Eva Jinek en Leonie ter Braak staan op tegen ‘giftige’ Bert Huisjes

Het hing al even in de lucht, maar nu is het er: een groot artikel over de walgelijke gedragingen van Bert Huisjes. Zijn professionele doodvonnis wordt getekend door Eva Jinek en Leonie ter Braak.

Bert Huisjes © NPO

Het is in Hilversum een publiek geheim, maar nu weet ook de rest van Nederland het: Bert Huisjes gedraagt zich als baas van zijn omroep WNL als een verschrikkelijke, afschuwelijke man. Hij maakt zich stelselmatig schuldig aan pesten, intimidatie, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie, meldt het AD in een allesomvattend artikel.

Heel angstig

Er heerst bij veel mensen een Matthijs van Nieuwkerk-achtige angst voor Bert. “Soms zelfs tien jaar na dato is het gros van de betrokkenen angstig en geëmotioneerd. Sommige medewerkers kregen een burn-out, raakten overspannen en belandden bij een psycholoog”, is te lezen in de krant.

Bert gaat érg ver in het bewaken van de rechtse koers van de omroep, blijkt uit het stuk. Zó ver dat WNL-‘journalisten’ de opdracht krijgen om bijvoorbeeld Wierd Duk zonder tegenspraak leeg te laten lopen en dat er geen kritiek mag zijn op CDA en VVD. Het is krankzinnig, en eigenlijk zijn Goedemorgen Nederland en Op1 nu niet meer serieus te nemen.

Eva reageert

Het is héél veelzeggend dat veel bekende presentatoren die bij WNL gewerkt hebben met naam en toenaam onderschrijven dat er een angstcultuur heerst onder Bert. Zo zegt Eva Jinek elf jaar na haar vertrek nog steeds ‘nerveus en aangedaan’ te zijn als het over de horror-omroepbaas gaat. “Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt.”

Eva herkent zich vollédig in de verschrikkelijke verhalen die het AD opschrijft. “Helaas, ik herken de verhalen. Ik hoop dat er nu iets gaat veranderen voor alle jonge mensen die er werken en die niet in dit soort situaties terecht mogen komen.”

Doodvonnis

Door haar enorme status tekent Eva natuurlijk het doodvonnis van Bert. Ook RTL-ster Leonie ter Braak is onverbiddelijk. Zij zegt: “De werkdruk was enorm, en er heerste een angstcultuur. Omdat onze hoofdredacteur/directeur alle petten op had, kon je nergens je verhaal of zorgen kwijt. Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen.”

Het is voor Leonie moeilijk om zich hierover uit te spreken. “Dit hardop zeggen voelt als het bevuilen van m’n oude nest. Maar volgens mij verdient dat nest een goede schoonmaak.”

Ongezonde cultuur

Oud-presentatrice Nikki Herr onderschrijft de bevindingen eveneens. “Mensen voelden niet de vrijheid om inhoudelijke discussies te voeren. Mensen die wél tegen Huisjes in gingen, verdwenen soms na een paar maanden alweer. Hun contract werd niet verlengd, of ze gingen zelf weg. Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes’ gedrag.”

En Merel Westrik: “Bert is een bange man. Hij had veel angst dat WNL niet in het bestel kon blijven. Hij kon poeslief doen, prees je de hemel in en kort daarna stelde hij je positie ter discussie. Ik vergelijk het wel eens met een hond die je drie keer aait en daarna een schop geeft. Alles wordt onvoorspelbaar en onveilig.”

Druk en dreiging

Tijdens haar geflopte zomerse talkshow Half 8 Live werd Merel met de grond gelijk gemaakt door Bert. “Hij luisterde niet, er was alleen maar druk en dreiging. Toen ik kort daarna mijn ontslagbrief inleverde, moest ik op het matje komen. Dat ik de omroep opblies, dat niemand meer een baan had als ik dit doorzette.”

De anonieme reacties van oud-medewerkers schetsen een schrijnend beeld van hoe mensen bij WNL onder Bert moeten werken. De omroep wordt een ‘vergiftigd nest’ genoemd, de omroepbaas ‘Bertlusconi’, ‘Angry Bert’ en een ‘gevaarlijke alleenheerser’. Roos Moggré bevestigt ook verhalen van zwangerschapsdiscriminatie, net als Leonie ter Braak.

Rick en Sven

Bert bagatelliseert de bevindingen van het AD op een schofferende, cynische manier: “Van de honderden medewerkers die in de afgelopen 12,5 jaar bij WNL werkten, hebben vijftien anonieme (oud-)medewerkers en tien mensen (met naam) nare ervaringen gemeld aan het AD. Dat vind ik erg te horen.”

Welke WNL-prominenten het in de krant opnemen voor Bert? Veelzeggend: twee mannen van middelbare leeftijd, namelijk Rick Nieman en Sven Kockelmann. “Bert is hoofdredacteur, het zou raar zijn als hij zich er níet af en toe mee zou bemoeien”, meent Rick. En Sven zegt zich ‘geenszins te herkennen’ in de geschetste angstcultuur.

AD-artikel

Lees hier het artikel in het AD.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u het idee dat Bert Huisjes een walgelijke man is die weg moet bij WNL?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen