gebruiken om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem en dan is er weer gezeur over het feit dat zij dat als bekend persoon doet. Die ophef leidt af van waar het echt om gaat, vind ik.”

Bottomline

Henry vindt al die kritiek echt niet leuk voor zijn schoonzus. “Bovendien is het zo makkelijk om de ander te pakken met opmerkingen als: ‘Ja, maar er was een tijd dat jij ook vaak in een vliegtuig zat, hoor.'”

Nadia: “De bottomline is dat wij ons consumentengedrag moeten herzien en onze welvaart deels inleveren. Maar daar willen de meesten niet aan.”

We moeten ook niet te veel naar onszelf kijken, maar meer naar anderen, vindt Henry. “Ik ben er vrij cynisch over, ik denk dat wij er zelf niet zo veel over te zeggen hebben, maar vooral worden geleid door miljardenbedrijven met veel geld en macht.”

Allebei woke

En daar wil Henry zich dus heel fel tegen gaan verzetten. “In het begin van mijn carrière wilde ik zieltjes winnen, dus toen sprak ik me niet uit, omdat je bang bent mensen af te stoten. Maar nu durf ik best te zeggen dat ik woke ben, al gaan heel veel mensen daarvan meteen op hun achterste benen staan.”

En Nadia? Is die ook woke? “Ik vind het ingewikkeld: ik durf me meer uit te spreken dan vroeger, maar omdat ik bekender ben geworden moet ik daar ook mee oppassen, omdat ik als journalist objectief hoor te zijn.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het belangrijk dat BN'ers zich uitspreken over klimaatverandering?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen