Tv-prominent Fons van Westerloo verliest respect: ‘Wegwezen, opa’

Fons van Westerloo is altijd een achtenswaardige tv-prominent geweest, maar de oud-directeur van RTL én SBS verliest in één klap al het respect. “Sorry opa, jij moet ook wegwezen!”

Fons van Westerloo © NPO

Wat een blamage: Fons van Westerloo, die in de Raad van Toezicht zit van omroep WNL, wuift de zeer overtuigende kritiek op omroepbaas Bert Huisjes met het grootse gemak weg: “De Raad van Toezicht prijst zich gelukkig met een hoofdredacteur die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt.”

‘Kom op zeg!’

Fons bagatelliseert de heftige verhalen die worden ondersteund door prominenten als Eva Jinek en Leonie ter Braak. Volgens hem komt de kritiek vooral van ’teleurgestelde oud-presentatoren en oud-medewerkers’ die erop uit zijn om Bert kapot te maken. “In die tien jaar is ooit één medewerker naar de vertrouwenspersoon gestapt”, roept hij in AD.

De 78-jarige Fons, die zich gesterkt zegt te voelen door de reacties van Sven Kockelmann en Rick Nieman, lacht om de stelling dat medewerkers zich niet veilig voelden om melding te doen. “Kom op zeg. Journalisten zijn toch geen doetjes? Iedereen weet dat ze altijd in alle vertrouwen bij mij kunnen aankloppen.”

Niet cynisch

Presentatrice Simone Weimans kan niet geloven wat Fons allemaal uitkraamt. “Laat dit artikel ongelezen als je niet cynisch wilt worden over cultuurverandering op het Mediapark”, schrijft ze op X.

Hans Laroes, oud-Journaalbaas, vindt dat Fons en de twee overige leden van de Raad van Toezicht véél te snel hebben gereageerd. “Het is toch wel gruwelijk dat de Raad van Toezicht van WNL binnen een uur zoveel vrouwen, vroegere en huidige werknemers, compleet laat vallen in zo’n serieuze zaak. Bespottelijk is het.”

‘Wegwezen opa!’

Tv-kenner Rob Goossens merkt dat Fons de klachten niet serieus neemt. “Het venijn zit in de staart, want hij laat dus nog weten: ‘Ik kan het me allemaal niet voorstellen. Eva Jinek heeft Bert Huisjes nog uitgebreid bedankt voor alles in haar boek. Hoe zit dat dan?’ Er lijkt een soort kamp te ontstaan, waarbij hij dus de kant kiest van de directeur.”

Volgens betrokkenen weten Fons en de rest van de Raad van Toezicht precies wat er speelt. En dat maakt het volgens Rob alleen maar kwalijker. “Blijkbaar wist hij de volle omvang van deze fouten. Dan denk ik: sorry, opa, je hebt enorm veel sporen verdiend in de mediawereld, maar dan moet je ook wegwezen”, zegt hij in RTL Boulevard.

‘Hij moet weg’

Roos Moggré, oud-presentatrice van Goedemorgen Nederland, vindt het tijd voor een grote schoonmaak. Zij zegt in het AD: “Ik denk dat er een nieuwe hoofdredactie en nieuwe onafhankelijke RvT nodig is om de problemen op te lossen. Ik vind de reactie van vandaag van de RvT een klap in het gezicht voor alle medewerkers die zich onveilig voelen.”

En Margreet Spijker, momenteel presentatiecoach bij WNL, reageert: “De Raad van Toezicht is niet houdbaar. Er zitten mensen in die gelieerd zijn aan de politiek. Journalistiek en politici, daar moet een dikke muur tussen.”

Behalve Fons bestaat de RvT uit oud-VVD’er Loek Hermans en de Amersfoortse CDA-wethouder Micheline Paffen-Zeenni.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tijd dat Fons van Westerloo (78) vertrekt uit de Raad van Toezicht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen