Özcan Akyol: ‘Afketsen fusie RTL-Talpa goed voor Vandaag Inside’

Özcan Akyol denkt dat het afketsen van de ‘fusie’ tussen RTL en Talpa voordelig is voor de mannen van Vandaag Inside. Zij zouden volgens hem minder goed gedijen bij het politiek correctere RTL.

Özcan Akyol en Johan Derksen © SBS 6

Het maakt voor John de Mol niet zoveel uit wat je op je kerfstok hebt of wat je allemaal roept: zolang je hoge kijkcijfers hebt of toevallig familie bent, blijf je gewoon op zender. De mannen van Vandaag Inside kunnen zich dan ook behoorlijk wat permitteren. Ook na hun twee weken durende kaarspauze keerden ze gewoon weer terug op SBS 6.

Moreel kompas

Wat dat betreft is het volgens tafelgast Özcan Akyol maar goed dat de fusie tussen RTL en Talpa niet doorgaat. “Ik denk dat het voor dit programma ook helemaal niet goed zou zijn als iemand van RTL ging beslissen wat hier gebeurde. Die hebben toch een heel ander moreel kompas, laat ik het maar zo zeggen.”

Je kunt je afvragen hoe RTL zou zijn omgegaan met de kaarsrel, maar Johan Derksen laat zich naar eigen zeggen niet dicteren door een tv-baas, ook niet door een van RTL. “Die staat dan binnen vijf minuten buiten, hè?”

Özcan: “Ja, jullie daarna ook.”

‘Niet zo erg’

Het is maar goed dat de fusie niet rondkomt, denkt Özcan. “Volgens mij is het wel goed nieuws, want anders heb je alleen de NPO en een groot commercieel monster eigenlijk.”

Johan heeft van de Talpa-directie wat anders gehoord. “Als je dus wil wedijveren met grote internationale zenders waar grote Amerikaanse bedrijven achter zitten, dan moet je geld hebben en dan moet je kunnen investeren om goede producties te maken. Dat kan nu niet.”

Özcan: “Dat is één deel van de markt, maar je hebt ook te maken met de lineaire zenders en als dat allemaal bij RTL/Talpa ligt, wat is dan nog de concurrentie?”

Slagveld

Het zou ook een slagveld hebben opgeleverd onder tv-producenten, denkt Özcan. “Je hebt heel veel buitenproducten en hier bij Talpa wordt heel veel door John de Mol geproduceerd. Al die andere buitenproducenten zouden buiten spel worden gezet, dus voor hen zou de markt er niet meer zijn.”

René van der Gijp boeit het helemaal niets. “Het maakt mij niet zoveel uit. Het gaat aan mij voorbij of het nou samengaat of niet.”

Özcan wijst hem op de mindere tv-goden. “Misschien gaat het wel aan jou voorbij, maar heel veel van die B-presentatoren hebben geen onderhandelingspositie meer.”

Voor het geld

Voor tv-sterren is het afketsen van de fusie goed nieuws: ze kunnen RTL en Talpa bij onderhandelingen tegen elkaar uit blijven spelen. Johan: “Wij zouden ook geen onderhandelingspositie hebben als het één bedrijf wordt. Dan zeggen ze: ‘Dit kun je verdienen en anders ga je maar naar de NPO.’ Maar die CAO trekt ons niet zo.”

Rob Goossens zegt in RTL Boulevard te verwachten dat het VI-trio die onderhandelingspositie straks volop gaat benutten. “Talpa zal merken dat de mannen van VI zeggen van: wij zijn toch echt wel de kurk waar het bedrijf op drijft. Die zullen ongetwijfeld een flinke loonsverhoging willen en misschien dat ze zeggen: ‘We gaan gewoon naar RTL.’”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Johan Derksen de kaarsrel zou hebben overleefd als hij bij RTL zat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen