Story sluit einde Goede Tijden Slechte Tijden niet uit

Geplaatst op Wed 10 Apr 2019 om 11:00

Weekblad Story sluit niet uit dat binnen afzienbare tijd het doek valt voor de RTL 4-soap Goede Tijden Slechte Tijden, nu de kijkcijfers zo enorm zijn ingezakt. Dat is te lezen in het gerenommeerde entertainmenttijdschrift. Vier jaar geleden wist GTST nog gemiddeld 1,8 miljoen kijkers per dag te boeien, maar de laatste weken kijken er vaak maar zo’n 800.000 mensen. Een krankzinnige kijkcijferdaling, waar producent Endemol en RTL zich veel zorgen om maken. Ze werken aan een reddingsplan.

Het zou Story niet verbazen als er straks geen GTST meer op de buis is om acht uur ‘s avonds. “Alarmfase één bij Goede Tijden, Slechte Tijden! De kijkcijfers zijn de afgelopen periode sterk gedaald en de paniek bij de makers is groot.

De kijkcijfers van Nederlands eerste soap zijn ‘in een vrije val beland’, schrijft het blad. “En de bodem lijkt nog lang niet in zicht. Vooral de laatste maanden is het wat dat betreft droevig gesteld.”

GTST zakt nu af en toe al onder de 800.000-grens. “Er is inmiddels behoorlijke paniek ontstaan op de set, waar men weet dat het – zeker gezien het gigantische kostenplaatje van de serie – heel snel beter zal moeten.”

RTL 4 zal GTST lozen als de scores te laag worden, denkt Story. “Is er geen zicht op verbetering in de nabije toekomst, dan moeten de acteurs – die zich jarenlang onaantastbaar waanden – vrezen voor hun toekomst.”

Critici denken dat soap te ouderwets is in deze tijden van flitsende series op Netflix. Een andere mogelijkheid voor het achtuurslot van RTL 4 zou een quizshow Deal or no Deal zijn.

Het Story-artikel ‘Valt het doek voor Goede Tijden, Slechte Tijden?’ kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Dramatische kijkcijferval GTST: einde soapserie nabij? (22 maart)
Endemol erkent zorgwekkende kijkcijferval GTST (5 april)
RTL 4 maakt binnenkort nieuws bekend over GTST (6 april)

Foto: RTL
52 Reacties op “Story sluit einde Goede Tijden Slechte Tijden niet uit”


 1. Laurens

  Het boek is na bijna 30 jaar meer dan uit. Verras: kom met nieuws/anders!!

 2. Wyatt

  Alsof zo’n soap duur is. Zoveel krijgen ze nou ook weer niet betaald daar.

 3. Langy

  In Vlaanderen heb je zelfs twee soaps. Waarvan er een zich helemaal heeft herpakt (Familie)

 4. Rob

  Nieuwe verhalen of veranderingen daaraan gaan GTST niet redden. Het blijft zitten met soapserie die steevast geprogrammeerd staat op een vaste tijdstip wat in deze tijd niet meer werkt. En online stijgt misschien wel maar daar valt geen droog brood mee te verdienen (zoals dat ook vorige week door de RTL-man op Radio 1 is bevestigd).

  En GTST produceren is gewoon duur. Ik denk dat het een best realistisch is dat GTST ermee ophoudt. RTL kan net zo goed een buitenlands product om 20u programmeren wat nog honderdduizenden kijkers gaat krijgen en kosten simpelweg minder is.

 5. Rodrigo

  GTST zou eens moeten kijken hoe de Vlaamse soaps het doen (Thuis en Familie), die hebben in tegenstelling tot GTST veel betere verhaallijnen.

 6. Erwin

  Ongeveer elke minuut eet er iemand een Mars, bus Pringles of lading cola naar binnen. Met het merk nog net niet 4k, fullscreen in beeld. Hoezo duur om te maken? En die acteurs die er in spelen, met uitzondering van de oude garde, moeten hun grootheidswaanzin gaan afleren als ze straks thuis zitten met niks. En terecht; het gemiddelde acteerwerk in Nederland is al slecht maar GTST slaat alles. Pijnlijk!

 7. Job

  Ze hebben het bizar lang volgehouden maar het is toch een beetje 1998 onderhand.

 8. Rodrigo

  Rob, niet mee eens

  De Vlaamse soaps scoren minimaal 1 miljoen kijkers per aflevering met een veel minder inwonersaantal.

 9. Kees H

  Misschien zijn ze ook doorgeslagen in productplaatsing. Laatst waren er scènes in een Lidl. Da’s wel erg goedkoop voor je imago.

 10. Ron

  Gelukkig is alles wat er in de Story staat waar…..toch….

 11. Huiskamer

  Jongeren kijken naar netflix of social media. Alle opgedrongen reclames zijn aan hen niet besteed. GTST blijkt steeds meer voor wanhopige huisvrouwtjes.

 12. Bart

  Je moet een soap nooit gaan verjongen. De soap dient voor de hele familie te zijn. Voor moeders, kinderen, jongeren, stiekem van achter de krant meekijkende vaders, opa’s en oma’s. Dit is GTST al heel lang niet meer en daar moeten ze naar terug. Meer spanning, minder maatschappelijke thema’s, minder puberale probleempjes, stoppen met die flashbacks en rare camera voeringen. Verder wat doen aan de decors. Wat spelers van nu er uit waaronder Ferry Doedens. Meer Fam. Alberts en Fam. van Houten terug.

 13. Sven L.

  GTST kost +/- 70K per aflevering. Moet natuurlijk wel omzet voor terug komen in de reclameblokken.

  Kijk zelf al járen geen GTST meer, maar vind nog altijd dat het merk GTST té goed is om bij het grofvuil te zetten. GTST heeft de zender ook veel gebracht. Qua ‘aanzien’, merkbeleving etc. Zie het als een Rijksmonument: niet afbreken maar opknappen.

 14. anoniem

  mug van AD

  graag een reactie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. Pakalu Papito

  Prima toch? Kunnen mensen eindelijk weer naar buiten en die duivelse tv laten voor wat het is. Lekker Sjeu de Boel spelen en zo….0

 16. Dennis

  GTST moet de oude koers weer gaan varen… Dit scenario draaide ook rond 2007 en 2008. Er zijn toen Amerikaanse schrijvers naar Nederland gekomen voor ondersteuning. Er werden ook schrijvers de laan uit gestuurd en slechte acteurs werden ontslagen. De bezem ging er toen flink door heen. Met als intrede de familie Huygens die het vertrouwde gevoel moest terug brengen.

  Als nu de bezem er door heen zou gaan, dan zou de productie er goed aan doen om de personages: Tiffy, Jojo, Shanti, Amir, Lucas, Flo uit de serie te schrijven.

 17. Jacob

  Pleur eerst eens die hele nieuwe jonge generatie er uit. Kom dan weer met een verhaallijn zoals altijd. Ik erger me rot elke keer aan al die puberproblemen die voorkomen. GTST wilde verjongen maar dat heeft de trouwe kijkers weg gejaagd.

 18. q8

  dat soort tv zit toch niemand op te wachten,
  op die soepseries,
  we zijn toch een veel te klein land, en zoveel tv boeren,
  komt bij….wie,o wie kijkt er nog tv,

 19. Andreas

  Ik kijk inmiddels al jaren op dit tijdstip naar de Britse soap Emmerdale. Te zien via de zender ITV. En dat bevalt zoveel beter! Leve de satellietschotel.

 20. Yoshi

  Die domme jeugd moet er uit:

  Tiffy, Jojo, Lana, Lucas, Flo, Shanti

 21. Sven L.

  @Dennis; dat ben ik geheel met je eens.

  De soapserie is bedacht om wasmiddel te slijten aan (thuiszittende) vrouwen vanaf een jaar of 25. Die doelgroep moet je in eerste aanleg bedienen. Dat er gaandeweg meer jeugd is gaan kijken is bijzaak. En wees eerlijk; als je je soap weer op de rit wil krijgen zul je der Amerikanen bij moet halen.

  – Meer bloot
  – Meer lange verhaallijnen. Bedrog, vreemdgaan, onwettige kinderen, scheiden, trouwen en weer scheiden
  – Meer knappe acteurs en actrices. Niet die skinny modellen, maar figuren die naast het acteren vooral in de sportschool zijn te vinden
  – Investeren in mooie decors. Goed licht.
  – Minder muziek; het draait om de dialogen

 22. Ron

  Ben benieuwd wanneer RTL met dat grote nieuws over GTST naar buiten gaat komen.

 23. Mousy

  Ach de Story!! Geloof iemand wat die schrijven.

 24. Mousy

  Geloof – gelooft.

 25. Lieke van Lexmond Lover

  Bron: Story dan weet je het wel!

 26. Cees

  Het Perfecte Plaatje, waarin acht bekende Nederlanders met elkaar de strijd aangaan om wie het beste kan fotograferen op professioneel niveau, blijft bij RTL 4. De zender brengt het vierde seizoen van het Talpa-programma komend najaar op de buis.
  Bron:broadcastmagazine

 27. Michael

  Mooi tijdslot voor een nieuwe Big Brother! Dag GTST

 28. Suomynona

  Er nog eens Amerikanen bij halen als adviseurs is niet geloofwaardig, al is het maar omdat de soapseries in Amerika steeds meer op de rand van de afgrond staan.
  Beter is het wanneer ze advies inwinnen in Duitsland of België. Zoals door anderen hier al gezegd, de Vlaamse soap Familie heeft zich juist de afgelopen jaren weer herpakt door een nieuwe koers en flinke investeringen. In Duitsland zijn de drie grote RTL-soaps een jaar of tien geleden al aangepakt om zo hernieuwde aansluiting te vinden met de kijkers, en met succes: vlaggenschip GZSZ scoort de laatste jaren weer beter binnen de belangrijkste doelgroepen.

 29. By the way

  We sluiten evenmin uit dat Pasen en Pinksteren dit jaar op 1 dag vallen.

 30. arie

  RTL, wees eerlijk, de houdbaarheidsdatum is volledig overschreden.
  Er wordt immers ook niet meer naar films van Doris Day gekeken !

  Weer zit ik gisteravond te kijken naar dat armzalige ziekenhuis kamertje met die ouderwetse luxaflex en met een verhaallijn die ik al tig keer voorbij heb zien komen. ( Een trouwerij die fout afliep ).
  En dan heb ik het maar niet over al die B acteurs/actrices zonder enige persoonlijkheid.( die Nina met die schreeuwende stem en rollende ogen is toch niet om aan te zien!).
  Wij hebben nu besloten om niet meer te kijken.

 31. dirk

  @arie

  Inderdaad elk decor in de serie is niet meer van deze tijd.
  Wellicht uit geldbesparing, meubel en ziekenhuis uit de jaren 50 !!
  Geen goede acteurs meer.
  Die Ferry Doedens met al die zenuwtrekken is een regelrechte ramp om te zien.
  Inderdaad: “GTST is over en uit”!

 32. Ron

  @Michael: Big Brother komt niet terug…

 33. west

  als GTST sopt dan hebben veel huisgezinnen eindelijk vrede onderelkaar.
  de soap heeft al vele ruzies onderling in veel gezinnen gebracht ,omdat moeder en dochters naar die onzin willen kijken
  en ik zal blij zijn als het ook stopt komt mn schoonmoeder op haar bezemsteel ook niet meer zo vaak langs , en blijft de jonge jenever en de advocaat wat langer in de fles , maar of mijn schoonmoeder nu eerder dood gaat … dat weet ik niet
  GTST was haar ziel en zaligheid ,ze kom niet zonder, zou het niet overleven zei ze altijd
  Dus… elk nadeelvoor haar heeft ook een voordeel,,, altans voor mij

 34. Vrede

  Begin eens met die Rik eruit gooien. Kan niet acteren maar dat hebben alleen de kijkers door. Altijd dezelfde blik met die schouders in zijn nek.

 35. Joop55

  Zullen binnenkort hetzelfde slechtnieuws mededeling te horen krijgen als ONM 9 jaar geleden. En wees ook eerlijk: zelfs het niveau van de verhalen van Nijntje ligt nog hoger dan deze pseudo-emancipatie B-garnituurs soap.

 36. Ron

  @Joop55: nee hoor dat verwacht ik niet. ONM moest wijken voor Spangas, en dat was een heel ander verhaal v.w.b. NPO3.

 37. JandeHond

  Ik zeg: Linda, Roos en Jessica.

 38. Bart

  @Sven L Hoeveel duizend K? Zullen we weer gewoon duizend Euro gaan zeggen hier in Nederland?!

 39. Bart

  @dirk Dat komt door drugs

 40. gtstfites

  In 2005 – 2008 was dit ook zakte de kijkcijfers ook weg, na ingrijpen stegen de cijfers weer. Misschien een plan om GTST helemaal om te gooien.

  – Betere montages
  – Betere verhaallijnen
  – Betere casting
  – Meer actie
  – Meer bloot
  – Meer mannen (Te veel vrouwen nu)
  – Meer ouderen

 41. Ikke

  Voor RTL zal t niet zo makkelijk zijn. Een vaste vervanger te krijgen.. Want je wilt toch iets war beter scoort

 42. Rambo

  Ze moeten er om te beginnen meer oudere personages inschrijven. Jongeren kijken toch steeds minder tv en als ze al GTST kijken zal dit vermoedelijk via Videoland zijn. Als RTL4 de (oudere) lineaire GTST-kijker wil blijven houden zullen ze de dus interessante oudere personages moeten terugkeren/introduceren en daarbij passende verhaallijnen.

  Lone van Roosendaal als Billy de Palma en Jop de Vries als therapeut Rob Beckers is al een goed begin. Hopelijk zijn beide voor de lange termijn. Gemiste kans om Joke Bruijs als Maria de Jong dood te laten gaan. Zij had prima bij de vaste cast gekund als vriendin van Laura.
  Ook doodzonde dat Mark en Marieke na zo veel media aandacht bij hun terugkeer er binnen driekwart jaar al weer uit zijn. Had veel meer uit die verhaallijn gehaald kunnen worden

  Verder lijkt het mij voor de herkenbaarheid en de geschiedenis van de soap het goed om Wilbert Gieske en Bartho Braat zo nu en dan terug te laten keren, zoals nu overigens met Bartho als Jef al gebeurd tijdens bijzondere momenten in Meerdijk als begrafenissen, feestdagen etc. Houden zo!

  Goede personages om terug te laten keren; Barbara en Charlie Fischer, Nick en Valentijn Sanders, Stefano Sanders, Jack en Wiet van Houten, Rikki de Jong.

  Niet geloofwaardig maar zou wel goede stunt zijn: Marjolein Keuning als Maxime Sanders terug in de serie. Wordt heel lastig aangezien Maxime dood is maar alleen al om de fantastische actrice die Marjolein is zou het top zijn. Zij voegde echt wat toe aan de soap.

  Doe er wat mee Endemol/RTL ;)

 43. Dennis

  Er zijn een aantal personages die de soap vertrouwd gezicht geven:
  Ludo, Janine, Laura, Rik, Bing, Nina, Sjors, Linda… Het zijn merken van de serie. Een hoop andere personen kunnen weg:
  Daan, Tiffy, JoJo, Shanty.

  Dan zijn er personages die verpest worden door de schrijvers zoals Anton en Lucas. Waar Lucas in het begin een gevoelige jongen speelde, is het nu een histerische homo.

  Ook de leader is makkelijk en goedkoop.

 44. Advevave

  Wij zijn niet geïnteresseerd in al die sexy scenes van homo’s hetero’s en lesbiennes en overspel gewoon een vlotte leuke verhaallijn en mensen die zich.met zichzelf bemoeien en niet met anderen
  Vera

 45. Mark

  GTST stopt nooit, die maakt gewoon de 50 jaar vol net als ATWT en B&B. Wie wil er nou niet rond 900.000 op prime time recht tegenover Journaal? Die kijkers krijg je met geen één ander programma, wat ze er ook neerzetten.

 46. TanteMarion

  Shanti Lana Flo Yoyo Tiffy haha gewoon lachwekkend. Dus stop er maar mee. Het slaat nergens meer op 😂

 47. Woi!ter

  Hoeveel GTST-personage’s zouden er inmiddels overleden zijn? Dat moeten er inmiddels tientallen zijn. Weinig realistisch dus!

 48. Woi!ter

  Ajax staat overigens met 1-0 achter.

 49. Lieke van Lexmond Lover

  MEER BLOOT !! andere Locaties filmen en ook in het buitenland!

 50. Donald Dumb

  Iets wat ove4 de datum is moet je weggooien…
  En die figuren uit die serie acteurs/actrices noemen is een belediging voor mensen die écht kunnen acteren…

 51. Joots

  Vanaf het moment dat het multiculti moest en die vluchtelingen ellende er in kwam, ben ik gestopt met (mee)kijken

 52. Remco Terhorst

  ROHAN GOTTSCHALK moet daar gewoon WEG. Die maakt de soap voor ZICHZELF, en NIET voor de KIJKER.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.