Akwasi maakt René van der Gijp verdrietig: ‘Gaat te ver’

Geplaatst op di 09 jun 2020 om 13:45

De speech van Akwasi waarin hij riep geweld te gaan gebruiken tegen Zwarte Piet, heeft René van der Gijp verdrietig gemaakt. Dat heeft de tv-ster maandag gezegd in Veronica Inside. De mannen van VI staan vierkant achter de strijd tegen racisme, maar vinden dat Akwasi veel te ver is gegaan. Van der Gijp denkt dat Akwasi niet helemaal toerekeningsvatbaar is. “Die jongen ging echt veel te ver, joh. Er moeten ook mensen tegen zichzelf in bescherming genomen worden.”

Iemand als Akwasi kan niet goed nadenken voor hij wat zegt, denkt Van der Gijp. “Die hebben geen filter, die gaan daar staan, grijpen de microfoon en gaan echt de meest afschuwelijke dingen roepen. Ik word hier zo verdrietig van, van zo’n gozer.”

Collega Johan Derksen: “Dan gaan die mensen ook nog staan te juichen?

Gijp: “Wat is dit nou allemaal, Johan?

Derksen: “Dit zijn allemaal dingen die niets met het onderwerp te maken hebben. Ieder weldenkend mens is tegen racisme. Wie is er nou voor racisme? Die moet opgeborgen worden, niet goed bij zijn hoofd, is misdadig en moet uit de samenleving. Dan krijg je dit soort dingen en alle gekkies en die trekken de aandacht. Alle mensen die gewoon oprecht staan te protesteren voor een heel nobel doel en streven, dat zijn figuranten. Dit soort idioten hebben het woord. Dit is natuurlijk heel flink op de Dam voor eigen parochie, maar dit moet hij volgend jaar eens in Dokkum gaan doen. Dan zijn ze heel snel klaar met hem.”

Gijp: “Wat bezielt mensen om een microfoon op te pakken en te gaan schreeuwen joh? Je kan toch normaal iets zeggen of niet?

Derksen: “Profileren, hè? Het zijn de gekken die de aandacht trekken. Het zijn de gekken die gaan plunderen, die gaan vechten en dit soort schreeuwlelijkerds.”

Lees ook:
M behandelt Akwasi met fluwelen handschoenen (zaterdag)
Akwasi baalt van mediasnippers na geweldsoproep Dam (maandag)
Evert en Patty walgen van geweldsoproep Akwasi (vandaag)
Tweede BN’er pleit voor geweld tegen Zwarte Piet (vandaag)

Foto: SBS
44 Reacties op “Akwasi maakt René van der Gijp verdrietig: ‘Gaat te ver’”


 1. MolTalk

  Leuk weetje: Akwasi betekent “klap van de molen” in het Zulu.

 2. Roelof

  Rol van de minderheid gaat tegenwoordig boven de meerderheid. Wat een verschrikkelijke wereld.

 3. Van Dаle

  Leuk weetje: MolTalk bedoelt ‘Zoeloe’. Het woord ‘Zulu’ komt in het Nederlands niet voor.

 4. Roelof

  De minderheid gaat tegenwoordig boven de meerderheid. En de media in het algemeen doet vrolijk hieraan mee. Wat een verschrikkelijke wereld.

 5. Esther

  Ach de zhaka zulu van Nederland.. laat hem maar schreeuwen.. mafketel.. bij ons thuis gezellig zwarte pietjes, zoals ik mijn kinderen het wensen.

 6. q8

  nee johan,
  dit zijn vechtculturen,
  en wij hebben een praatcultuur,
  komt er een burgeroorlog ? zij zullen winnen,
  en dit zal nooit veranderen,
  ja ,echte 1paspoorters heb je over 50jaar
  nog nauwelijks,,ja in parken,
  zoals in zuid Afrika.

 7. Droltalk

  Leuk weetje. Akwasi is Ghanees. Ghana ligt aan de Afrikaanse westkust. Zoeloes wonen helemaal in het zuidelijkste puntje van Afrika. Maar weet Moltalk veel…

 8. Huismaker

  Zullen we het weer over “echte zaken” hebben, in plaats van deze afleidingsmanoeuvre ? Zoals “Stikstof. Wij zijn in Nederland het enige land dat daar last van heeft. Onze buurlanden België en Duitsland kunnen hun oren niet geloven, welke fabeltjes gebruikt worden. Fabeltjes die ons waanzinnig veel geld kosten. Geld dat besteed gaat worden aan bevriende subsidie vriendjes. Geld dat wij bikkelhard nodig hebben om onze economie te redden.

 9. Cees

  De familie van Akwasi zat zelf diep in de slavenhandel.

 10. FENNA

  Wat is te ver?

 11. robb

  René van der Gijp voelt niet de pijn die Akwasi voelt .

 12. Clark Krent

  Burger oorlog? 1 streng wintertje en die afrikanen zijn nergens meer te bekennen!

 13. Guttegut

  Weet je wat de economie ook zou helpen Huismaker?? Dat jij verdomme is je klauwen uit de mouwen gaat steken en werken. Dan heb je ook geen tijd om je dagelijkse diarree uit te storten.

 14. Nick

  Robb

  Welke pijn voelt Akwasi als nazaat van Ghanese slavenhandelaars dan?

 15. Ben Zine

  Als Akwasi pijn voelt moet ie naar een dokter of plaats gaan waar hij de pijn niet voelt.

 16. Stеef

  @Guttegut HAHAHA, ik sluit me hier voor de volle 100% bij aan.

 17. Ongijp

  Hee Derksen en Gijp….
  Zijn jullie wel eens echt het gesprek aangegaan met niet witte jongens.
  Gijp is alles aan komen waaien en nog gooide hij er met zijn pet naar. Dat is zijn witte privilege. Desondanks heel veel geld op de bank, dus hij heeft makkelijk praten.
  Ik weet zeker dat juist hij in de kleedkamer racistische opmerkingen maakte. En dan meteen er achteraan. Nee joh. Geintje. Moet kunnen. Hahahahahaha. Ouwe pik. Heb je die grote lul nog ergens in gedouwd vannacht!

  Gijp. Praat eens met je oude vriend Gullit. Ik denk dat hij de pijn wel begrijpt en het je misschien kan uitleggen.

  Derksen verhuisde uit Gouda naar de Achterhoek, omdat hij zich ergerde aan alle Marrokaantjes tussen de stroopwafels.
  Als je echt goed luistert zegt hij: ”Akwasi. Ga maar naar Dokkum want daar reageren ze anders.” En dat vindt hij dus de juiste manier, hoe ze in zo’n achtergestelde plek reageren op buitenstaanders/buitenlanders. ‘Dan zijn ze heel snel klaar met hem.’ Hij zegt hiermee symbolisch dat Akwasi met geweld gestopt zou worden! Dan mag het ineens wel.

  Gewoon blanke boomers die hun talenten onbezoldigd hebben kunnen ontwikkelen en nooit tegenwerking hebben gekend. Ga aan de goede kant van de historie staan.

 18. RaymondVL

  @Clark Krent: Dat is nou het probleem….. er zijn geen strenge winters meer in Nederland.

 19. Gijp

  Trek in een negerzoen!

  Of een moorkop? Als ik die zie, sla ik hem plat!

  Lachen man! ☺

 20. Huismaker

  Guttegut.

  Ja, was het maar zo makkelijk.
  Al het werk wordt weggeven aan arbeidsmigranten of zielige mensen uit andere landen. Ik heb toch geen kans.

 21. Ongijp

  @Nicks

  Ik denk dat Akwasi onder meer schaamte en schuld voelt voor het feit dat zijn voorouders slavenhandelaar waren. Dat levert een intern coflict op. Witte mensen mogen dat ook eens moeten onderkennen. Gewoon toegeven dat het fout was wat er toen is gebeurt. Maar dat hoeft niet. Want het leven gaat z’n gangetje wel. Overal naartoe waar je naartoe wilt. De studie doen die je wilt doen. De baan krijgen die je wilt.

  Maar nee. Dan wordt er weer gezegd: Ach dat is zo lang geleden. Hunnie deden het ook. Daar heb ik toch niets mee te maken. Daar moet je mij toch niet meer op aanspreken. Terwijl jij net precies dat doet bij Akwasi: ‘Welke pijn voelt Akwasi als nazaat van Ghanese slavenhandelaars dan?’

  @Ben zike
  Dit is geen fysieke pijn gekkie. Maar lekker nonchalant over doen joh.
  Maak je nergens zorgen over. Gewoon als je reageert op een huis een echte kans maken. Als je je inschrijft voor een studie, omdat je een normale cito-toets score hebt, de opleding kunnen volgen die je wilt. Als je solliciteert gewoon uitgenodigd worden voor een gesprek.
  Denk je niet dat als dat niet allemaal vanzelfsprekend is dat stress, onzekerheid, onmacht, woede, onrechtvaardigheid oplevert.
  Maar nee joh. Niet zeuren want doe ik (Ben Zine) ook niet.

 22. Medusa

  Ze willen toch juist geen racisme meer? Waarom dan keer op keer over racisme beginnen?? Tis al erg zat dat wij gediscrimineerd worden in eigen land.
  Asielzoekers uit Ghana gaan geweld uitdagen tegen onze tradities.
  Blaas toch op. Jij bent zelf hier komen wonen. Ghana is geen oorlogsland. Dus gewoon een gelukszoeker die nu hier chaos komt creëren.

 23. Momo

  “Alle mensen die gewoon oprecht staan te protesteren”

  Is hij nou echt zou naïef? Bijna al die lui zijn tuig zoals Akwasi.

 24. DO

  De Afrikanen beheersten de slavenhandel op hun continent en verdiende er heel veel geld mee. De Ghanese kust werd een logistiek centrum voor de slavenhandel, gaat Akwasi dat ook eens aan de kaak stellen.

 25. Ongijp

  @Medusa

  Het er niet over hebben want dan is het er niet. Jij snapt het…………

  DUIDELIJK NIET

 26. Whitedog

  Euhhh, zwarte piet is niet echt, dus …..

 27. DO

  Ghana is rijk aan grondstoffen en grote delen van het land zijn vruchtbaar dus waarom zijn ze daar nog zo arm, Akwasi kan beter terug gaan en de handen uit de mouwen steken en zorgen dat hij helpt zijn land weer op te bouwen. Veel nuttiger dan dat rappen in de marge.

 28. Harry

  @Whitedog Sterker nog, zwarte piet bestaat niet en heeft dus ook geen moeder laat staan een hoerenmoeder. Die medelanders moeten zich in de materie verdiepen voordat ze gaan schreeuwen en met andermans microfoon gaan gooien, wat een respectloos gedoe zeg.

 29. Wanny

  @ Ongijp

  Derksen zei er ook bij dat ie makkelijk praten had omdat ie zelf niet met racisme wordt geconfronteerd. Hij had juist een heel genuanceerd verhaal gisteren.

  Ik kan me wel vinden in de woorden van Derksen. Racisme moet hard aangepakt worden, maar ik zie er zelf weinig van. Dat maakt het denk ik ook een lastige discussie. Het overgrote deel van de Nederlanders zal niet het idee hebben dat ie racistisch bezig is. Terwijl de Sylvana’s en Akwasis het zo wel doen voorkomen.

 30. Whitedog

  Medelanders? Wat is dat nou weer voor term, als men hier is geboren of men heeft de Nederlandse nationaliteit gekregen, dan zijn het dewoon Nederlanders.

  @DO: Akwasi is gewoon een Nederlander. Dus waarom ga jij noet naar de polder om de perenoogst te redden?

 31. Denk Na

  Derksen zat weer alle ‘virologen’ en andere usual supects uit de MSM na te praten in het openingspraatje gisteren bij VI. Echt zo’n ‘schoen tegen de TV smijt’ momentje was dat. Laat je eens informeren door mensen die andere invalshoeken hebben en neem toch niet klakkeloos over wat er ’s avonds bij dat Op1 wordt geïndoctrineerd aan de goegemeente! Ongekend.

 32. Danny

  @whitedog, wat als ik “die neger gaat naar zijn hoerenmoeder, die neger trap ik op zijn gezicht” brul? “Die neger” is toch ook (volgens dhr. Akwasi’s redenering) een abstract begrip? Ik denk dat ik toch aardig snel voor het hekje sta wegens opruiing of oproep tot geweld hoor. Daar moeten we maar eens heel snel mee ophouden. De beschaafde dialoog geld voor alle partijen, dat is de enige manier om in debat te blijven, dat heeft zich in de wereldgeschiedenis wel bewezen.

 33. Sip

  Ik verbaas mij over de haat waarmee Akwasi dit zegt. Dit hebben wij als blanken niet verdient. De slavenhandel is allang verleden tijd en ja een onderdeel van onze geschiedenis. Slaven werden ook gebruikt in de 2e Wereldoorlog en dat proberen we ook een plaats te geven. Stop met deze ellende want het brengt je niets. Iemand die in het leden blijft leven kan nooit een mooie toekomst opbouwen.

 34. Whitedog

  @ Danny, een neger is daarwerkelijk iemand. Ik zeg Zwarte Piet is niet echt, een neger wel. Dus je maakt geen punt. Dialoog is wél de oplossing, dat ben ik met jou eens. En wat ga jij doen tegen racisme?

 35. Danny

  @whitedog, ik doe niet aan racisme, net zoals ik niet aan kindermishandeling doe. Er zal vast wel iemand in dit dorp zijn die dat wel doet en dat kan hij beter niet doen waar ik bij ben. Maar ga ik de deuren langs of ga ik winkelruiten ingooien omdat ik tegen kindermishandeling ben? Natuurlijk niet.
  Hoe kan in hemelsnaam de zaken polariseren ooit iets oplossen? Deze hele waanzin word mijns inziens opgejut door mensen die niets om het onderwerp geven en louter een kans zien om sheeple voor het marxistische karretje te spannen.

 36. 123

  Eens een keertje eens met de mannen van VI. Wel, eens moet de eerste keer zijn.

 37. Whitedog

  @ Danny: Daar ben ik het mee eens.

 38. Ron

  @Denk Na: ik deel je frustratie maar Wilfred mag graag een beetje trollen, en Derksen schiet hem in. Zo gaat dat bij VI. Niet zo serieus nemen, ik lach er om want tegen zoveel domheid kan ik niet op in dit programma. Gelukkig heeft hij meer verstand van muziek en voetbal deels. En Gijp draait met alle winden mee, gisterenavond ook weer.

 39. Geronimo

  @Ongijp
  Alle witte mensen op een hoop dat is natuurlijk geen probleem: allemaal nazaten van plantagehouders. Tuurlijk joh. Grotere kans dat we nazaten zijn van horigen en lijfeigenen volgens mij, maar het zal wel aan ons liggen. Waarschijnlijk te druk met werken om je druk te maken op allerlei vormen van kleinzieligheid.

 40. Richard de Bie

  Ik ben tegen Racisme en had Akwasi hoog zitten voor mijn is hij gevallen als een zware steen en heeft juist laten zien dat er meer aan de hand is ik ben klaar met hem niet om racisme maar om het aan zetten van geweld

 41. Xavier

  @Ongijp
  Als Akwasi iets van spijt of wat anders voelt over het handelen van zijn voorouders dan weet hij dat uitstekend te verbergen.
  Weetje: Mensen die gestopt zijn met roken spreken zich krachtiger uit tegen roken dan mensen die nog nooit gerookt hebben.

 42. Cobweb

  Akwaiwie? Rot op man, ga terug naar Suriname.

 43. Blank

  Mensen die tegen racisme zijn noemen blanke mensen niet wit.

 44. Gerda

  Al die rappers en BN ers doen zo veel mogelijk vreemde uitspraken, omdat ze in de picture willen komen..Slechte of nare publiciteit is ook publiciteit..Of dat nu tot geweld oproept of niet..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.