Jeroen Pauw te politiek incorrect? ‘Dit zou anno 2023 niet kunnen’

Jeroen Pauw zou anno 2023 echt niet meer de talkshow kunnen maken die hij jarenlang heeft gemaakt, stelt mediajournalist Kitty Herweijer. “Daar zou nu honderd procent ophef over zijn.”

Jeroen Pauw © SBS

BN’ers en politici laten zich steeds minder vaak zien in talkshows, omdat je kop tegenwoordig bijna gegarandeerd op het hakblok ligt als je ergens aanschuift. Jammer, vindt mediajournalist Kitty Herweijer van De Telegraaf. “Mensen zijn gewoon heel bang om iets verkeerd te zeggen”, vertelt ze in haar podcast Ongefilterd.

Bange BN’ers

Kitty merkt dat BN’ers steeds terughoudender zijn. “Ja, je merkt in interviews – ik heb best vaak grote BN’ers ook geïnterviewd, of gewoon tv-mensen natuurlijk – dat er heel veel terughoudendheid is om echt iets te zeggen. (…) Je ziet het bijvoorbeeld ook bij Op1 en de journalisten aan tafel, de presentatoren, dat er wel echt terughoudendheid is.”

Het maakt alles volgens haar heel mat. “Ik lees ook gewoon heel veel oninteressante interviews. En vaak ook inderdaad als mensen aan tafel zitten, dan is het niet interessant om naar te luisteren. (…) Programma’s zetten zelf ook snippets online, dus kleine deeltjes zonder context, en dat wordt dan op Twitter geflikkerd. En dan ontstaat er een ophefje.”

Kan Pauw nog?

Een talkshow als die van Jeroen Pauw zou volgens Kitty bijna niet meer kunnen anno 2023. “Als je oude afleveringen van Pauw terugkijkt… Daar gebeurt echt iets aan tafel. Daar is echt sfeer. Pauw zegt best wel stevige dingen. Soms zegt hij ook dingen waarvan ik denk: daar zou nu honderd procent ophef over zijn dat hij zo’n soort vraag stelt.”

Collega Elif Isitman wijst op een interview dat Jeroen ooit had met Marianne Zwagerman. Hij confronteerde haar met oude foto’s waarop ze er minder florissant uitziet. “Uw man ging weg bij plaatje één?”, plaagde hij. Collega Paul Witteman: “Hoor ik hier een vorm van begrip in jouw stem?” Jeroen: “Je kunt het wel een beetje snappen, toch?”

Seksistisch

Daar zou Jeroen nu veel gedoe mee hebben gekregen, aldus Elif. “Er zou nu meteen ophef zijn van: ‘Seksistisch.’ Er werd namelijk een oude foto van haar opgehaald waar ze er niet zo flatteus uitzag. Ze zei: ‘O ja, dat was mijn Rita Verdonk-fase’, enzo. Maar het is gewoon heel grappig.”

Ze vervolgt: “Als je dat ziet, en ik kijk zo veel tv… Dat zie je bijna nooit meer. De enige plek waar je dat ziet, en in overdrive, is VI. Daar is echt iets verloren gegaan.”

Bibliotheeksfeer

VI kijkt inderdaad wél lekker weg, beaamt Kitty. “Dit is dus ook de reden waarom mensen het boeiend vinden om naar VI te kijken. Omdat zij daar niet mee bezig zijn. Zij zijn dus niet bezig met Twitter. Zij zijn niet bezig met wat boze mensen op Twitter zeggen.”

Ze vervolgt: “De reden waarom het geen bibliotheeksfeer heeft, is omdat mensen daar gewoon vrij praten. En dat is verfrissend. Dat is gewoon lekker om naar te kijken. En dat is hoe tv vroeger was vòòr social media. Voordat iedereen permanent onderdeel kon worden van die guillotine-mentaliteit.”

Fragment

Het bovengenoemde fragment ziet u vanaf minuut 03:00:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het een zegen vinden als Jeroen Pauw weer op de plek van Op1 komt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen