Akwasi woest op Beau: ‘Waarom zit je te schreeuwen?’

Rapper Akwasi is woensdagavond in de talkshow van Beau van Erven Dorens níet door het stof gegaan voor de bizarre uitspraken die hij heeft gedaan over Zwarte Piet. Sterker nog: hij schoot volledig in de verdediging en viel ook de alleszins redelijke gastheer aan. De 32-jarige rapper verhief zijn stem, maar verweet juist Beau te schreeuwen. Hij maakte het zó bont dat zelfs volkszangers John de Bever en Wolter Kroes zich er vanuit het publiek mee begonnen te bemoeien.

Na een uitgebreid gesprek over racisme, besloot Beau om de uitspraken die Akwasi op de Dam heeft gedaan over Zwarte Piet aan te snijden. “Je bent een woordkunstenaar en je kan het in hele mooie flows zeggen. Je ging op een gegeven moment ook een beetje te ver, vond ik.”

Akwasi verontwaardigd: “Vond je?

Beau: “Ja, we gaan er even naar kijken.”

Daarop werden de beelden ingestart waarop Akwasi zegt: “Zwarte Piet kan dit jaar niet meer overleven, besef je dat? Zwarte Piet gaat naar z’n hoerenmoeder straks. Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, ik trap hoogst persoonlijk op z’n gezicht. Ik ben klaar, ik ben klaar!

‘Ik sta achter ieder woord’

Beau: “Hoe kijk je hier op terug?

Akwasi: “Met bevestiging en ik sta achter ieder woord die ik toen op dat moment in de microfoon versterkte, honderd procent. Sterker nog: honderdduizend procent. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken: er zijn nogal wat sleutelmomenten die je meemaakt om tot zo’n punt te komen. We worden allemaal weleens boos. Ik sprak hier vanuit mijn hart.”

Beau: “Het klinkt als een soort oproep tot geweld en dat is natuurlijk een gek in een demonstratie die gaat over politiegeweld.”

Akwasi: “Waarom klinkt het als een oproep tot geweld?

Beau: “Nou: ‘Ik stamp Zwarte Piet op zijn gezicht, dat ehh…”

Akwasi reageerde zichtbaar geïrriteerd. “Ja, kijk. Je zegt het ook heel terecht, want nu moet je even heel goed weten wat je zegt. Ik ga het nog één keer uitleggen en daarna ben ik er helemaal klaar mee en daarna ga ik het nooit meer nergens anders uitleggen. Mag ik het even uitleggen dan? Het is heel duidelijk als ik het even uitleg.”

Figuurlijk

Akwasi kwam daarop met een hele brij aan woorden, waar geen touw aan vast te knopen was. Het kwam erop neer dat hij Zwarte Piet op zijn gezicht trappen figuurlijk bedoelde. “ Het is heel simpel: je zei net dat ik een woordkunstenaar ben, dat zeg je, en woordkunstenaars spelen met woorden, die spelen met zinnen, met metaforen. Dat is een heel belangrijk ding.”

En “Ik ga die zin even uit de lucht halen. Ik zei: ‘Als het november is, ik trap Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in zijn gezicht.’ Op het moment dat ik dat zei, bedoelde ik: je hebt een organisatie, Kick-Out Zwarte Piet, en heb je ooit gehoord of is ooit in de media gekomen dat zij een Zwarte Piet hebben getrapt? Nee, dat is nooit gebeurd. Het is een verwijzing. Binnen de hiphop zijn er altijd verwijzingen naar actualiteiten of instellingen. Ik verwijs naar Kick-Out Zwarte Piet.”

Ik heb het over gezichtsverliezen. Op het moment dat je trapt op iemand zijn gezicht is het gezichtsverlies. Ik zeg: Zwarte Piet, als die een trap krijgt in november, gezichtsverlies, dan ontmantelen we het systeem, het populistische, racistische symbool dat Zwarte Piet heet. Door die schmink af te doen. Dat is het meest pijnlijke. Dat voelt elk jaar weer als een klap in mijn gezicht.”

‘Waarom schreeuw jij tegen mij?’

Beau vond het om de hete brei heen draaien. “Ja, maar kijk, Akwasi, ik begrijp wat je bedoelt, maar als taal zo belangrijk is, dan moet je natuurlijk ook voorzichtig zijn. Het is ook een manier waarop mensen het meteen weer kunnen aangrijpen dat dit niet de manier is waarop je ermee om moet gaan, met deze agressie. Snap je?

Akwasi: “Agressie is ook weer een woord waar we heel voorzichtig mee moeten zijn.”

Beau: “Ik zie dat toch in de manier en in je mimiek. Je ziet toch daar de fermheid en de emotie naar boven komen?

Akwasi: “Je hebt ook verschillende soorten energieën.”

Beau: “Maar dit is de energie zoals ik het ervaar.”

Akwasi: “Mag ik heel even?

Beau: “Ja, maar wat is nou communicatie? Dat is hoe ik het ervaar wat jij doet.”

Akwasi: “Sta ik nu terecht, Beau? Wat is dit?

Beau: “Nee, helemaal niet, ik laat het je uitleggen.”

Akwasi: “Waarom ben je aan het schreeuwen? Waarom ben je zo aan het schreeuwen? Je doet er nou heel boos over. Ik snap het niet.”

Beau: “Ik ben helemaal niet boos…

Akwasi: “Je bent echt… Je laat me niet eens uitpraten.”

Volkszangers in opstand

Vervolgens kwamen de volkszangers uit het publiek in opstand. John de Bever: “Mag ik ook iets zeggen? Jij schreeuwt harder dan Beau, hè?

Akwasi: “Wie is dit? Wie is deze gast? Mag ik heel even wat zeggen? Ik heb mijn punt nog niet eens gemaakt.”

John: “Praat een beetje normaal, man.”

Beau geërgerd: “Akwasi… Zeg wat je wil zeggen…

Na een stilte, merkte Beau op: “Je bent een emotionele man, ik waardeer dat en vind dat mooi, snap je? Maar hoe ik het ervaar is het ook als iemand die best wel agressief daar staat.”

Akwasi boos: “Een agressieve zwarte man!

Beau: “Jongens, jullie letten heel erg op mijn taal, dan let ik ook een beetje op jouw taal, als je het niet erg vindt.”

Akwasi: “Ik ben altijd kalm en ben goedlachs, maar je moet wel echt heel ver gaan om mij zo te krijgen. Dat komt ergens vandaan.”

Wolter Kroes: “Het is de manier waarop. Mijn kinderen schrokken van je op televisie, terwijl die fan van jou zijn. Ze zeiden: ‘Hè, Zwarte Piet hoerenmoeder, schop hem op zijn kop?’ Ik snap wel jouw emotie en heb ze ook uitgelegd waardoor het komt, maar die kinderen schrokken zich eigen helemaal het lazarus.”

Al met al kwamen alle partijen in Beau nauwelijks tot elkaar. De RTL 4-kijker haakte overigens massaal af: met 553.000 kijkers (12 procent) zette Beau voor dit seizoen een laagterecord neer.

Lees ook:
M behandelt Akwasi met fluwelen handschoenen (zaterdag)
Akwasi baalt van mediasnippers na geweldsoproep Dam (maandag)
Evert en Patty walgen van geweldsoproep Akwasi (dinsdag)
Tweede BN’er pleit voor geweld tegen Zwarte Piet (dinsdag)
Akwasi maakt René van der Gijp verdrietig: ‘Gaat te ver’ (dinsdag)

Het fragment:

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen