‘Tv-viroloog Ab Osterhaus aandachtsgeil en geldbelust’

Ab Osterhaus is een beetje de Angela de Jong van de coronatijd: doet werkelijk alles voor een beetje airtime. Van Op1 tot Jinek tot Hart van Nederland: overal geeft hij zijn ‘deskundige’ mening. Zelfs 6 Inside zou hij niet hebben overgeslagen als het nog op tv was. De tv-viroloog waait een beetje met alle winden mee: eerst lachte hij schamper om het gebruik van mondkapjes in de coronacrisis, maar nu steeds meer overheden het gebruik ervan adviseren, pleitte hij gisteren bij Op1 ineens vóór. Wie ís dit?

GeenStijl herinnerde zijn lezers er onlangs nog aan hoe Osterhaus in 2009 proostte toen een kindje in Nederland besmet raakte met de Mexicaanse Griep. De overheid kocht op zijn advies 34 miljoen doses van het griepremmende vaccin Tamiflu. Wat bleek? Osterhaus had aandelen in een bedrijf dat vaccins tegen die griep ontwikkelde.

Die doses zijn allemaal weggegooid. “’Expert’ Osterhaus dient permanent van televisie verbannen te worden. Alles wat hij heeft beweerd, is inmiddels herroepen: we gaan niet allemaal dood alsof het 1918 is, we hoeven niet iedereen te vaccineren, we gaan niet iedereen Tamiflu geven en het virus is niet gemuteerd naar iets veel gevaarlijkers“, zei microbioloog Miquel Ekkelenkamp in 2009 in het NRC.

En nu is hij wéér niet van de buis te slaan. De Story is er bovenop gedoken. Het blad heeft gebeld met zijn vroegere goede vriendin Lenie ’t Hart, die van de zeehondjes. Het verbaast haar niets dat Osterhaus financiële belangen had bij een uitbraak van de Mexicaanse Griep. “Daar weet ik het fijne niet van. Wat ik wel weet, is dat Ab gedreven wordt door geldzucht.

Zelf bekende Osterhaus tien jaar geleden in de Volkskrant dat hij aandacht ook wel lekker vindt. Hij vecht altijd voor een prominente plek voor zijn naam bij publicaties. “O, maar dat is normaal, in deze wereld.

Gaat het bij hem om het oplossen van een probleem of om de faam? “Nou het is meer: je hebt een probleem, je wilt het oplossen en daarin het liefst de eerste zijn.

In datzelfde interview gaf Osterhaus ook aan zijn carrière belangrijker te vinden dan zijn kinderen. “Maar kinderen, kleinkinderen en relaties zijn ook belangrijk. Het is niet zo dat ik een of andere halve gare ben.

De Story zocht zijn ex-vrouw ook nog even op. Die woont in een huis dat van Osterhaus is. “Maar ik heb niet zo veel contact meer met Ab“, laat ze weten.

Al met al belooft de Story in de editie van deze week een flink boekje open te doen over Osterhaus. “ZIJN GEHEIMEN ONTHULD“, klinkt het. “Story sprak ex-vrouw én voormalige vriendin van corona-viroloog AB OSTERHAUS.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen