Evert en Patty walgen van geweldsoproep Akwasi

Shownieuws had maandagavond een behoorlijk multiculturele opstelling met naast Evert Santegoeds drie dames met een niet-Nederlandse achtergrond, namelijk Airen Mylene, Patty Brard en Olcay Gulsen, maar over één ding waren ze het roerend eens: rapper Akwasi is vorige week veel te ver gegaan met zijn geweldsoproep tijdens het racismeprotest op de Dam. Akwasi is vriend aan huis bij linkse talkshows als DWDD en M, maar krijgt van Shownieuws géén hand boven het hoofd.

Het viertal besprak de racismeboodschap van zangeres Beyoncé. Patty: “De rust die zij uitstraalt staat haaks op het geschreeuw wat ik de laatste tijd hoor.”

Evert: “Van die Akwasi enzo?

Patty: “Ja, bijvoorbeeld. Het maakt me allemaal niet uit wat voor punt je wil maken, maar hou je eens rustig en let eens op je woorden.”

Akwasi is behoorlijk negatief in het nieuws gekomen. Hij heeft op de Dam geroepen in november geweld te gaan gebruiken tegen Zwarte Piet: “Op het moment in november dat ik een Zwarte Piet zie: ik trap hoogst persoonlijk op zijn gezicht. Ik ben klaar!

Aansteller

Evert: “Vreselijk. Het was echt een van de dieptepunten van die bijeenkomst daar. Het krijgt een vervolg en misschien wel letterlijk, want hij wordt misschien wel vervolgd. Er zijn aangiftes gedaan. Eén van de dingen die hij ook riep, is ‘Fuck the police’. En nu moet hij met hangende pootjes naar die politie om aangifte te gaan doen omdat je wordt bedreigd. Ah god, jongen.”

Wat een aansteller is die Akwasi, vindt Evert. “Hij is gewoon in Nederland geboren, er is hem niets in de weg gelegd, hij heeft een theateropleiding gedaan, is heel succesvol, kind aan huis geweest bij De Wereld Draait Door altijd. Ik weet niet waar zijn woede vandaan komt. Hij heeft zijn droom nagejaagd en is artiest geworden. Als hij dan vervolgd wordt, moet hij daar ook de consequenties van zien.”

‘Totaal fout’

Olcay: “Hij mag wel zijn punt maken, maar het is de toon die de muziek maakt.”

Evert: “Toch niet op die manier?! Het is belachelijk. Je kunt met je theateropleiding op de Dam gaan schreeuwen, maar dat je over een kinderfeest gaat roepen: ‘Trap hem op zijn gezicht.’”

Olcay: “Dit is niet de manier waarop, nee.”

Evert: “En vervolgens bij M zitten van: ‘Nee, mensen die mij kennen weten dat ik geen vlieg kwaad doe.’”

Patty: “Ja, en: ‘Zwarte Piet is geen mens.’ Sorry, maar als jij een Zwarte Piet tegenkomt, is het wel een mens.”

Olcay: “Ik vind het wel goed dat hij wil zeggen wat hij zegt, maar de manier waarop is totaal fout. Daar kreeg ik echt de kriebels van. Het was enorm tegenstrijdig. Heel veel mensen willen met liefde liefde bereiken en dit was haat.”

Evert: “Wat jij net liet zien van Beyoncé is een heel goed voorbeeld voor deze meneer met zijn theateropleiding.”

Lees ook:
M behandelt Akwasi met fluwelen handschoenen (zaterdag)
Akwasi baalt van mediasnippers na geweldsoproep Dam (maandag)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen