Angela de Jong laat tanden zien aan knuffelende bobo’s: ‘Pás op!’

Angela de Jong laat haar tanden zien aan de knuffelende bobo’s van DPG en RTL. Als haar baas daadwerkelijk de RTL-toko overneemt, is ze niet beschikbaar voor beïnvloeding. “Pas op!”

Angela de Jong © SBS

Als Angela de Jongs werkgever DPG straks de baas wordt van RTL, dan heeft het mediabedrijf er natuurlijk belang bij dat de tv-recensente niet te negatief schrijft over de tv-zendergroep. Een negatieve column kan immers kijkers en daarmee omzet kosten. Her en der wordt gevreesd voor toenemende druk op Angela; zelf staat ze er anders in.

Angela gepikeerd

Sterker nog: Angela vindt het een beetje vervelend dat mensen net doen alsof zij net zo makkelijk te beïnvloeden is als de deskundigen van Shownieuws. “Ik weet niet of ik er een paar dagen later inmiddels gepikeerd op moet reageren of dat ik het maar vriendelijk moet blijven uitleggen dat het echt geen zak uitmaakt of ze nou bij ons zitten of niet.”

Ze vervolgt in de AD Mediapodcast: “Gewoon voor het bedrijf en ik blij dat RTL bij ons komt en niet bij de concurrent zit, maar ja, jongens, wij hebben columnisten gehad bij deze krant – Paul de Leeuw onder anderen – die programma’s maakten waar ik toch niet echt bepaald aardige columns over heb geschreven.”

Oliebollenbakkers

Angela heeft ook haar hoofdredacteur Hans Nijenhuis een keer flink te grazen genomen. “Onze vorige hoofdredacteur heeft vreselijk zitten blunderen bij Eva Jinek met oliebollenbakkers en daar ben ik ook niet bepaald mals voor geweest.”

Ze vervolgt: “Ik kan niet anders – noem het maar mijn autistische inborst – dan gewoon opschrijven wat ik vind en dat dan toevallig RTL bij dezelfde holding hoort… Bij het enorme bedrijf waar wij ook bij horen… Ik hoef niet te onderhandelen met Peter van der Vorst over mijn salaris, ik onderhandel ook niet met Christian Van Thillo over mijn salaris.”

Klagende baas?

Die salarisonderhandelingen vinden ‘gewoon hier bij het AD’ plaats, aldus Angela. “Het AD heeft er maar één belang bij en dat is dat ik zulke goed mogelijke columns schrijf, want daar heeft de krant het meest aan.”

Is er wel eens geklaagd door een van haar bazen? “Nee, helemaal niet. Het is natuurlijk ook lullig, maar zij weten ook dat als ik het vriendelijke verzoek krijg van wie dan ook binnen dit gigantische bedrijf: ‘Je moet wat aardiger over RTL schrijven’, dan zet ik het op dat moment in mijn column en dan weten de mensen ook dat dat mijn laatste column is.”

Aandeelhouders

Maar de aandeelhouders van DPG kunnen toch druk uitoefenen om de toon van Angela te matigen? “Wat denk je dat die hoofdredacteur dan zegt? Die krijgt wel eens vaker een boze CEO van bedrijven en die houden ze dan vervolgens heel ver bij me weg. Dat zijn echt gescheiden trajecten.”

Ze besluit: “Ik weet ook wel dat er hier wel eens echt een aantal mensen niet blij zijn geweest met het feit dat ik iets over een Lidl-reclame schreef, want dat is een belangrijke adverteerder. Ja, I don’t care.”

Mediacourant wenst u prettige kerstdagen! 🎄

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gelooft u in de geestelijke onafhankelijkheid van Angela de Jong?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen