Jack van Gelder vindt Carice van Houten klimaatdraak: ‘Schrikken’

Jack van Gelder schrikt ontzettend van de emotionele filmpjes waarin Carice van Houten haar zorgen over het klimaat uitspreekt. Het is volgens hem zorgwekkend: “In alle opzichten.”

Carice van Houten en Jack van Gelder © Instagram, SBS 6

Carice van Houten is een paar maanden geleden begonnen als klimaatactivist en daar stopt ze haar hele hebben en houden in. De actrice grijpt elke mogelijkheid aan om alarm te slaan over de opwarming van de aarde en deed in mei ook mee aan het protest op de snelweg A12. Ze plaatst er ook veel stories over op haar Instagram-pagina.

Carice is bezorgd

Het zoontje van Carice is in deze augustusmaand jarig en twee maanden geleden vreesde ze daar nog voor: “Hij zei dat hij het buiten wilde vieren, met een springkussen. Ik denk dan alleen maar dat de zomer extreem heet wordt en hoe ik hem moet vertellen dat het misschien te warm wordt voor een springkussen in de tuin.”

Dat springkussen lijkt er inderdaad niet te komen, maar dan omdat het relatief koud is buiten en het de hele dag door regent. Ondertussen gaan de zorgen van Carice door. Ze vertelt in een emotioneel filmpje dat ze met haar zoontje naar een poppenshow is gaan kijken en dat ze zich toen besefte dat al die kleintjes nog niet weten wat hen te wachten staat.

‘Heel erg schrikken’

Carice vond het een heel lastig moment, vertelt ze in het filmpje. “Het was allemaal nogal schizofreen als je aan de ene kant diep in het nieuws zit en aan de andere kant te maken hebt met een jongetje dat eigenlijk nog van niks weet.”

Het is behoorlijk schrikken, zegt Jack van Gelder aan tafel bij De Oranjezomer. “Dat vond ik heel erg schrikken. Ik vind Carice een goede actrice en een mooie persoonlijkheid, maar toen ik haar laatst zag op sociale media schrok ik in alle opzichten van haar.”

Hélène Hendriks laat dan het filmpje zien: “We dachten: zullen we het wel of niet uitzenden? Maar ja, ze heeft het zelf geplaatst, dus toch maar eventjes wel.”

Klimaatgekte

Er is volgens Jack sprake van klimaatgekte. “Ik ben helemaal niet tegen het feit dat we met het klimaat bezig zijn, in tegendeel. Ik vind alleen dat wij geen voorloper moeten zijn, zoals meneer Timmermans een tijd geleden heeft gezegd. Dat gaat dus nergens over. Dat we meedoen, maar andere landen moeten dit ook mondiaal aanpakken.”

Hij vervolgt: “We zijn zó’n klein landje, we willen overal vooraan staan en het slaat gewoon nergens op, want de anderen hebben er lak aan. (…) Die 28 miljard zouden we gedeeltelijk ook kunnen besteden aan de échte grote problemen die er in Nederland zijn.”

‘Frans moet eraan!’

Jack hoopt van harte dat het Frans Timmermans niet lukt om van PvdA-GroenLinks de grootste partij te maken. “Hij heeft Nederland aan het lot overgelaten nu hij in Brussel zit. Als hij in Europa maar heel belangrijk is en kan laten zien dat hij zes talen spreekt. Neem van mij aan: als hij geen premier wordt, dan is hij binnen een minuut weer weg.”

Hij staat wel hoog in de peilingen. “Tot de mensen op een gegeven moment horen wie hij is en wat hij is. We moeten niet te veel op hem afgeven, het is een wereldgozer, maar hij moet er wel aan gaan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u het idee dat Carice van Houten is doorgeslagen in haar zorgen over het klimaat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen