Holland’s Got Talent sloot nog nóóit zo slecht af: wat kan beter?

Holland’s Got Talent is na het van de buis halen van The Voice of Holland de belangrijkste talentenjacht op de Nederlandse televisie. Maar ook dit is geen enorme megahit meer…

Holland's Got Talent © RTL

Het dertiende seizoen van Holland’s Got Talent zit erop. Het programma is gisterenavond gewonnen door twee mensen die heel erg goed met elkaar kunnen dansen. Ze waren heel erg blij met de overwinning en konden het niet geloven. Na afloop van de vooraf opgenomen finale maakten ze live hun opwachting in de show van Beau van Erven Dorens.

Slecht nieuws

Een echte kijkcijferkraker was die finale van Holland’s Got Talent niet: er keken bijna 1,3 miljoen mensen naar. Geen enkel programma op prime time wist meer kijkers te boeien. “Het slechte nieuws?”, schrijft Tina Nijkamp op haar kijkcijferjuicekanaal. “Het is de slechtst bekeken finale op RTL 4 ooit.”

Wow, dat is geen best nieuws. Maar het is ook niet verbazingwekkend. Lineaire televisie staat steeds meer onder druk en om dat onder de pet te houden, hebben RTL en Talpa ervoor gezorgd dat de kijkcijfers sinds dit seizoen eerst een week lang geheim blijven. Na die week worden ze opgefluft met uitgestelde scores, maar dan heeft niemand het er meer over.

Historisch laag

Dat na een week de nieuwswaarde van kijkcijfers allang weg is, werkt natuurlijk twee kanten op. Ook programma’s die wat losmaken en mooi scoren, halen veel minder het nieuws. En zo wordt alle urgentie een beetje uit het medium geslagen. Er wordt minder over geschreven, de mensen hebben het er minder over en de mensen kijken minder.

Ook Holland’s Got Talent overkomt nu hetzelfde. “Alleen toen Holland’s Got Talent op SBS 6 werd uitgezonden (2008 en 2009) had de finale nog lagere cijfers (1,1 en 1 miljoen)”, meldt Tina, die álles weet van kijkcijfers. “Vorig jaar keken ruim 1,4 miljoen mensen. De best bekeken finale ooit was goed voor 2,6 miljoen.”

Verbeterpunten

Wat kan er volgens Tina beter? Zij noemt twee verbeterpunten. Ze stelt een tussenronde voor in in plaats van een ‘kort en ongeloofwaardig juryberaad’. Het stoort haar mateloos dat de jury in een fragment van een paar minuten bepaalt welke kandidaten er allemaal door mogen naar de halve finales.

Wat de kijkcijfers nog meer kan stuwen? Als je de halve finales en finale live uitzendt, aldus Tina. “Zodat mensen thuis kunnen stemmen. De rol van de jury is dan een adviesrol.”

VI op drie

De andere meest bekeken titels op prime time waren Twee voor Twaalf met bijna 1,2 miljoen kijkers en Vandaag Inside met ruim 1 miljoen kijkers.

Vandaag Inside beleeft een uitzonderlijk goed seizoen, maar ook dat heeft vanwege het geheimhouden van de kijkcijfers nog niet de headlines gehaald.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Holland's Got Talent is nu dertien seizoenen op de buis geweest. Zou u twee oud-winnaars kunnen noemen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen