Ook Sylvana Simons slachtoffer van pikant nepfilmpje: ‘Heel erg’

Sylvana Simons is ook al slachtoffer van een pikant nepfilmpje op het internet. De politica en oud-tv-ster vindt het ‘heel erg’. “Ik heb nog geen aangifte gedaan, ook omdat ik nog niet zelf heb gekeken.”

Sylvana Simons © NPO

Er is op dit moment veel aandacht voor vrouwen die slachtoffer worden van pikante nepfilmpjes. Hun gezicht wordt in nietsverhullende video’s geplakt om hitsige internetters te bekoren. Welmoed Sijtsma maakt er momenteel een programma over op NPO 3 en daarom zat ze gisteren in de talkshow Khalid & Sophie.

Aanranding

Ook Sylvana Simons kwam tijdens dat interview aan het woord, namelijk via een videoverbinding vanuit Den Haag. Ook zij blijkt het slachtoffer te zijn van zo’n filmpje. “Het is tweeledig. Ik heb hem niet gezien, heel bewust. Ik denk niet dat ik dat wil, maar desalniettemin voelt het natuurlijk ontzettend alsof mijn privacy is aangetast.”

Ze vervolgt: “Het voelt als aanranding. Iemand gaat aan de haal met jouw identiteit, met jouw zijn, met jouw lichaam, met jouw gezicht en uitstraling en doet daarmee wat diegene wil. Dat voelt echt als aanranding.”

Geen aangifte

Heeft Sylvana al aangifte gedaan? “Ik heb nog geen aangifte gedaan, ook omdat ik nog niet zelf heb gekeken. Toen ik Welmoed hierover sprak voor haar docu, gaf ik ook eerlijk toe dat ik het gevoel heb dat soms vanwege mijn functie en alles wat ik de laatste vijf tot acht jaar heb meegemaakt ook een beetje murw geslagen ben.”

Ze vervolgt: “Dat ik al eerder geconfronteerd ben met hoe het is als iemand je gezicht in een videofilmpje shopt bijvoorbeeld, dus ja… Misschien moet ik me nog even eroverheen zetten, want ik vind het wel heel erg.”

Symptoom

Eigenlijk is het volgens Sylvana het best als het achterliggende probleem wordt aangepakt. “Dit is een symptoom van een veel groter probleem waarbij we spreken over – ja, daar heb je haar weer – toxische mannelijkheid, waarbij het idee heerst van ‘met het lichaam van vrouwen mag je doen wat je wil’, dat mag je verhandelen, dat mag je gebruiken…”

“Daar zullen we met z’n allen een heel goed gesprek over moeten voeren.”

Fragment

Een fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

De gezichten van BN'er-vrouwen worden misbruikt voor nepporno. Aanranding?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen