Voor eerste keer ooit: Natasja Froger belandt in nare talkshowruzie

Natasja Froger is voor het eerst in haar carrière beland in een nogal nare talkshowruzie. Ze is keihard aangevallen door een ietwat ongemanierde Theo Hiddema. “Met je kerstmuts!”

Theo Hiddema en Natasja Froger © NPO

De vergeten radio-actie Serious Request ging afgelopen week gepaard met een dagelijkse talkshow van omroep PowNed, gepresenteerd door ene Nellie Benner, met aan haar zijde Rutger Castricum. Waar hij bij Vandaag Inside prima uit de verf komt, bleek hij in dit programma echt vreselijk irritant te zijn. Het slachtoffer? Natasja Froger.

Falende Rutger

Aan de talkshow in kwestie, getiteld Een Huis Vol Glazen, kon je zien dat Rutger bij VI nogal in toom wordt gehouden door de mannen aan tafel. Zonder tegenwicht in een programma – die Nellie werd door Rutger duidelijk gezien als een soort stagiaire – voelt de presentator zich hélemaal het mannetje. En dat leidt tot tenenkrommende televisie.

Terwijl die talkshow bedoeld was om aandacht te vragen voor het goede doel – in dit geval de Stichting ALS – gebruikte Rutger het als een soort speeltuin. Hij probeerde de héle tafel te rulen; alles moest om Rutger en zijn politieke rebellie draaien. En dat ging vooral mis in de uitzending van donderdag. Het gevolg? Groot ongemak bij alle gasten.

PVV-stemmers

Rutger heeft in die uitzending Theo Hiddema tegenover zich zitten en vraagt of hij in een PVV-kabinet wil. Vervolgens wil Rutger het alléén nog maar over die partij hebben – iedereen aan tafel moet zeggen wat ze van Geert Wilders vinden. Maar daar gáát die show dus helemaal niet over. De aanwezige gasten knappen overduidelijk af op die houding.

De rebelse presentator tegen de leden van de band Chef’Special: “Weten jullie trouwens wel dat je met de nieuwe minister van Justitie aan tafel zit hier? Van de PVV.”

Leadzanger Joshua Nolet: “Ik hoop het toch niet… Terug naar ons optreden!”

‘Hoezo?!’

Rutger neemt daar geen genoegen mee. “Hoezo ‘ik hoop het toch niet’? Heb je geen PVV gestemd?”

Joshua: “Nee, ik heb geen PVV gestemd.”

Rutger: “En waarom niet?”

Joshua: “O my god, gaan we dit echt nu doen?”

Rutger: “Ja, waarom niet?”

Juist op dat moment begint Natasja Froger op de achtergrond te smoezen met haar man René. Ze is dúidelijk not amused. Joshua: “Ik vind het een verschrikkelijke partij en ik vind Wilders ook een verschrikkelijke man. Ja, nee, dat is echt niet iemand waar ik ooit in mijn hele leven op zou stemmen, nee.”

‘Je sluit zalen uit!’

Als Rutger ook Joshua’s bandleden dwingt om zich uit te spreken over de PVV, en zij ook niet op die partij blijken te stemmen, sneert hij: “Dan sluit je nogal wat zalen uit nu.”

Dan wendt Natasja op de achtergrond haar gezicht af. Ze kijkt vervolgens niet meer naar het gesprek aan tafel. Zij heeft zich de héle dag op het plein van het Glazen Huis staan uitsloven voor ALS-patiënten, om ’s avonds in een bijbehorende talkshow te belanden waar het alleen maar gaat of de gasten aan tafel op de PVV stemmen of niet.

‘Waarom nou?!’

De presentatrice van dienst, die Nellie dus, heeft duidelijk geen overwicht, maar komt er uiteindelijk toch tussen: “Waarom moet je het nou weer hierover gaan hebben? Wat is hier nou interessant aan? Zij zijn mijn gasten. In mijn café! Het gaat om Serious Request en ik wil weten hoe jullie het gehad hebben.”

Mark Baanders, die in de smiezen heeft wat Natasja en René allemaal tegen elkaar zeggen, begint vervolgens van achter de bar te roepen: “Rutger, wel een beetje opletten, hè? We moeten het niet alleen over politiek hebben, want anders ga je zo de kroeg uit!”

Natasja grijpt in

Als Natasja en René aan tafel mogen, volgt er eerst een kort beleefdheidsgesprekje over kerst in huize Froger. Daarna begint Rutger het te hebben over zijn vroegere programma House of Ibiza en hoe dronken hij daar werd met René. Nellie: “Ik kom gewoon niet door die gasten heen. Natas, hij luistert niet. Ik ga achterover zitten. Doe jij lekker die aftiteling!”

Dan grijpt Natasja in. “Maar we gaan helemaal niet naar de aftiteling! Dan ga ik even ingrijpen, want ik wil het gewoon nog even over ALS hebben, want daar zitten we hier voor. Dat is waar dit om gaat. Nee, maar luister, allemaal leuk en aardig die onzin, maar we zijn hier met een serieuze reden en dat is namelijk aandacht vragen voor de Stichting ALS.”

Theo valt aan

Theo is kennelijk pissig en valt haar keihard aan: “Jij vraagt aandacht voor de hoeksteen van de samenleving! Het gezinnetje! Is dit nou een preek? Waar gaat dit allemaal hier over?”

Natasja: “Nou, je moet je misschien een keer een klein beetje verdiepen in mensen met ALS.”

Theo: “Ze zit hier de hoeksteen van de samenleving uit te hangen, het gelukkige gezinnetje. ‘O, we zijn zo gezellig, wat een drukte’, je zit met een kerstmuts op.”

Natasja: “Met alle respect: heb je je eens even verdiept in wat er allemaal met de mensen met ALS gebeurt?”

Theo: “Ik zie alleen maar mensen met wie het niet zo goed gaat hoor.”

Mopperen

Natasja probeert de boel te sussen. “Met mensen met ALS gaat het helemaal niet goed en daar zitten we hier voor, om aandacht voor te vragen, en dat verdienen ze.”

Theo gaat verder met ruziemaken: “Dat snap ik allemaal wel, maar nou had je het net over je gezinnetje, dat was heel gelukkig en heel tevreden en heel blij.”

Natasja: “Dat klopt ook.”

Theo: “Dat zullen die ALS-mensen lollig vinden.”

Natasja: “Ja, we verdelen het met hen ook, ja. Sorry, wij zitten niet alleen maar thuis te mopperen.”

Grimmig

Het programma eindigt heel erg grimmig en één ding is zeker: de BN’ers in die uitzending – van Kraantje Pappie tot Joshua Nolet tot Natasja Froger – zullen we niet snel meer terugzien in een uitzending van PowNed.

Een anonieme bron stelt in een ingezonden brief: “Achter de schermen is de eindredacteur opgestapt/ontslagen hierom (…) en het hele team kreeg knallende ruzie. Natasja en René Froger zijn woedend vertrokken. (…) Castricum is totaal met zichzelf bezig en wil geforceerd zo lekker rebels zijn.”

Totaal verkeerde toon

PowNed blijkt helemaal niet geschikt voor dit soort televisie, aldus de bron. “Het is totaal de verkeerde toon en dat terwijl de NPO hier echt grof geld voor betaald heeft. Absoluut bizar.”

De omroep van Rutger droeg met twee programma’s bij aan Serious Request; het andere programma was het afgeslachte Serious Christmas, met C-sterren als Sem van Dijk. “Twee knetterdure programma’s van PowNed die floppen en de plank misslaan. Dat geld had beter gedoneerd kunnen worden aan Stichting ALS.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Rutger Castricum die in een goededoelenshow continu orakelt over politiek. Geschikt of ongeschikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen