Loonslaaf Angela de Jong wil lockdown in stand houden

Angela de Jong is het er niet mee eens dat haar idool Eva Jinek zich gisteren wel heel nadrukkelijk tegen het conservatieve coronabeleid van Mark Rutte keerde. Ze wil dat de lockdown in stand blijft. Dat geeft ze aan in het AD. Er is steeds meer kritiek op het feit dat Rutte ons land geen enkel perspectief biedt. De Jong hoort bij de groep waar gisteren in Jinek voor werd gewaarschuwd: mensen in loondienst die gewoon doorbetaald krijgen en de urgentie van het beëindigen van de lockdown niet voelen.

Of, zoals Eva Jinek het verwoordde: “Die hebben geen echte existentiële zorgen over geld.

De Jong geeft in haar column toe dat ze momenteel alleen een ‘paar hikjes in mijn luxeleven’ ervaart, namelijk geen cappuccino kunnen drinken op het terras, niet op vakantie kunnen naar Italië en niet kunnen shoppen.

Mensen die níet de luxe hebben om zich daar zorgen over te maken, roepen nu steeds vaker op tot een ‘intelligente open-up’. Ook op televisie klinkt dat geluid vaker: we kunnen het land moeilijk op slot houden tot er een keer een vaccin komt.

Daar denkt De Jong anders over. Zij wil helemaal geen perspectief. “Er is één ding dat ik nog beuer ben dan het thuiszitten. En dat zijn mensen op tv die ‘perspectief’ missen van de overheid. Ik kan dat woord niet meer horen en ik kan geen klagende deskundige of ondernemer meer zien.

De tv-recensente zegt te doelen op onder meer Jacco Vonhof, Hans de Boer, Wouter de Winther en Yoeri Albrecht. “Wat is er onduidelijk aan een dodelijk virus dat rondwaart, waar geen medicijn of vaccin tegen bestaat?

De Jong beweert ten onrechte dat deze heren het land ongecontroleerd willen opengooien. “Ik hoor te vaak dat ze de boel morgen willen opengooien en doen alsof er niks aan de hand is. Alsof het virus een raar hersenspinsel is van de overheid, die er pervers genoegen in schept ons leven en de economie te torpederen. Alsof ze zelf immuun zijn en hun klanten ook, zolang de 60-plussers maar wegblijven.”

De vraag of er een paar weken later nog genoeg ic- bedden zijn, met genoeg fitte artsen en verpleegkundigen ernaast, negeren ze voor het gemak.”

Deze opiniemakers moeten volgens De Jong kijken naar programma’s die inspelen op de ‘gezondheid boven economie’-gevoelens, zoals de documentaire Levenslucht of het programma Frontberichten. “Voor hij weer over ‘perspectief’ begint“, besluit ze haar AD-column (link).

‘Twee jaar in lockdown is onmenselijk’

Mensen zoals De Jong die pleiten voor het behoud van strenge maatregelen, overzien volgens de Bredase burgemeester Paul Depla vaak niet goed de situatie. “Iedereen die nu zegt dat we ons moeten houden aan strenge maatregelen, moet zich beseffen dat je dat voor de komende twee jaar zegt“, zegt hij op NPO Radio 1.

Zolang duurt het voordat er een vaccin is tegen corona, denkt hij. “Besef dat je tegen je oudere moeder zegt, dat ze hun kleinkind de komende twee jaar niet kan vasthouden.

Onmenselijk, zegt hij. Het is volgens Depla beter om de teugels iets te laten vieren en corona-units op te zetten in het land. “Dan heb je wel een samenleving die iets meer kan ademen.

Lees ook: Eva Jinek keert zich tegen visieloze Mark Rutte (vanochtend)

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen