Gordon wekt enorm veel woede: ‘Hij roept wereldvreemde bullsh*t!’

Gordon zorgt voor flink wat woede bij de bekende podcastmaker en debatdeskundige Lars Duursma. “Hij roept wereldvreemde bullsh*t!”, briest hij. “Stop gewoon met deze programma’s.”

Gordon © SBS 6

Communicatie-expert Lars Duursma, die een broertje heeft met het downsyndroom, ergert zich een versuffing aan SBS 6-presentator Gordon. Hij heeft ‘moeite met de wijze waarop mensen met het syndroom van Down worden geëxploiteerd voor commercieel amusement’, zoals, vindt hij, in het Gordon-programma Down the Road.

1 procent

Tv-programma’s als Down the Road werken volgens Lars alleen met deelnemers die verstaanbaar, slim en verbaal vaardig zijn. Zij vormen volgens hem zo’n één procent van de mensen met Down. Er zitten nooit kandidaten bij die niet kunnen praten, niet zindelijk zijn, grote gedragsproblemen hebben of het denkniveau van een kleuter, zegt Lars.

Het is dan ook erg misleidend, twittert hij: “Bij Op1 noemde Gordon mensen met Down een ‘vergeten groep’. Maar ik denk niet dat er ooit een groep was van zo’n 13.000 mensen waarover zoveel series (en zelfs een soap bij DWDD) werden gemaakt. En steeds die 1 procent. De overige 99 procent met Down: dát is de werkelijke vergeten groep.”

Wereldvreemd

Er komt een moment dat je je moet afvragen of de schade van het stereotype niet groter is dan het positieve van de aandacht, zegt Lars. “Het ergste is misschien wel hoe Gordon tijdens de Down The Road-promotour doorlopend wereldvreemde bullsh*t roept die pijnlijk is voor alle familie, verzorgers en omgeving van mensen met Down.”

Lars wijst met name op de volgende uitspraak van Gordon in Op1: “Ik blijf het zeggen overal: hadden we allemaal maar een beetje Down. Dan zag de wereld er een stuk beter uit.”

“Really?”, zegt Lars verbijsterd. “Zo’n opmerking doet echt pijn. Ongelofelijk veel pijn.”

‘Wat een idioot!’

Lars is he-le-maal klaar met Gordon. Hij vult aan in zijn podcast De Communicado’s: “Alle mensen die ik spreek zeggen eigenlijk precies hetzelfde: ‘Wat een idioot is Gordon met dit soort uitspraken’, en ze geven ook aan hoeveel pijn zo’n uitspraak doet. (…) Mensen die zelf iemand kennen met Down kijken dit soort programma’s niet.”

Het zit hem hoog. “Als Gordon óóit ook maar énige oprechte interesse zou hebben in mensen met Down, dan zou hij volgens mij wat vaker zijn bek houden over dit onderwerp en niet zulke uitspraken doen alsof de wereld beter af zou zijn als iedereen Down zou hebben.”

Niet oprecht

Is Gordon niet oprecht geïnteresseerd dan? Niet in die 99 procent, stelt Lars. “Dat zijn mensen die Gordon níet ziet en overigens ook niet wíl zien, want ik weet ook dat meermaals door mensen uit het veld hem is aangeboden om zijn onjuiste beeld van Down eens recht te zetten en het op z’n minst te nuanceren, maar daar had hij geen behoefte aan.”

Lars vindt dat Gordon moet stoppen met downtelevisie. Maar: “Gordon weet precies hoe beeldvorming werkt. Als je tegenwoordig als presentator sympathiek wil overkomen op televisie, dan moet je gewoon leuke dingen doen met mensen met Down. (…) Maar ook Gordon is na een dagje opnemen direct weer weg.”

Gordon reageert

Gordon heeft opvallend sportief gereageerd op de emotionele, maar opbouwende kritiek van Lars. Hij zegt tegen RTL Nieuws: “We zijn ons ervan bewust dat er gradaties zijn, hele zware gevallen ook. En dat is een grote groep. Ik realiseer me dat het een zware taak moet zijn voor ouders, als een kind zoveel zorg nodig heeft.”

Hij vervolgt: “Over die groep zou ik heel graag een mooie documentaire willen maken, laten zien hoe het downsyndroom ook is. Dat juich ik van harte toe. Want het is niet alleen maar pais en vree. (…) Down wordt misschien wel te up gepresenteerd.”

Ziet Lars zo’n docu van Gordon zitten? Hij waardeert de reactie van de presentator, maar: “Ik weet niet of jij de beste documentairemaker bent, Gordon, en of jij degene bent die dat moet doen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Gordon moet stoppen met zijn programma's over Down?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen