Gamechanger: RTL Boulevard staat op tegen Matthijs van Nieuwkerk

We kunnen Matthijs van Nieuwkerk alvast met een lege doos naar zijn kersverse RTL 4-bureau sturen, want dé dagelijkse hitshow van de zender – RTL Boulevard – zorgt voor een gamechanger.

Rob Goossens, Matthijs van Nieuwkerk en Eddy Zoëy © RTL, NPO

Het is volstrekt onduidelijk waarom, maar het lijkt erop dat Peter van der Vorst koste wat kost wil dat Matthijs van Nieuwkerk in april zijn debuut maakt op RTL 4, zélfs als hij daar zijn imago van tv-baas met een werkend moreel kompas voor op moet geven. De man die The Voice abrupt van het scherm haalde, kijkt nu opeens weg bij zeer hevig wangedrag.

‘Kom in opstand!’

Terwijl laffe medewerkers als journalist Gijs Rademaker geen mening durven te geven over Matthijs, bewijst RTL Boulevard nu zijn journalistieke onafhankelijkheid door zich aan te sluiten bij de massale kritiek op het besluit van Peter om vast te houden aan Matthijs. Sterker nog: de showrubriek zorgt voor een absolute gamechanger.

RTL Boulevard bracht in de uitzending van gisteren zeer prominent een oproep van oud-DWDD-medewerkers in beeld: “Dat Matthijs dit ontkent is heel erg voor iedereen. Als oud-medewerkers van De Wereld Draait Door zijn wij verbaasd dat RTL doorgaat met Matthijs. We hopen dat het RTL-personeel in opstand komt.”

Dubbele standaard

En in opstand komen ze bij RTL Boulevard. Het programma dat forse kritiek heeft geuit op het besluit van concurrent SBS 6 om Peter Gillis in het zadel te houden, blijft consequent en wijst op de heftige nieuwe beschuldigingen aan het adres van Matthijs over fysiek én seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo zou hij iemand bij de keel hebben gepakt.

Rob Goossens verbaast zich over de dubbele standaard die Peter hanteert; hij haalde The Voice wél van de buis. “Ook daar moet de waarheidsvinding nog plaatsvinden, maar we gaan natuurlijk Marco Borsato, Ali B en Jeroen Rietbergen niet terugzien op deze zender voordat precies duidelijk is wat er toen allemaal gebeurd is.”

Speciale behandeling

Matthijs krijgt om onduidelijke redenen een speciale behandeling ten opzichte van de Voice-sterren. “In dat licht zou het heel gek zijn als we in april wel heel gezellig naar Matthijs van Nieuwkerk gaan kijken op zondagavond.”

Presentator Eddy Zoëy begrijpt helemaal niets van zijn baas Peter. “Voor iedereen is dat een soort raar vraagstuk: waarom heeft RTL niet gewoon netjes gewacht totdat dat Van Rijn-rapport op tafel lag en dat ze in elk geval weten van: wie halen we binnen?”

‘Stoppen met Matthijs’

Zowel Rob als advocate Clarice Stenger denken dat RTL de gok heeft genomen, omdat men dacht dat er geen nieuwe informatie naar buiten zou komen over Matthijs. Daan Nieber sorteert nu voor op ontbinding: “Ik kan me niet voorstellen dat men niet heeft gedacht: we gaan geen wilde gok nemen, maar wel een aantal zekerheden in dat contract inbouwen.”

Eddy hint nu ook keihard op het idee dat RTL maar moet gaan uitzoeken hoe ze tot ontbinding over kunnen gaan: “Er zitten een aantal clausules in denk ik, waarmee ze elk moment kunnen zeggen: kijk even hier, nu kunnen we stoppen.”

Reputatieschade RTL

Rob geeft RTL zelfs een concrete aanwijzing. “Volgens mij staan er in onze contracten al dingen over het schaden van sponsorbelangen. Als er een programma is waar een sponsor van afhaakt vanwege dit, dan kun je daardoor al zeggen: ‘Hierom scheiden onze wegen.’”

Hij vervolgt: “Ik neem aan, zeker met de geschiedenis van Matthijs van Nieuwkerk, dat als het RTL menens is, ze er zonder al te veel directe financiële schade van afkomen. Maar is dat alle schade? Ik zou zeggen van niet, want de reputatieschade van RTL is nu al vrij groot.”

Nóg meer dirt

Vervolgens laat Eddy gewoon keihard weten dat er nóg meer dirt op komst is over Matthijs. “Er komt bij ons het een en ander binnen van oud-DWDD-medewerkers. We kunnen niet direct uitleggen wát er dan binnenkomt, want dan moet je eerst gaan checken of het allemaal klopt – dat is ook goed – maar er komt heel veel binnen.”

Eddy sluit niet uit dat er een aangifte tegen Matthijs op komst is. “Stel dat een aantal van die mensen zich zo zuur blijven voelen over dat ontkennen en er komt een aangifte, welke kant gaat het dan op?”

Beerput

Ook Rob hint op een nóg diepere beerput. “In elk geval is duidelijk dat de beerput nog weer een stukje verder open is gegaan met het rapport. Onze redactie heeft ook vandaag weer contact gehad met oud-medewerkers, die ook weer over níeuwe feiten en nieuwe beschuldigingen aan het adres van Matthijs van Nieuwkerk praten.”

Hij besluit: “Het zou zomaar kunnen dat er nóg weer nieuwe dingen komen. Als je dus niet weet wanneer het afgelopen is, dan blijft dat natuurlijk voor Matthijs zelf ook een gigantisch risico.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat de eerste RTL 4-show van Matthijs van Nieuwkerk inderdaad in april van start gaat?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen