Johnny de Mol stelt hevig teleur: ‘Hij snapt echt niet hoe fout dit is’

Johnny de Mol lijkt niet te begrijpen hoe erg zijn zendercollega Gordon zich heeft vergaloppeerd met zijn uitspraken over het syndroom van Down, zegt ervaringsdeskundige Lars Duursma.

Gordon, Johnny de Mol en Lars Duursma © RTL, SBS

Lars Duursma, debatdeskundige en podcastmaker, heeft de huidige discussie over ‘downtertainment’ aangezwengeld. Zijn kritiek op amusementsprogramma’s waarin mensen met het syndroom van Down figureren heeft zelfs de kijkcijferhit van Arjen Lubach gehaald. Daardoor is ook Johnny de Mol er aandacht aan gaan besteden in zijn talkshow HLF8.

Beetje teleurgesteld

Het is opvallend, omdat Johnny grootleverancier is van programma’s over Down. De presentator ging niet inhoudelijk in op de kritiek. Wel liet hij zich door tafelgasten bejubelen dat híj het altijd fantastisch heeft gedaan én sprong hij in de bres voor Gordon, die onder vuur ligt vanwege zijn uitspraak: ‘Hadden we allemaal maar een beetje Down’.

Een gemiste kans, vindt Lars het. Hij zegt in zijn podcast De Communicado’s: “Ik was een beetje teleurgesteld, want – heel eerlijk – mijn eerste gedachte erbij was: wat góed dat Johnny de Mol dit doet, wat goed dat hij zich zelf kwetsbaar opstelt om in zijn eigen talkshow de kritiek te bespreken op de programma’s die hem zoveel fame hebben opgeleverd.”

‘Hij snapt het niet’

Die verwachting van Lars, die een broertje met Down heeft, maakte Johnny niet waar. “Als dat je verwachting is, viel het toch wel tegen. Hij was eigenlijk heel veel tijd bezig met het verdedigen van mensen als Gordon. Gordon werd ook bij Lubach weggezet als degene die zei: ‘Hadden we allemaal maar Down.’”

Hij vervolgt: “Dat was Johnny de Mol aan het verdedigen van: ‘Maar we weten toch wat hij ermee bedoelt?’ Ik dacht: dan snap je volgens mij echt niet wat voor foute opmerking dit is.”

‘Stel je voor!’

Lars probeert het Johnny nogmaals duidelijk te maken met een ander voorbeeld. “Stel je nou eens voor dat je in Nederland elke avond een documentaire hebt over Esther Vergeer, de beste en meest bekende rolstoeltennisser ter wereld.”

Hij vervolgt: “En stel je dan voor dat iemand anders dat programma gaat promoten in een talkshow door te zeggen: ‘Wat een fantastische televisie is dit! Zaten we allemaal maar in een rolstoel!’”

Dat is óók totaal misplaatst, aldus Lars.

Bejubelen

Het stoort Lars ook dat Johnny zich zo uitgebreid liet complimenteren, bijvoorbeeld door Tina Nijkamp. “Het valt me een beetje tegen van het programma. Het werd ook direct wel duidelijk dat het niet over de programma’s van Johnny de Mol zelf mocht gaan.”

Hij vervolgt: “Alle gasten aan tafel, van Tina Nijkamp tot anderen, gaven aan dat je wel vraagtekens kunt zetten bij de overkill, maar ja: wat Johnny de Mol zélf had gedaan, dat was natuurlijk tóp, hè! Dat was wel goed!”

Mist hij een beetje zelfreflectie bij Johnny? “Ja.”

De Communicado’s

De podcast De Communicado’s:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Johnny de Mol nam zelf geen stelling over downtertainment. Teleurstellend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Catherine Keyl vindt dat Gordon wel héél erg te koop loopt met zijn nieuwe geliefde. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen