SBS 6-ruzie over Femke: Albert Verlinde vs Story-Guido

Shownieuws-sterren Albert Verlinde en Guido den Aantrekker vinden elkaar volledig in hun diepe aversie tegen Femke Halsema, maar clashen over hoe ze daar journalistiek mee omgaan. Dat was woensdagavond te zien op SBS 6. Verlinde vindt het niet journalistiek dat Den Aantrekker met zijn weekblad Story een mediaoorlog heeft aangekondigd tegen de GroenLinks-politica. Het leidde in de studio tot behoorlijk wat wrevel tussen de entertainmentdeskundige en de bladenmaker.

Verlinde sprak zich aanvankelijk nog behoorlijk kritisch uit over Halsema. De burgemeester van Amsterdam hoeft niet te vertrekken na het uit de hand gelopen Damprotest. “Je zag ook dat alles voorbereid was om haar te steunen: tv-programma’s, brieven van burgemeesters, je zag de hele kerk klaar staan om te zeggen: oké, oké, we blussen elke brand die er kan zijn voor het debat.”

Die brand is geblust. “Van mij hoeft ze ook niet weg – daar gaat het niet om – maar ik zou zo graag hebben dat ze burgemeester was van alle Amsterdammers en dat ze vandaag gezegd had: ‘Het spijt me oprecht van iedereen die ik beledigd heb, iedereen die ik in het gezicht gespuugd heb, namelijk de mensen die met ziekte te maken hebben en zich wél aan de regels gehouden hebben. Ik heb dat verkeerd ingeschat.’ Maar het is voor haar zo moeilijk… Sorry seems to be the hardest word is denk ik het lijflied van Femke Halsema.”

Guido: “Ook de verongelijktheid druipt ervan af. Als je burgemeester van Amsterdam bent, dan ben je burgemeester van élke Amsterdammer. Zij zit er echt voor die zure grachtengordel vind ik. Je bent er voor iedereen en straal dat ook een beetje uit, alsjeblieft.”

Ruzie

Presentatrice Dyantha Brooks: “Het stoort jou écht, hè?

Guido: “Nou, het stoort me niet.”

Dyantha: “Ik zie bij jou heel duidelijk de frustratie.”

Albert: “Jij bent de Nederlandse Rupert Murdoch. Jij probeert nu toch met de Story die vrouw helemaal weg te vagen? Je pakt uit! Dat worden Kamervragen als ik het zo lees!

Guido: “Ik hoop het. We pakken het journalistiek aan. Zij heeft dingen gedaan die gewoon niet kunnen. De media blijven stil en wij doen in elk geval het werk wat er van ons verwacht wordt.”

Albert: “Vind je het niet lastig dat je het blad daarvoor gebruikt? Zitten jouw lezers daar op te wachten?

Guido: “Ik gebruik het blad daar helemaal niet voor. Dit is gewoon de journalistiek die wij plegen.”

Albert: “Ja, maar als dit niet was gebeurd, dan hadden deze verhalen er niet in gestaan toch? Zo heb je het ook aangekondigd via Twitter.”

Guido: “Ja, maar Albert, dat is journalistiek. As iemand in het nieuws is en het is urgent en relevant voor míjn lezers, want dáár praten we over, ik praat niet over de lezers van Het Parool, de Volkskrant of elk ander medium. Mijn lezers willen weten hoe het zit met dit verhaal.”

‘Nee, nee, nee, nee, nee!’

Albert: “Ja, maar het is omgekeerd… Nee, ik maak hem even af! Nee, nee, nee, nee, nee, ik wil hier echt wat over zeggen. Het gaat erom dat jij van tevoren zegt wat de uitkomst van je verhalen zou moeten zijn en zo hoort het natuurlijk niet te zijn.”

Guido: “Nee, je hebt niet goed geluisterd Albert.”

Albert: “Je kunt zeggen: ‘We gaan schrijven’, maar niet vanuit de intentie om haar kapot te maken.”

Guido: “Dan heb je het niet goed gelezen, want zo heb ik het niet gezegd. Ik heb via Twitter gewoon gezegd dat ik het onbestaanbaar vind dat de burgemeester van Amsterdam alle regels die wij met het hele land hebben samengesteld aan haar laarsjes lapt.”

Dyantha: “Is dat het enige wat je hebt gezegd?

Guido: “Ja, nee, ik bedoel: ik probeer het nu ook een beetje voor de kijkers een beetje gewoon gezellig te houden ook.”

Albert: “En toen zei je: ‘Ik ga in de Story…’ En dan komt-ie, want dat is het belangrijkst, wat schreef je er achteraan?

Guido: “Nou, ‘ik ga onthullen…’ Nee, niet onthullen. Weet je, ik wil gewoon dat boven water komt hoe het mogelijk is dat iemand als Femke met dit soort dingen altijd wegkomt en dat geldt ook voor meer mensen in de politiek. Ik heb ook gezegd: ‘Ik vind dat wij als media best wel wat vaker onze tanden mogen laten zien.’ En dat gebeurt niet. Ik doe het wél. En daar word je dan op afgerekend. Dat mag hoor, ik doe alles met open vizier.”

‘Femke naar de EBI!’

Dyantha: “Misschien word je er nu dan ook een beetje op afgerekend dat je jouw media daarvoor gebruikt voor jouw persoonlijke bevindingen.”

Guido: “Maar dat is toch niet persoonlijk? Dat zeg ik als journalist.”

Collega Ronald Molendijk: “Daar is toch ook niets mis mee? Het is ook zijn magazine.”

Guido: “Laat me één ding even duidelijk maken: ik vertegenwoordig een publiek. Dat is het publiek dat mijn blad koopt en waar ik voor schrijf. Dat zijn de enige mensen waar ik rekening mee heb te houden. Die mensen willen dit weten. Hoe weet ik dat? Omdat ik hoofdredacteur ben. Ik weet dat en zo zit het.”

Ronald opperde daarop of Halsema geen warmtecursus kan volgen bij de nonnen in Vught. Albert: “Ik vind Vught goed, maar je hebt ook de EBI. Dat kan ook.

Lees ook:
Story kondigt mediaoorlog tegen Femke Halsema aan (dinsdag)
Story-oorlog tegen Halsema begonnen: ‘Femke Files’ (woensdag)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen