Martine van Os blijkt doemdenker: ‘Misschien huis maar verkopen’

Onverwacht maar waar: Martine van Os maakt op televisie alleen maar niets-aan-de-hand-programmaatjes, maar blijkt in haar privéleven een heuse doemdenker. “Ik verkoop m’n huis wel.”

Martine van Os © NPO

Als je ’s middags om vijf uur naar Tijd voor MAX kijkt dan krijg je echt het idee alsof er helemaal niets aan de hand is in de wereld. Dokter Ted die komt vertellen hoe je soepel kunt poepen, royaltyloog Paul Rem die het tragische leven van keizerin Sisi nog een keer uitkauwt en dan nog iemand die in de keuken wat oliebollen bakt. Echt níets aan de hand.

‘Verkoop m’n huis wel’

Degene die al die ditjes en datjes aan elkaar praat is Martine van Os, maar wat schetst onze verbazing? Die vrouw zit thuis op de bank onafgebroken te piekeren. Blijkt een soort doemdenker te zijn. “Ik maak me heel erg zorgen over de nieuwe generatie. Ik vind de wereld zó achteruithollen”, zegt ze aangeslagen in de Weekend.

Wat dan? “Op klimaatgebied, op het gebied van oorlogen, hoe het met de financiën gaat, ik vind het bijna niet te doen. Ik las steeds vaker over jonge mensen die dakloos worden en toen dacht ik: ik moet iets doen. Dan verkoop ik mijn eigen huis en kunnen we de opbrengst delen met de kinderen. Dan hebben ze dat in ieder geval. Dat gevoel had ik.”

‘We denken erover na’

Dus Martine wil haar huis verkopen aan jonge starters die zich genoodzaakt zien om als een gek tegen elkaar op te bieden, om de opbrengst vervolgens te delen onder haar eigen kinderen? Nou, lekker effectief allemaal. “We denken er serieus over na, maar het is ook een hele stap. Ik heb er veel gesprekken over met mensen.”

Wat zeggen die mensen dan? “Ze zeggen dat ik vertrouwen moet blijven houden in de volgende generatie, want elke generatie lost zijn eigen problemen op. Ze doen het allemaal met elkaar en dat vertrouwen moet je ook in de generatie van je kinderen hebben. Maar ik draag de zorgen voor de toekomst van de nieuwe generatie wel op mijn schouders.”

‘Het is ingewikkeld’

Martine loopt zich dus de hele dag om de nieuwe generatie te bekommeren en dan moet ze ondertussen ook nog al die ongein van Dokter Ted aanhoren in haar talkshow? Het kan niet anders dan dat die vrouw op instorten staat. Hopelijk zoekt ze iets gelijkvloers… “Nou, omdat we zo’n fijn huis hebben, zoek ik eigenlijk het huis wat ik heb.”

Huh? Ze wil hetzelfde huis hebben? Maar voor hoeveel geld dan? “Voor de helft van het geld, dus dat bestaat niet. Het is ingewikkeld. Soms denk ik: ik wil hier tussen zes planken uitgedragen worden, en dan is de erfenis voor de kinderen.”

Een beetje zoals dat bij elke ouder gaat dus.

Stressballetje

Hoe dan ook: wat een mazzel dat Martine op tv zo relaxed is. Moet je je voorstellen dat ze dit ook aan die kamperende bejaarden vertelt. Die denken aan het eind van de reis dat ze hun camper maar moeten gaan verkopen. “Nou, als de camera’s niet draaien, dan spreek ik ze ook. En ik heb met heel veel mensen op de camping ook dit soort gesprekken.”

O, god… Die MAX-pessimist zit iedereen helemaal gek te maken. Hebben de kinderen van Martine hun kerstcadeautje al gegeven? Anders kunnen ze last minute misschien nog ergens een stressballetje vandaan trekken…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Martine van Os gelijk? Moeten zestigers hun huis maar verkopen om de nieuwe generatie te spekken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen