M behandelt Akwasi met fluwelen handschoenen

Margriet van der Linden liet haar gast Akwasi vrijdagavond wel héél makkelijk wegkomen met de omstreden beelden waarop hij oproept tot geweld tegen Zwarte Piet. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Uitgerekend op de dag dat Akwasi bij M een liedje kwam zingen, ging een filmpje viral van zijn uitspraken tijdens het omstreden Dam-protest van afgelopen maandag: “Op het moment in november dat ik een Zwarte Piet zie: ik trap hoogst persoonlijk op zijn gezicht. Ik ben klaar!

Van der Linden vroeg Akwasi om een reactie. “Hoe moeten we deze uitspraak aanhoren Awkwasi?

De reactie luidde als volgt:

I said what I said. Ik denk dat als mensen dit ziet denken: wat heftig, hij roept op tot geweld. Dat is het absoluut niet. Ik roep op tot verzet, ik sta daar op een protest. We zijn allemaal mensen die het beu zijn. Ikzelf, als je me kent, dan weet je dat ik geen vlieg kwaad doe en al helemaal niet zomaar iemand…

Maar wat ik wel wil zeggen: Zwarte Piet is een fictief persoon. We weten allemaal dat Zwarte Piet niet bestaat, dus hoe ga ik iemand pijn doen die niet bestaat? Daar heb ik het over, weet je. Elke keer als ik een Zwarte Piet zie, elk jaar, elke keer weer, dan voelt dat als een klap in mijn gezicht. Dat komt wel ergens vandaan hè?

Je hebt mij nog nooit zo boos gezien. Voor de mensen die mij wel eens op tv zien: ik ben altijd kalm en rustig, maar ik heb het een en ander meegemaakt waardoor dat ergens vandaan komt. Het is een bepaalde opgekropte woede en jaar na jaar heb ik klappen gekregen. Ik wou dat je het kon zien. Het zijn onzichtbare littekens geworden. Het doet pijn.

Laten we alsjeblieft blijven denken dat Zwarte Piet niet echt is. Het heeft geen BSN en betaalt geen belasting. Ik zou nooit zomaar iemand pijn doen. Dat ben ik niet, dat zit niet in mijn aard en karakter. Dus ik roep op tot verzet en never niet tot geweld.

Het leidde niet tot een kritische vraag van Van der Linden. “Helder“, zei ze, waarna ze doorging naar het volgende onderwerp.

Reacties

Het leidt tot verbaasde reacties op social media. “Die jongen die eerder opriep tot geweld op de Dam staat nu primetime te rappen bij M over hoe hij gediscrimineerd wordt. Rare tijden“, zegt Telegraaf-sterjournalist Wierd Duk. En cynisch: “Het vuur werd hem aan de schenen gelegd. Dat zie je niet vaak.

Collega Rob Hoogland ergerde zich aan de samenvatting ‘helder’. “Zijn relaas was blijkbaar onweerlegbaar, Wierd.

Kijker Marius: “Heel jammer Margriet, dat je het als helder bestempeld en hem niet verder aanspreekt over zijn duidelijke oproep tot geweld…kan er niet bij. Slecht interview. Daar komt bij dat hij eigenlijk al niet in de studio uitgenodigd had moeten zijn.

Opiniediva Marianne Zwagerman: “Hoe werkt dat toch op zo’n redactievergadering? ‘Iemand dreigt zwarte pieten in hun gezicht te trappen’ ‘Oh leuk, laten we hem uitnodigen om een liedje te komen zingen’.

M stoot zich voor de tweede keer aan dezelfde steen, vindt zij. “Och hemel Margriet hing na de oorlogsmisdadiger die de NPO liever ‘jihadbruid’ noemt nog een keer plat op de bek. Hallo leercurve.”

Opiniemaker Sywert van Lienden: “5 juni 2020 en het gaat alweer over Zwarte Piet bij de NPO (inclusief zeggen dat ‘we allemaal weten dat hij niet bestaat’, om 19:00).”

Het fragment:

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen