Na GeenStijl, Story en VI: NRC slacht Ab Osterhaus af

De coronacrisis kan tv-viroloog Ab Osterhaus niet lang genoeg duren. De man, die er tien jaar geleden op proostte dat een Nederlands kindje besmet raakte met de Mexicaanse griep omdat hij naar verluidt financiële belangen had bij een epidemie, vindt het wel heel fijn om avond aan avond te oreren over corona. Vooral aan het begin van deze crisis was hij lekker aan het rellen: terwijl hij schreeuwde om een lockdown, lachte hij om het gebruik van mondkapjes. Nu is hij ineens vóór mondkapjes.

Osterhaus heeft nu vooral last van het Jort Kelder-virus, meent tv-recensent Arjen Fortuin van het NRC Handelsblad. “Inmiddels zien we hoe mannen die aanvankelijk als specialist de studio zijn binnengehaald, beginnen te verkelderen en verslaafd lijken te raken aan hun eigen meningsvorming.

Fortuin: “Neem viroloog Ab Osterhaus, de wetenschapper die een paar keer per week een glaasje rode wijn komt drinken bij Op1. Aanvankelijk als virusrelativist, later ineens als lockdown-bepleiter.”

Vooral het optreden van Osterhaus bij de zaterdagse Op1 verbaasde Fortuin zeer. Hij hield daar een ‘lang, onnavolgbaar monoloog’ over mondkapjes. “Geen mondkapjes, wel mondkapjes, misschien in de supermarkt, maar alleen als er voldoende zijn, maar dat is niet zo, maar anders zou het kunnen helpen, al kan verkeerd gebruik juist een gevaar zijn en er is ook het probleem van schijnveiligheid, maar een bijdrage zouden ze kunnen leveren. Oké.”

Op1 had Osterhaus maandag alwéér aan tafel zitten, ditmaal om te praten over de coronatijger in New York. Hij gaf aan dat we niets te vrezen hebben van onze huiskatten. “Al durf ik er niet op te vertrouwen dat hij volgende week niet pardoes met een stapel poezenmondkapjes aan tafel zit.”

Het NRC is lang niet het eerste medium dat kritisch is over Osterhaus. De afgelopen week lieten ook onder meer GeenStijl, Story en Veronica Inside zich kritisch uit over deze aandachtsbeluste tv-viroloog.

De NRC-column ‘De keldercurve begint weer te stijgen’ kunt u lezen op de NRC-site.

Lees ook:
‘Tv-viroloog Ab Osterhaus aandachtsgeil en geldbelust’ (zondag)
VI-mannen gniffelen om Ab Osterhaus op Story-cover (vandaag)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen