Ook Peter van der Vorst vindt kijkcijfers GTST te laag

Geplaatst op Wed 22 May 2019 om 14:00

Niet alleen RTL’s algemeen directeur Sven Sauvé, maar ook RTL’s nieuwe tv-baas Peter van der Vorst vindt dat er momenteel te weinig mensen kijken naar Goede Tijden Slechte Tijden. Dat heeft hij gezegd tijdens een mediacongres, meldt frank.news. GTST was tot begin vorig jaar nog een kijkcijferhit, maar tegenwoordig zorgt de soap vaak voor een dip in de programmering met op sommige avonden nog maar 700.000 kijkers. Dat is te weinig voor zo’n belangrijke plek in het schema van RTL 4.

De soapserie heeft in een paar jaar tijd een miljoen kijkers verloren en als het zo doorgaat is een verhuizing naar RTL 5 of uiteindelijk het staken van de soapserie onvermijdelijk.

De dalende kijkcijfers van GTST hebben de aandacht van Van der Vorst. “Ook daar kijken we kritisch naar. We zien allemaal dat die scores niet goed genoeg zijn.”

Hoe komt het dat de kijkcijfers tegenwoordig zo laag zijn? “Dat komt ook omdat de verhaallijnen te ver van de kijker af zijn gaan staan. Je wilt je herkennen in wat daar gebeurt in die serie.”

Het moet er allemaal niet te glamourous uitzien. Het moet gaan om normale mensen. Daar zijn we nu dus heel actief op aan het bijsturen.”

Het is niet bekend hoeveel tijd GTST van de RTL-directie gaat, maar met zo’n belangrijk merk zal de zender niet over één nacht ijs gaan.

Lees ook:
Dramatische kijkcijferval GTST: einde soapserie nabij? (22 maart)
Endemol erkent zorgwekkende kijkcijferval GTST (5 april)
RTL 4 maakt binnenkort nieuws bekend over GTST (6 april)
Story sluit einde Goede Tijden Slechte Tijden niet uit (10 april)
Sven Sauvé wil hogere kijkcijfers voor GTST (29 april)
GTST zakt steeds verder weg: nu onder 700.000-grens (15 mei)

Foto: RTL
44 Reacties op “Ook Peter van der Vorst vindt kijkcijfers GTST te laag”


 1. Curryworst

  Petertje weet ook wel dat het niets te maken heeft met ‘te glamoureus’.
  Eerder met de Spangas-formule. Ofwel opgedrongen moeltikoelti.
  Daar zit niemand op te wachten, want de kijker wil zich wel kunnen identificeren met de soapies.

 2. Edwin Biezemans

  “Het moet er allemaal niet te glamourous uitzien. Het moet gaan om normale mensen. Daar zijn we nu dus heel actief op aan het bijsturen.”

  Dat is juist níet wat de kijker wil. Het kan zo irrealistisch zijn als je wil, maar nare personages moeten wel gewoon hun verdiende loon krijgen van tijd tot tijd. Valt het niet op dat de kijkdaling is ingezet nadat Erland vond dat het een telenovella moest worden?

  Die hoofdschrijfster (Die Rohan Gottschalk continu ondermijnt en wat we in de wandelgangen al diep treurig noemen, want hij is haar schoothondje) die die slechte lijnen schrijft, díe moet de laan uit. Gauw.

 3. nou zeg

  Ze moeten eens ophouden met die kindersterretjes…..het is toch geen Spangas.

 4. Remi

  … Af en toe eens een ‘flashback’ erin gooien met Babette van Veen …
  Gewoon, for old times sake ;)

 5. Lieke van Lexmond Lover

  Meer bloot en spannende verhaallijnen zal gtst gaan redden, het is momenteel alleen maar leugens wat je ziet

 6. A.M.

  Brei er maar een keer een eind aan. Jammer voor de “oudjes”, die dachten het lekker vol te kunnen houden tot aan hun pensioen!

 7. Roen

  “Dat komt ook omdat de verhaallijnen te ver van de kijker af zijn gaan staan. Je wilt je herkennen in wat daar gebeurt in die serie.”

  Serieus.. Ze schreeuwen juist dat ze zo dichtbij de wekelijkheid staan tegenwoordig door maatschappelijk verhaal lijnen.. Dusss.

 8. Yoshi

  Hahaha misschien eigen ruiten ingegooid?
  Als je op Videoland de mogelijkheid hebt om voorruit te kijken dan ga je toch niet meer om 20.00 uur zitten?
  Als je 700.000 per dag om 20.00 uur hebt en 300.000 op Videoland. Dan heb je 1.000.000.

  De verhalen zijn op zich wel prima. Alleen sommige personages mogen er gerust wel uit.

 9. Mark

  ik snap niet dat ze de Alberts familie niet veel meer inzetten.
  Laura heeft nog genoeg familie; Noud, Dennis, Sill. De oude pleegzoon Milan. Dr ex Robert.
  daar kun je echt wel weer wat mee.

 10. Dexter

  Helen Helmink, kom ons redden!

 11. Klaasje v

  Moord, bloed, doodslag, enge psychoses. Zoals met Romy. Als ik jonge kinderen had zou ik me er niet prettig bij voelen als ze dat kijken.
  Vreemde verhaallijnen soms, zoals nu die halfbroer van Rick, wat werkelijk nergens op slaat.
  De vertrouwde personages verdwijnen.
  IK heb ooit wel dagelijks gekeken, maar nu af en toe om me dan te verbazen dat zo’n klein gehucht als Meerdijk vol zit met criminelen.
  Er zit weinig herkenbaars meer in.

 12. Minder of Mirjam

  GTST krijgt er in ieder geval weer 1 kijker bij (ikzelf) als ze Ferry Doedens er uit gooien.

 13. the pat

  hoe veel kijkers heeft gtst met terug of vooruit kijken dan? bij elkaar
  neem aan dat ze dan wel boven 1,5 miljoen zitten.. live tv kijken gaat gewoon achter uit..

  je heb rtl XL Videoland NLZiet ziggobox kpn box waar mee je kan terug kijken of vooruit dus snap het probleem niet zo

 14. Laurens

  Stoppen! Na bijna 30 jaar is alles wel verteld. Kom met echt wat nieuws….. Of blijven we maar uitmelken??

 15. Rik

  Weg met die schrijfster Pia Blanco!! Fam Alberts en Helen Helmink terug!! Laura haar eigen grote huis waar iedereen terecht kan. Peter kijkt de oude seizoenen even terug!!

 16. Suomynona

  Hoe komt het dat de kijkcijfers tegenwoordig zo laag zijn? “Dat komt ook omdat de verhaallijnen te ver van de kijker af zijn gaan staan. Je wilt je herkennen in wat daar gebeurt in die serie.”

  Wat een zever. In vergelijk met 15 tot 20 jaar geleden is GTST hedendaags behoorlijk toegespitst op het realisme: het draait voornamelijk om familie- en liefdesrelaties, met zo af en toe een ‘slechte invloed’ van buitenaf (een crimineel, psychopaat) om er wat spanning in te brengen. Het zou juist weer verfrissend zijn als GTST een meer stads uiterlijk krijgt, waarin verschillende soorten verhaallijnen en wendingen voorkomen.
  De echte oorzaken dat de kijkers afhaken, komt door het grote verloop van personages/acteurs, het feit dat deze personages in hun karakter slecht zijn uitgewerkt en niet verder komen dan wat nutteloze liefdeslijntjes. In de gouden jaren van de serie raakten de kijkers betrokken bij allerhande zaken, al dan niet door hun werk, verleden, (foute) vrienden of relaties.
  Komt nog eens bij dat het de laatste jaren onder het beleid van Rohan Gottschalk een slechte Postbus 51-spot is geworden. Elk ‘taboe’ wordt aangegrepen om te verwerken in de verhaallijn, of het nu gaat om dementie, slutshaming of automutilatie. Terwijl: een soap is er juist voor bedoeld om de kijker een halfuur per dag de mogelijkheid te geven weg te raken van alle ‘taboes’ die ze in hun eigen omgeving dagelijks voor hun kiezen krijgen. En een groter probleem is nog wel dat deze ‘taboes’ die door de makers worden aangegrepen, slecht verwerkt worden in de serie. Niet voor niets klinkt er continue kritiek vanuit organisaties die de know-how hebben.
  Het laatste punt: door de mogelijkheid van het vooruitkijken op Videoland snijdt de zender zichzelf in de vingers. Niet alleen verlies je daarmee kijkers, ook staan de ontwikkelingen die dan een week later op tv komen vooraf al in geuren en kleuren op sociale media, fora en fansites. Dit heeft tot gevolg dat de verrassing voor de kijkers die het nog linear kijken al verdwenen is.

 17. Donald Dumb

  Gewoon afserveren die rommel.
  t Is klaar. Over. Mooi geweest…

 18. Rodrigo

  1: Suzanne Balk en gezin per direct terughalen
  2: Jojo, Lana en Lucas een enkeltje Amerika
  3: Nieuwe schrijvers
  4: Meer spanning en bloot
  5: Geen tienerprobleempjes
  6: Stop met Videoland
  7: Een personage ala Harmsen, Helmink waar iedereen terecht kan voor advies of een schouder.

  Dus Peter van de Vorst, als je dit leest, dan bij deze een aantal tips.

 19. Rodrigo

  8: De Alberts familie laten herintreden, noem een Sil, Remco en Milan

 20. remco

  Juist teveel maatschappelijke issues, laag-letterigheid, klimaat issues verzieken een soap. Het moet meer fantasie worden….mensen willen niet lastig gevallen met van die D’66 onderwerpen

 21. Loesje

  Een goed moment om Charlie Fischer terug te halen. Dan wel vertolkt door de laatste Charlie; Lieke van Lexmond. Een echte A-ster en vertrouwd RTL4 gezicht kan in mijn ogen voor een kijkersboost zorgen, mits de verhaallijn goed is uitgewerkt! Haar zoon Valentijn komt al terug. Bouw dit verhaal mooi uit met ook Nick (Christophe Haddad) erbij. Dan heb je twee sterke populaire 00’s gezichten terug in Meerdijk! Genoeg personages die Charlie en Nick nog kennen!

  Doe er wat mee Peter!

 22. Henri

  Stop met Videoland vooruitkijken! De magie van 20 uur verdwijnt!

 23. Rodrigo

  Loesje

  Christophe Haddad komt niet meer terug, die heeft een rol in de Vlaamse GTST al een paar jaar.

 24. remco

  En nou komt er weer zo’n puber in, die Valentijn…

 25. Loesje

  @Rodrigo

  Weet ik. Ik zie Lieke van Lexmond ook niet voor vast terugkeren aangezien zij het weer drukker krijgt met presenteren bij RTL4 maar voor Christophe en Lieke een gastrol voor max. 3 maanden moet wel mogelijk zijn denk ik. Hun hebben samen een goede chemie en ik denk dat de GTST kijker echt weer even toe is aan vertrouwde gezichten van vroeger. Helemaal omdat ze hun zoon Valentijn terughalen als volwassene. Dat doen ze hopelijk niet zomaar denk ik.

 26. Mark

  SBS 6 zou een moord doen voor 750.000 om 8 uur. Dus waarom naar RTL 5? Met welk ander alternatief ook haalt RTL 4 nooit zo’n hoge kijkcijfers meer. Al zetten ze Boulevard om 8 uur, dat haalt nog geen 400.000 en als ze nieuws om 8 uur zetten haalt het ook hooguit 400.000 (omdat men al NPO journaal kijkt).

 27. Mark

  Oh ja, en gewoon stipt om 8 uur uitzenden en niet zoals op veel dagen om 20:10, daar gaan veel ongeduldige kijkers niet op wachten.

 28. XXXX

  Te glamourous, GTST ????????

 29. MediaPrak

  Het dilemma van RTL. wanneer stoppen? Het eens zo sterke programma aan de vooravond is niet meer. Het idee van een dagelijkse soap met een cliffhanger haal je onderuit door het binge-watchen via Videoland. Hadden ze dus nooit moeten doen. Nieuwe verhaallijnen? Misschien is alles nu wel eens gezegd. Maar stop je dan neemt SBS het direct over. Of de contracten met Endemol/Shine zijn zo waterdicht dat de rechten bij RTL blijven. Maar hoe dan ook zijn er voor de concurrent Talpa kansen Er is nu duidelijk een dip in de RTL programmering, waar je, mits goed geproduceerd, een hoop kijkers kan weghalen.

 30. Ikke

  Het is ook niet gezegd dat een ander programma Dagelijks meer kijkers haalt.

 31. Kijkcijfers

  Mogen blij wezen met deze cijfers. Linda en Billie verhaallijn vind ik ook erg goed en leuk. Verhaallijn met Romy zou nog wel wat meer invloed mogen hebben op Amier.

  De rest van rtl is groter probleem. Expeditie Robinson zal straks ook minder scoren. Denk dat Lotto Weekend Miljonairs om 21.30 weer succes wordt.

 32. Mick

  Ze hebben wel ineens alle rare fratsen van afgelopen tijd teruggedraaid waardoor het iets herkenbaarder is. Breng wat oud gedienden terug en doe eens wat anders dan blindheid, verlammingen, bruiloften die fout aflopen en drugsgebruik.

 33. Mick

  En al zeker niet die politiek correcte thema’s, sorry maar die politiek correcte types kijken wel lekker naar de NPO. Houd het volks. Niet zo achterlijk doen omdat de gehaktballen niet biologisch zijn, buiten de randstad geeft niemand daar iets om…

 34. Dinie

  Ben kijker vanaf t begin en ik mis de gezellige huiskamers. Alles is nu zo over gestyled. Ook vind ik het vreemd dat bijv. een jojo geen geld heeft maar altijd in de nieuwste kleding loopt. Dat klopt gewoon niet.

 35. Job

  800 duizend kijkers is juist een enorme prestatie voor zo’n matige soap.

 36. TopofFlop

  Meer bloot, het is zo onNederlands braaf!

 37. Dr phil

  ik heb weer even zitten kijken vanavond maar ik dacht dat ik naar telekids aan het kijken was wat is het toch een k.lo,te.n soap super slecht

 38. Johnny👀

  Nog nooit 1aflevering afgekeken..Om dit leuk te vinden moet je vrouw,h.mo of zwakzinnig zijn.

 39. Henk K.

  – Laat Nina, Bing, Kimberly, Lana, Sjors en Amir vertrekken.
  – Kom met een nieuwe bad guy á la Frits van Houten / Onno P. Wassenaar.
  – Haal Suzanne Balk en Daniël Daniël terug.

  Met die drie stappen komen ze al een heel eind.

 40. Ron

  Niet alleen de verhaallijnen, maar ook de karakters zijn te jong. Dus alleen op de verhaallijnen afschuiven vind ik wat makkelijk en niet correct. De verhaallijnen mogen wel wat korter en niet zo uitgemolken worden, maar verder moet je gewoon zorgen voor een deels oudere karakters en deels jong. Het is nu teveel jong…Laat dat lekker voor Instagram zoals ze nu ook al doen. Midden in de doelgroep dus dat is prima.

 41. Daan

  Als eerste stop met vooruit kijken op Videoland.
  Ten tweede schrijf: Jojo, Lana, Amir ,Kimberly eruit.
  Geen tienerprobleempjes meer.
  Breng er weer een leuke Frisse familie in.
  Ze zijn wel goed op weg met die Billy de Palma
  Zij is DE nieuwe martine hafkamp.

 42. Evert Schwanzen Gut

  Minder TV kijkers… Mogelijkheid om alles vooruit te kijken via Videoland… Daarnaast de druk bij productie om steeds gekkere dingen te bedenken om maar spraakmakend te zijn waardoor kijkers vervreemd worden.. Zouden dat niet gewoon de redenen zijn…

 43. Aish

  Ten eerste zijn de leuke acteurs eruit. Jarenlang heeft Ingmar de rol van Sjors gespeeld. Zij is vervangen en het karakter is totaal veranderd en niet ten goede. Daarnaast is de actrice die Rikkie speelt vertrokken, is Noud eruit, ga zo maar door. De emotionele band is verbroken. Acteurs die ervoor terugkomen missen de charisma. Jojo. Acteur die een asielzoeker speelt Aamir, scharrel van Anton, halfbroer van Rik, daarnaast alle acteurs uit Spangas. Hoe kan Lana nu opeens een tiener ziijn. Dit klopt niet. Ten tweede inderdaad de verhaalijnen kloppen niet. Ga terug naar de basis! Ten derde zorgt de rol van Ludo voor weinig verassingen meer.

 44. Yoshi

  Eens met Aish.

  Ingmar Schrama komt jammer genoeg niet meer terug.
  De productie heeft haar ontslagen. Dat mag een werkgever als je langer als 2 jaar in de ziektewet zit.

  Je hebt gelijk wat betreft de emotionele band. Na Kimberly komt Valentijn. De zoveelste die zonder ouder Meerdijk binnen huppelt bij de fam.Sanders.

  De gene die Lana speelt is een verschrikkelijk actrice. Heel houterig komt het over. Dan zijn er nog personages als Amir, Shanti en JoJo.
  Ik gok dat Shanti er dit seizoen nog wordt uitgeschreven. JoJo voegt niks toe, net als Sascha toen met Thijs. Amir is een zeur personage, weg er mee.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.