Fons van Westerloo: ‘Ruimte voor nieuwe tv-zender in Nederland’

Fons van Westerloo ziet ruimte ontstaan voor een nieuwe tv-zender in Nederland nu er een megafusie op komst is tussen RTL Nederland en Talpa Network. “Dat kan best gebeuren”, zegt de tv-kenner.

Fons van Westerloo © RTL

RTL en Talpa hebben een historische fusie aangekondigd. Als hun plannen worden goedgekeurd, heeft Nederland nog maar één groot commercieel tv-bedrijf. “RTL wordt dan een monopolist op het gebied van commerciële televisie”, zegt Fons van Westerloo, oud-topman van zowel RTL als SBS, in Goedemorgen Nederland.

Nieuwe zender

Adverteerders zijn daar volgens Fons niet happig op. Als er maar één commercieel tv-bedrijf is, dan gaan de prijzen van reclamezendtijd omhoog. “Toen wij in de tijd SBS oprichtten kregen we van grote ondernemingen als Procter & Gamble een miljoen aan de voorkant, alleen maar om een concurrent in de markt te houden, zodat RTL geen monopolist was.”

Zo konden adverteerders de macht van RTL verkleinen. “Het kan best gebeuren dat het weer gaat gebeuren. Ik acht het niet ondenkbaar dat iemand nu bedenkt dat er weer ruimte is voor een nieuwe zender in Nederland.”

Minder kanalen

RTL en Talpa hebben samen acht tv-zenders. Die zullen volgens Fons niet overleven. “Er komen minder kanalen, dat is zeker. Je kunt niet al die kanalen overeind houden, vullen en geld verdienen. Dat is natuurlijk ondenkbaar als je fuseert. Ze zullen ongetwijfeld kanalen gaan opheffen.”

Hij vervolgt: “Verder zul je merken dat de onafhankelijke producent het echt moeilijk krijgt. RTL heeft zelf een productiebedrijf, Blue Circle, en John de Mol ook. Dan verschraalt de markt natuurlijk voor de productiebedrijven in Nederland.”

‘Ik geloof er niks van’

Tv-kenner Mark Koster denkt in tegenstelling tot Fons níet dat er een nieuwe tv-zender zal ontstaan. Hij wijst erop dat investeren in lineaire televisie anno 2021 niet echt een goed idee is.

“Nee, ik geloof er niks van. Het landschap is totaal veranderd. Je hebt nu Netflix, HBO en Disney, dus er zijn allemaal zenders waar je naar kan kijken. Die wereld is totaal anders. Van Westerloo heeft het over lineaire televisie, maar dat is een smeltende ijsberg.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat er een partij is die anno 2021 nog mega-investeringen wil doen in lineaire televisie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen