Peter van der Vorst: ‘Marieke Elsinga wordt veel te hard aangepakt’

Peter van der Vorst, de almachtige baas van RTL 4, vindt dat zijn zenderster Marieke Elsinga te hard wordt aangepakt. “De felheid waarmee erop gereageerd wordt is opmerkelijk.”

Marieke Elsinga en Peter van der Vorst © RTL

Het wekt alom verbazing dat Marieke Elsinga zó slecht wordt begeleid tijdens haar eerste stappen als solopresentatrice. Ze is op een verschrikkelijk tv-gedrocht gezet, Alles is Muziek, en zelfs na het zien van de montage gaf Peter van der Vorst groen licht om dit op de nationale televisie uit te zenden. Daarmee is haar reputatie behoorlijk beschadigd.

Falende Marieke

Toch wijst Peter niet naar zichzelf, maar naar Marieke’s critici. “Alles is Muziek kregen we gepresenteerd. Dan denk je: oké, daar zit wat in. Maar ja, dan ga je het maken, uitvoeren en dan krijg je de montage en denk je: nou, oké, het is niet geworden wat we gehoopt hadden. Dat is dan zo”, zegt hij in Koffietijd.

Waarom is het niet gelukt? “Nou ja, er zijn heel veel verklaringen voor. Dat zijn allemaal evaluaties. Er worden al heel veel meningen over gegeven. Laat ik nou niet meedoen aan dat meningencircus. Dat evalueren wij keurig intern met z’n allen, met de makers.”

Felheid

Peter koos ervoor om het tóch op de buis te gooien: voer voor critici. “Wat ik wel opmerkelijk vind is de felheid waarmee erop gereageerd wordt als iets niet werkt. Dat vind ik nog steeds, wat ik net over Twitter ook zei: pfoe, die verharding in de maatschappij… Je wil clickbait, dus er moet echt een stevige mening gegeven worden.”

Hij vervolgt: “Mensen worden echt persoonlijk aangepakt. Jongens, we maken televisie en soms lukt het en soms lukt het niet. That’s it. Als een van de weinige zenders brengen we juist heel veel nieuwe titels.”

Twitter-riool

De hardste meningen over BN’ers worden geuit op Twitter. Daar keert Peter niet meer terug. “Het is een heel directe manier om contact met kijkers te hebben. Het begon ook allemaal heel vriendelijk, Twitter, maar het is heel snel ontspoord en een soort riool vol harde meningen geworden waar mensen ook kapot worden gemaakt.”

Hij vervolgt: “Toen ik deze baan kreeg, dacht ik: weet je wat? Ik vind het niet echt gepast dat ik in deze rol dat doe. Het is me niet opgelegd, maar ik vond dat zelf, dus ik ben ermee gestopt. En dat was een heerlijk gevoel, eerlijk gezegd.”

Meningenindustrie

Peter wordt er allemaal een beetje moe van. “Die hele meningenindustrie, daar doe ik niet meer aan mee, eerlijk gezegd. Dat is bijna een verdienmodel geworden, hè, voor heel veel mensen, die verharding in de maatschappij.”

Harde meningen als verdienmodel… Na de afgelopen vier weken zijn er in elk geval twee RTL Boulevard-kijkers die vinden dat Peter wat dit betreft toch echt de hand in eigen boezem moet steken: Cornald Maas en Duncan Laurence.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Marieke Elsinga te hard wordt aangepakt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen