Mediapanel Radio 1 kritisch over Ab Osterhaus in Op1

De kritiek op Ab Osterhaus gaat maar niet liggen. Het mediaforum van het NPO Radio 1-programma Spraakmakers heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de ruimte die de tv-viroloog krijgt in de late talkshow Op1. “Deskundigen spreken elkaar ook tegen, dus laat je iemand gewoon vertellen of stel je ook wel gewoon de kritische vragen? Dat is natuurlijk met name rondom Ab Osterhaus veelbesproken. Krijgt die man niet een iets té groot podium?“, vroeg presentatrice Ghislaine Plag zich af.

Paul Dupla, de burgemeester van Breda, daarop: “Zou je ook niet af en toe moeten vragen: ‘Wat zei u ook alweer twee weken geleden Ab Osterhaus?’

Opiniemaker Catherine Keyl: “Ja, precies. Dat hoor je heel weinig.

Dupla: “Zeker waar die deskundigen bijna op de stoel van de politici zitten, vind ik wel dat je op een gegeven moment ook mag zeggen: ‘Hé, wacht eens even, bent u zelf eigenlijk wel consistent in datgene wat u de afgelopen twee weken hier in de uitzending allemaal heeft gezegd?’

Op1-host Charles Groenhuijsen daarop: “Ja, dat gebeurt natuurlijk ook, maar er is natuurlijk ook in hoge mate sprake van – en niet alleen bij Osterhaus maar bij ons allemaal – voortschrijdend inzicht. Zouden we met z’n allen, van de premier tot en met ons, met de kennis van nu half februari dezelfde besluiten hebben genomen of dezelfde opinie hebben gehad over hoe we dit moeten aanpakken? Er zijn altijd mensen die rondlopen met de wijsheid achteraf.

Dupla: “Nee, nee, nee. Ik zou het iets anders zeggen. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar zeker als virologen voortdurend zeggen dat ze zo weinig weten over het virus, des te meer reden er is om vragen te stellen en terughoudend te zijn in te boute uitspraken. Ik was zelf bijvoorbeeld ook heel erg verbaasd hoe stellig nu weer wordt aangegeven, naar aanleiding van de besmetting van nertsen in Brabant, dat het geen enkel risico is voor personen.”

Aan de andere kant zeggen al die virologen heel erg weinig te weten over het virus. Ben dan voorzichtiger in dat soort heel stellige conclusies, maar het is voor de talkshows wel aantrekkelijk als iemand met stellige conclusies daar zit. Dat vind ik een spanning die er soms is.”

Lees ook:
‘Tv-viroloog Ab Osterhaus aandachtsgeil en geldbelust’ (5 april)
VI-mannen gniffelen om Ab Osterhaus op Story-cover (7 april)
Na GeenStijl, Story en VI: NRC slacht Ab Osterhaus af (7 april)
Op1 zet Ab Osterhaus-filter op Maurice de Hond (19 april)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen