Carice van Houten bang als ze aan reizen denkt: ’Overal 45 graden’

Carice van Houten lijdt aan angst om op reis te gaan, een soort transaviafobie. Ze vreest namelijk dat het 45 graden is op alle vakantiebestemmingen. “Ik ben alleen maar bang.”

Carice van Houten © Instagram

Als klimaatactivist heeft Carice van Houten veel last van het zogenoemde hypocrisieverwijt: mensen vinden het dubbel dat ze strijdt tegen de opwarming van de aarde, terwijl haar ecologische voetafdruk behoorlijk fors is. Volgens Guido den Aantrekker wordt ze inmiddels zelfs uitgekotst door het personeel van KLM. “Ze vliegt de hele wereld rond!”

‘Overal 45 graden’

Carice vertelt in haar podcast met Halina Reijn echter dat dat allemaal wel meevalt. Ze is juist bang om op vakantie te gaan. “Ik ben alleen maar bang van: waar moet ik dan heen, weet je wel? Overal wordt het 45 graden. Waar moet je dan naartoe? Wat is dan leuk? Ik heb er ook niet zo veel zin in eerlijk gezegd.”

Geluk bij een ongeluk: door de opwarming van de aarde kun je nu dichtbij op vakantie, aldus Halina: “Je kan nu wel écht in Nederland op vakantie, want als je water hebt, weet je wel. Ik bedoel: ik vind dat wel goed dat dat in ieder geval… Los van dat het vreselijk is, dat het zo is. Maar binnen die nare omstandigheden kan je wel écht in Nederland op vakantie.”

‘Echt niet te doen’

Ja, in Nederland is het nu beter vertoeven dan in zuidelijker gelegen oorden, aldus Carice. “Zeker. Sterker nog, dat is nog veel fijner op dit moment. Ik denk: je kan niet meer naar het zuiden toe, tenzij je het echt lekker vindt om in 42 graden te zitten. Maar ik geloof niet dat… Zeker met kinderen is dat gewoon niet te doen.”

Voorafgaand aan de zomer was Carice ook bezorgd over de temperaturen in eigen land. Ze vreesde geen springkussen te kunnen bestellen voor de verjaardag van haar zoontje: “Ik denk dan alleen maar dat de zomer extreem heet wordt en hoe ik hem moet vertellen dat het misschien te warm wordt voor een springkussen in de tuin.”

Gelukkig viel het met de hitte in eigen land uiteindelijk wel mee.

Hamptons

Halina maakt zich daar allemaal minder druk over. Zij gaat wél op vakantie, namelijk naar The Hamptons. “Dat is natuurlijk het chique oord in Upstate New York, en Shelter Island, wat een eilandje is bij The Hamptons, dus dan ga ik proberen daar een beetje naartoe te gaan af en toe, zodat ik wel even een verandering van omgeving heb.”

Verstandig, vindt Carice. “Ja, dat moet je wel doen, denk ik.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Carice van Houten lijdt aan transaviafobie: angst om vanwege warm weer op reis te gaan. Begrijpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen